Η 11η κάλπη … Του Φώντα Μπαραλιάκου (Οικονομολόγου – Συμβούλου επιχειρήσεων)

Παρακολουθήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα το θέατρο του παράλογου σε μια κακοστημένη παράσταση για το δήθεν «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του Ελληνικού κράτους» στην Βουλή των Ελλήνων.
Οι σκηνοθέτες της, όπως αποδεικνύεται, σκευωρίας κατά 10 πολιτικών προσώπων (δυο πρώην Πρωθυπουργών και οκτώ π. υπουργών) για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο Novartis έλαμψαν δια της απουσίας από την αίθουσα της Βουλής αντιλαμβανόμενοι ίσως ότι έπεσαν μέσα στην παγίδα που οι ίδιοι έστησαν.  
Ένα από τα πρώτα θέματα που συζητήθηκαν στην μαραθώνια συνεδρίαση (διήρκησε 20 ώρες) ήταν το αν θα στηθούν ή όχι 10 κάλπες (μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο ).
Η κυβερνητική πρόταση ήταν να στηθούν 10 κάλπες με προφανή στόχο την διακύμανση στις αρνητικές ψήφους που θα εισέπρατταν τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία φέρονται ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να προκαλέσουν ρήγματα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Η πρόταση της ΝΔ, βάση του άρθρου 154 του κανονισμού της βουλής, αλλά και της κοινής λογικής, ήταν να στηθεί μία μόνο κάλπη γιατί το ζήτημα που έχει θέσει η κυβερνητική πρόταση είναι μόνο ένα: αν έχει αρμοδιότητα η επιτροπή για να επιληφθεί αυτού του ζητήματος.
Τελικά πέρασε η πρόταση της Κυβέρνησης και στήθηκαν 10 κάλπες με τα γνωστά αποτελέσματα.
Όμως στην τόση προχειρότητα και βιασύνη της περιβόητης υπόθεσης Novartis που βγήκε ξαφνικά από την κατάψυξη , δεν εκτιμήθηκε σωστά η …. 11η κάλπη ! 
Αυτή που θα στηθεί στις επόμενες εκλογές, που δεν θα αργήσουν να έρθουν.
Αυτή που θα στηθεί χωρίς ψευδομάρτυρες και σκευωρίες για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων.
Αυτή που ο Ελληνικός λαός θα εκφραστεί και θα «τελειώσει» πολιτικά την «παρέα της Αίγινας» και θα τους ξαναστείλει στο 3%. 
Στην  11η κάλπη λοιπόν θα μιλήσει ο λαός. Και η βούληση του θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι ασφαλώς «αξίζουμε καλύτερα».

Περισσότερα...

 

Γ. Κυριακίδης: Αμείλικτα παραμένουν τα ερωτήματα για την ανάπλαση της Πλ. Δημοκρατίας

