Μύθος ή αλήθεια; Mια δίαιτα με βάση την ομάδα αίματός μου είναι πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε άλλη δίαιτα!

Καταρρίπτοντας τους διατροφικούς μύθους…

Γράφει η Βότση Ειρήνη – Χρυσοβαλάντου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc.

 

ΜΥΘΟΣ. Αν και αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες δίαιτες, ωστόσο, επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι η θεωρία πίσω από τη διάσημη δίαιτα, δεν είναι έγκυρη. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη θεωρία της, τα άτομα με ομάδα αίματος 0 πρέπει να τρέφονται με μια διατροφή υψηλή σε ζωικές πρωτεΐνες, καθώς αυτή η ομάδα πιστεύεται ότι προέρχεται από την εποχή που ο άνθρωπος ήταν κυνηγός-τροφοσυλλέκτης. Αντίθετα, άτομα με ομάδα αίματος Α πρέπει ν’ ακολουθούν μία χορτοφαγική διατροφή, καθώς πιστεύεται ότι αυτή η ομάδα εξελίχθηκε όταν οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν σε αγροτικές κοινωνίες. Απ’ την άλλη, τα άτομα με ομάδα αίματος Β θεωρούνται ότι επωφελούνται από μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα, επειδή πιστεύεται ότι αυτή η ομάδα προέρχεται από νομαδικές φυλές. Και τέλος, τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ, πρέπει να ακολουθούν μια διατροφή ανάμεσα σε αυτή της ομάδας Α και της ομάδας Β.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε από την περιγραφή της δεν αποτελεί μία διατροφή που να κινείται στα πλαίσια της Μεσογειακής δίαιτας, αποτελεί άλλη μία ‘δίαιτα μόδας’ που δεν ωφελεί την υγεία σας και ούτε σας μαθαίνει να υιοθετείτε ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες.

Από έρευνες, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, δεν βρέθηκε να υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της διατροφής για κάθε μία από τις τέσσερις ομάδες αίματος και της υγείας!!

 

 

Η Αντιδήμαρχος Αθηναίων Εύα Κοντοσταθάκου στο 100Plus

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αθηναίων Εύα Κοντοσταθάκου μιλάει στο Βασίλη Δημούση από τον ιστότοπο 100Plus (www.100plus.gr).

ΕΡΩΤΗΣΗ 1η :

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, εσείς κατέχετε το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών του Δήμου Αθηναίων που αποτελεί μία μεγάλη ευθύνη. Ποιες είναι οι ενέργειες σας για την ορθή διαχείριση του «ταμείου» προς όφελος των δημοτών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

 

Ως νέα Αντιδήμαρχος Οικονομικών, το πρώτο μου μέλημα αυτή την περίοδο είναι να ελέγξω την οικονομική κατάσταση του Δήμου, ώστε να διαπιστώσω τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα και να εντοπίσω τυχόν σπατάλες ή αλόγιστες δαπάνες. Παράλληλα, προχωρούμε στη διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την εξοικονόμηση πόρων, ώστε να υπάρξει μια ελάφρυνση της οικονομικής επιβάρυνσης των δημοτών και παράλληλα, να διατεθούν πόροι για τη φροντίδα των απόρων και κοινωνικά αδύναμων συμπολιτών μας. Επιπρόσθετα, προχωρούμε στην δημιουργία νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας θα υποστηρίζονται όλα τα αιτήματα για την προμήθεια υλικών από τις Υπηρεσίες του Δήμου, γεγονός που κρίνεται αναγκαίο και σκόπιμο για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Περισσότερα...

 

Λευτέρης Μωυσιάδης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ πάει τη χώρα πίσω με τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις της

Συνέντευξη του μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ

Ο Λευτέρης Μωυσιάδης, 37 ετών σήμερα, γεννήθηκε στη Γερμανία από γονείς μετανάστες ποντιακής καταγωγής,  ανήκει στη νέα γενιά στελεχών που ήρθαν στο προσκήνιο με την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ. Έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία ως σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσιογράφος. Η πολιτική όμως μοιάζει να αποτελεί ισχυρό θέλγητρο, οπότε ίσως η εκλογή του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ να είναι απλώς το πρώτο βήμα. Άλλωστε, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για την ανάγκη ανάδειξης μιας νέας γενιάς στελεχών, ιδίως σε περιφερειακό επίπεδο, η οποία θα έχει επαφή με και άμεση αναφορά στις τοπικές κοινωνίες.
Ο Λευτέρης Μωυσιάδης ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που πολιτεύονται καταθέτοντας θέση και πρόταση και όχι απλά για να πολιτευθούν. Εκτιμά πως έχει καταρρεύσει και το τελευταίο άλλοθι άγνοιας των πολιτών και συνεπώς, αυτό σημαίνει πως είναι ώρα να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους.