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Στο θέμα της ανάπλασης της Πλ. Δημοκρατίας επανέρχεται με προ ημερησίας ερώτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κυριακίδης. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Έξι μήνες μετά την έναρξη των εργασιών εγκρίθηκε μία μελέτη ανάπλασης της πλατείας, η οποία όμως ήταν τελείως γενική και αόριστη, που δεν συμπεριελάμβανε όσα προβλέπονται στον Ν 4412/2016 και στην εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ. 9/9319/13-3-2012. Και καθώς ο χρόνος περνούσε και οι εργασίες συνεχίζονταν, μας ανακοίνωσε, δια του αρμοδίου Αντιδημάρχου, ότι πολύ σύντομα θα έχει έτοιμο και τον προϋπολογισμό του έργου. Εξαιρετική και πρωτοποριακή η μέθοδος του, πρώτα εκτελώ το έργο και μετά κάνω τον προϋπολογισμό του. Πρέπει να προταθεί στον αρμόδιο υπουργό έτσι ώστε να γίνει και νόμος του κράτους.
Τα ερωτήματα όμως παραμένουν αμείλικτα. Όσο και αν προσπαθείτε να κρύψετε την αδιαφάνεια και την παρατυπία πίσω από το αισθητικό αποτέλεσμα που δημιουργείτε, είστε υποχρεωμένος να απαντήσετε:
1) Γιατί κ. Δήμαρχε δεν αποφασίστηκε στο ΔΣ ο τρόπος υλοποίησης της παραπάνω μελέτης δηλαδή εάν θα δημοπρατηθεί με δημόσιο διαγωνισμό ή αν θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία (δηλ. με μηχανήματα και εργάτες του Δήμου) και πως αλήθεια κατασκευάζεται το έργο;
2) Υπάρχει γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο;
3) Ποιος είναι τελικά ο Προϋπολογισμός του έργου, πόσο θα κοστίσει στον Δημότη της πόλης μας και για ποιο λόγο δεν υπάρχει αντίστοιχος κωδικός στον Προϋπολογισμό του Δήμου;
4) Από ποιούς κωδικούς, του προϋπολογισμού του Δήμου Κατερίνης, εκταμιεύονται τα χρήματα για τις μέχρι τώρα εργασίες;

Περισσότερα...

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΚΑΣ: Πως ακυρώνεται ο «Μακεδονισμός» των Σκοπίων

ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ & ΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΘΟΥΝ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Το ακόλουθο κείμενο πρόκειται για μια πολύ καλή ανάλυση του Σταύρου Λυγερού και ένα επιχείρημα για να πεισθούν οι ευρωπαίοι γιατί δεν πρέπει να ονομασθεί «Μακεδονία» το γειτονικό κράτος:
«Το παράδειγμα της Κύπρου
Το παράδειγμα της Κύπρου είναι ενδεικτικό. Ελληνοκύπριοι είναι οι Έλληνες της Κύπρου και Τουρκοκύπριοι οι Τούρκοι της Κύπρου. Αντιστοίχως, οι Έλληνες της Μακεδονίας είναι Ελληνομακεδόνες, οι Σλάβοι Σλαβομακεδόνες, οι Βούλγαροι Βουλγαρομακεδόνες, οι Αλβανοί Αλβανομακεδόνες κλπ. Εάν στους Σλάβους της FYROM δεν αρέσει το όνομα Σλαβομακεδόνες (σλαβομακεδονική εθνότητα και γλώσσα) είναι δικαίωμά τους να αντικαταστήσουν τον εθνικό προσδιορισμό “σλαβο-” από κάποιον άλλον.
Η Ελλάδα δεν έχει ούτε αρμοδιότητα ούτε φιλοδοξία να τους βαφτίσει. Έχει συμφέρον κι αρμοδιότητα, όμως, να τους εμποδίσει να ονομάζονται “Μακεδόνες”. Με άλλα λόγια, να εμποδίσει το Μέρος (FYROM) να αυτοπροβάλλεται σαν Όλον και να το οικειοποιείται, νομιμοποιώντας βλέψεις στο σύνολο της Μακεδονίας ως γεωγραφικής περιοχής και ως ιστορίας.
Και το επιχείρημα:

Περισσότερα...

 

Κ. Δημητριάδης: «Τελειωμό δεν έχει ο κατήφορος»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΑΛΗΘΕΙΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΙΣ 28/1/2018

Τραγελαφικές καταστάσεις ζήσαμε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου - Ολύμπου στις 28-1-2018. Διαλείμματα, διακοπές, παζάρια, φασαρίες, πλήρης αταξία, ξεπεσμός και εξευτελισμός των θεσμών.
Επί έξι περίπου ώρες έψαχναν, μάταια, να βρουν την απαραίτητη πλειοψηφία για τη ψήφιση των θεμάτων που διακαώς τους ενδιέφεραν, όπως η...  ενοικίαση παραλιακού φιλέτου μπροστά στο κύμα σε εξευτελιστική τιμή εκκίνησης και μάλιστα την ώρα που συζητιούνταν το θέμα, οι εργασίες ήταν σε εξέλιξη. Η εισήγηση ήρθε για εκμίσθωση 15.720 τ.μ. για 25 χρόνια αντί τιμήματος 7.860 ευρώ. Μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης άλλαξε, κατά την ώρα της ψηφοφορίας, το τίμημα εκκίνησης (προκειμένου να ψηφιστεί) και έγινε 15.000 ευρώ. Η τιμή, θεωρούμε, είναι και πάλι εξευτελιστική και καλούμε (ως δημοτική παράταξη) όλους τους ενδιαφερόμενους ντόπιους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό που σύντομα θα προκηρυχθεί.
Αυτό το θέμα όμως ήταν μόνο το «ορεκτικό», γιατί το «κυρίως πιάτο» ήταν το τελευταίο θέμα (28ο στην ημερήσια διάταξη) και αφορούσε το «φέσωμα» του Δήμου με 2.350.000 ευρώ.

Περισσότερα...

 

Τι Βρετάνη , τι Κοζάνη.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19-01-2018, ο Δήμαρχος Κατερίνης υπέπεσε σε μια γκάφα στην ομιλία του για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Επανέλαβε τον μύθο που λέει ότι η Μεγάλη Βρετανία για να μπει στην Ε.Ε άλλαξε το όνομα σε Ηνωμένο Βασίλειο (United Kingdom) επειδή υπήρχε η Βρετάνη απέναντι στην Γαλλία!

Είναι ένας ανυπόστατος μύθος αυτός φυσικά, που στο παρελθόν τον είχαν διατυπώσει ο κ. Καρατζαφέρης και ο κ. Σαμαράς.

Και είναι ανυποστατος γιατί :

α) Η ονομασία της χώρας είναι Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland *) και με αυτό μπήκε στην Ε.Ε (και με το ίδιο όνομα βγαίνει από την Ε.Ε μετά το δημοψήφισμα για Brexit).Στην καθημερινή κοινοτική χρήση, βέβαια, χρησιμοποιείται η σύντμηση United Kingdom/ Ηνωμένο Βασίλειο ή, ακόμα πιο οικονομικά, το ακρώνυμο UK. Κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένη πρακτική. Ένα άλλο παράδειγμα: το επίσημο όνομα με το οποίο έχει μπει στην ΕΕ η Ολλανδία είναι «Βασίλειο των Κάτω Χωρών». Στην καθημερινή κοινοτική χρήση, χρησιμοποιείται ο συντετμημένος όρος «Κάτω Χώρες». Και βέβαια ο πολύς κόσμος στην Ελλάδα λέει Ολλανδία και είναι μεγάλη κουτοπονηριά να μπερδεύουν κάποιοι επιτήδειοι τη φραστική οικονομία της καθημερινής χρήσης με την επίσημη διπλωματική ορολογία.

Περισσότερα...

 

Δουλειά στους νέους...

Δουλειά στους νέους...                                                            

 

Του Ευθύμιου Αναγνώστου

Δικηγόρου - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

 

Η απόφασή μου να κατέλθω στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) ως υποψήφιος σύμβουλος του Συνδυασμού «Σύγχρονη Δικηγορία» ήταν αποτέλεσμα δύο βασικών παραγόντων. Της απογοήτευσης μου ως μαχόμενος επαγγελματίας  δικηγόρος, τόσο από την καθημερινή σισύφεια  προσπάθειά μας να ασκήσουμε τελεσφόρα το λειτούργημά μας, χωρίς την συμπαράσταση οργάνου του Συλλόγου μας για θεσμική παρέμβαση σε Δικαστές, Εισαγγελείς, Υπαλλήλους κλπ (χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «Συμβούλου Υπηρεσίας», που ενώ υπήρχε, σταμάτησε), όσο και από την έλλειψη συγκεκριμένης στρατηγικής από το Σύλλογο για τη λειτουργική ένταξη στη δικηγορία του λαμπρού επιστημονικού δυναμικού των νέων δικηγόρων, συναδέλφων στην πλειοψηφία τους με προσόντα και όρεξη-όραμα για τη δικηγορία, που δυστυχώς  καταλήγει σε απογοήτευση και απαξίωση του λειτουργήματος και των συλλογικών διαδικασιών εκπροσώπησης.