Η συνέντευξη:

-Γιατί αποφάσισες να δραστηριοποιηθείς αυτή την περίοδο στη ΝΔ; Το ρωτάω, μιας  και θα μπορούσες απλά να κάνεις τη δουλειά σου…

Περισσότερα...

 

Αγώνας δρόμου.. Στίβος μάχης.. Στάση ζωής!

Ο Pierre de Coubertin αναφέρει πως ο αθλητισμός είναι παιδαγωγικά η καλύτερη μέθοδος ως θεσμός, για να μας προετοιμάσει προς αυτή την κατεύθυνση, προς τη ζωή γεμάτη μάχες, ισορροπίες και κρίσεις.
Η συμμετοχή μου σε αγώνα δρόμου σε μια από τις πιο μαγευτικές τοποθεσίες της Πιερίας, με οδήγησε και με ενέπνευσε να γράψω το παρόν άρθρο. Είναι μεγάλο ζήτημα τα κοινωνικά και ανθρωπιστικά θέματα που οδηγούν στη διεξαγωγή ενός αθλητικού γεγονότος. Ειδικά όταν γίνεται από νέους για νέους στην Ελλάδα και έχει στόχο να εμπνεύσει με αλληλεγγύη και ενεργό δράση. Τότε πραγματικά ένας αγώνας δρόμου γίνεται κάτι μαγικό. Ένας αγώνας δρόμου είναι διαφορετικός απο έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Το ποδόσφαιρο στον αιώνα που διανύουμε έχει χαρακτηριστεί ως το σημαντικότερο ασήμαντο πράγμα. Έχει εμπνεύσει και απογοητεύσει λαούς ολόκληρους. Έχει αποτελέσει καθρέφτη της κοινωνίας. Σαν κάτοπτρο, αντανακλά ό,τι γίνεται εκτός γηπέδου και καταγράφει για πάντα το πολιτικό και κοινωνικό momentum.
Γενικότερα, ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα, που ειδικά για τον δυτικό κόσμο, αντιπροσωπεύει το πλέον βασικό του ένστικτο. Ενώ, η Άπω Ανατολή έχει καλλιεργήσει μία αίσθηση ισορροπίας με το περιβάλλον, τη φύση και το χώρο, η Δύση έχει σφυρηλατηθεί με την επιβολή, τα πρότυπα Ηρώων και δύναμης, τη ρώμη και το θρίαμβο.
Όμως ένας αγώνας δρόμου είναι μια μαζική αθλητική δραστηριότητα με τους αθλητές σαν μονάδα.
Ένας αγώνας δρόμου είναι ο τρόπος να νιώσουμε κοντά στη φύση μας.
Κοντά στο αθλητικό ιδεώδες των προγόνων μας.
Ειδικά όταν λαμβάνει χώρα για καλό σκοπό, ένας αγώνας δρόμου έχει μια αλλιώτικη ενέργεια που μεταδίδεται σε συμμετέχοντες και υποστηρικτές.

Περισσότερα...

 

ΔΙΟΝ-ΟΛΥΜΠΟΣ / ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ: Ενημέρωση συνδημοτών για την αναβολή του Δημοτικού Συμβουλίου της 17/5/2016

Με την αποχή όλων των συμβούλων της αντιπολίτευσης αλλά και έξη (6) συμβούλων της παράταξης Δημόπουλου σημαδεύτηκε το σημερινό δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας. Ήταν λογικό και αναμενόμενο μετά τις πολλές προειδοποιήσεις από όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για τον τρόπο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Δίου Ολύμπου αλλά και γενικότερα της δημοτικής αρχής. Και έχει να κάνει με την απαξιωτική συμπεριφορά των διοικούντων σε μια σειρά θέματα όπου με τη λογική του αποφασίζομεν και διατάζομεν θεωρούν το σύνολο της αντιπολίτευσης γλάστρες, που μοναδικός σκοπός ύπαρξή μας είναι η δημιουργία απαρτίας στις συνεδριάσεις.
Οι όποιες δε ουσιαστικές και καινοτόμες προτάσεις μας όπως το θέμα της πρόσληψης υδρονομέων να το αντιμετωπίζουν με παλαιοκομματικές λογικές «των δικών μας παιδιών». Το δε γεγονός των συνεδριάσεων στις 2.30 ή 3.00 το μεσημέρι δημιουργεί μια σειρά προβλήματα σε εργαζόμενους συμβούλους όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά πιθανόν και της πλειοψηφίας, κάτι που έγινε σαφές σήμερα με την απουσία 6 συμβούλων της κυβερνώσας παράταξης. Πήγε λοιπόν περίπατο η πάγια τακτική χρόνων για συνεδριάσεις τις απογευματινές ή βραδινές ώρες.

Περισσότερα...