Περισσότερα...

 

Οι κατεδαφίσεις σπιτιών Ελλήνων στη Χειμάρα. Που είσαι Ελλάδα;;;

H 31-10-2017 είναι, ή θα έπρεπε να είναι, μια μέρα στην οποία, δυστυχώς, οφείλουμε να επικεντρωθούμε όλοι! Στη Χειμάρα της Αλβανίας, όπου είναι έντονη η παρουσία του ελληνικού στοιχείου, οι τοπικές αρχές προέβησαν στην κατεδάφιση 19 σπιτιών Ελλήνων, ενσπείροντας θύελλα διαμαρτυριών και προκαλώντας μέγιστο κοινωνικό ζήτημα με σοβαρές πολιτικές και διεθνικές διαστάσεις. Μάλιστα έχουν ήδη προγραμματιστεί οι κατεδαφίσεις άλλων 80 σπιτιών, που ανήκουν κι αυτά σε Έλληνες (!), και βρίσκονται στο κέντρο της πόλης!
‘‘Επίσημη αιτιολόγηση’’ για την επιχείρηση των κατεδαφίσεων, που ανέλαβε να διεκπεραιώσει το Αλβανικό Εθνικό Σώμα των Επιθεωρητών για την Προστασία της Περιοχής, είναι ότι αυτή υλοποιείται με στόχο την ‘‘αστική αναβάθμιση’’ της Χειμάρας, που λαμβάνει χώρα δυνάμει του συγχρηματοδοτούμενου από την Τράπεζα Κοινωνικής Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe Social Development Bank - CEB) και την Αλβανική Κυβέρνηση ‘‘προγράμματος για την ανάπτυξη φτωχών αγροτικών κοινοτήτων και τον εκμοντερνισμό αστικών υποδομών’’.
Ωστόσο, καθώς είναι προφανές ότι στα πλαίσια εφαρμογής του άνω προγράμματος ο τρόπος εκτέλεσης των αποφασιζόμενων πρωτοβουλιών ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των αλβανικών αρχών, αυτές οι σωρηδόν κατεδαφίσεις κατοικιών Ελλήνων και η εν γένει ‘‘επίθεση’’ στο περιουσιακό τους status συνιστούν μια ωμή, καθολική προσβολή στα ατομικά δικαιώματα των μελών της ελληνικής μειονότητας, η οποία στοχοποιείται επιλεκτικά και αδικαιολόγητα, δεδομένου ότι, ένεκα της ‘‘αστικής ανάπλασης’’, κατεδαφίζονται σπίτια μόνο Ελλήνων. Το γεγονός, επομένως, ότι πολίτες διαφορετικής (από την αλβανική) εθνοτικής καταγωγής μένουν κυριολεκτικά  ανέστιοι και δη με τη χρήση εξαμβλωματικών πρακτικών αποτελεί, πέραν από εξόφθαλμη και έντονη προσβολή θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της Χώρας αυτής, ως υποκειμένων Δικαίου, και φαλκίδευση του ουσιαστικού νοήματος της Δημοκρατίας και του σκληρού εννοιολογικού πυρήνα του Κράτους Δικαίου.
Οι ενέργειες των αρχών της γειτονικής Χώρας αντίκεινται στη διεθνή έννομη τάξη και η αντίθεση αυτή είναι διπολικά εστιαζόμενη: Αποτελεί και παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων περιουσίας (property rights), αλλά και παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας (minority rights).

Περισσότερα...

 
Περισσότερα Άρθρα...