 

Η φιλοξενία των προσφύγων στην Πιερία μια μεγάλη νίκη της κοινωνίας μας του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου πρώην δημοτικού συμβούλου Κατερίνης

Δυο μήνες σχεδόν από την εγκατάσταση των προσφύγων στα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας στην περιοχή μας και φθάνοντας στο πέρας της λειτουργίας τους ( την ώρα που γράφεται το σημείωμα έχει αδειάσει το γήπεδο της Χράνης) και είναι ευκαιρία να αποτολμήσουμε μια πρώτη αποτίμηση.
Πρώτα από όλα η φιλοξενία 2000 περίπου προσφύγων – μεταναστών στην Πιερία ήταν μια πρωτοφανέρωτη εμπειρία  για την κοινωνία μας, κάτι το οποίο δεν ξανάζησαν οι κάτοικοί της. Δυο χιλιάδες πρόσφυγες για να εγκατασταθούν σε κέντρα που φκιάχτηκαν εν ριπή οφθαλμού, χωρίς έτοιμες υποδομές, χωρίς χρήματα πολλές φορές, χωρίς εμπειρία και μεσούσης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας.
Κι όμως η κοινωνία μας τα κατάφερε. Και εκεί που λέμε δεν λειτουργεί το κράτος τόσο ο στρατός και η αεροπορία όσο και η αστυνομία της Πιερίας έδειξαν το αληθινό ανθρώπινο και αποτελεσματικό τους πρόσωπο.  Με την προετοιμασία των χώρων, την εγκατάσταση των σκηνών, την φύλαξη, την υποδοχή, την σίτιση την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων στα κέντρα φύλαξης. Και από κοντά το Νοσοκομείο με το προσωπικό του που όλοι κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στην ανάγκες φιλοξενίας τόσον ανθρώπων με άλλη γλώσσα, άλλη κουλτούρα, άλλα ήθη και έθιμα.

Περισσότερα...

 

Πιερία: Ημερολόγιο Μάρτιος 2016

Γράφει ο

Νεκτάριος Καλαντζής*

 

Η πρόσκληση από το Επιμελητήριο Πιερίας για τρεις μέρες ξενάγηση στον ομώνυμο νομό, αποτέλεσε πρόκληση να επισκεφθώ μια περιοχή, που τόσα είχα ακούσει για αυτήν και ποτέ δεν είχα επισκεφθεί. Απόγευμα Παρασκευής, με τον καιρό μουντό και αφού περάσω το εντυπωσιακό κάστρο του Πλαταμώνα, φθάνω παραλία Κατερίνης και αφήνω τα πράγματα στο πέντε αστέρων Mediterranean Village, ίσως το καλύτερο ξενοδοχείο του νομού, πάνω στο κύμα, με εντυπωσιακές πισίνες και καταπληκτικά δωμάτια. Αμέσως φεύγω για το Επιμελητήριο στην πόλη της Κατερίνης, όπου θα μας υποδεχθεί ο πρόεδρός του και μετά για φαγητό στο ΄΄Μπουκιά και Γουλιά΄΄, εστιατόριο με γκουρμέ φαγητό και καταπληκτικά τοπικά κρασιά από το κτήμα Χρυσοστόμου. Μετά, βόλτα στον πεζόδρομο της Κατερίνης, με ψιλόβροχο και πολύ κόσμο στα μαγαζιά και μετά το ποτό στο Clocks, στο Sante στην κεντρική πλατεία Κατερίνης για παραδοσιακή μπουγάτσα με κρέμα, τυρί και κιμά και με συνοδεία τοπικού σοκολατούχου γάλακτος. Επιστροφή βράδυ αργά στο ξενοδοχείο, αφού την επομένη θα είχε πρωινό ξύπνημα και πρόγραμμα. Μετά το ελληνικό πρωινό, φθάνω στο Δίον, έναν χώρο που είχα να επισκεφθώ πάρα πολλά χρόνια, με ιδιαίτερη ενέργεια, δίπλα στο βουνό των Θεών. Το μουσείο εντυπωσιακό με σημαντικά εκθέματα, όπως την Ύδραυλις, ένα αρχαίο μουσικό όργανο, όπως και το ψηφιδωτό της έπαυλης του Διονύσου. Αρκετά εκθέματα του μουσείου, αυτή την περίοδο έχουν δανειστεί στη Νέα Υόρκη σε έκθεση με τον τίτλο: ΄΄Gods and Mortals΄΄. Και μετά από μια σύντομη βόλτα στο πάρκο στο Δίον, ανάμεσα σε φύση, νερά και αρχαία, κατευθύνομαι προς Λιτόχωρο, για ξενάγηση στην Ιερά Μονή Διονυσίου, ένα ιστορικό μοναστήρι, που μας περιέγραψε τη σημασία του, τόσο ο Ηγούμενος, όσο και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος. Μετά το γλυκό και τη φιλοξενία, ξεναγήθηκα στο μουσείο της Ιεράς Μονής με σημαντικά κειμήλια, εικόνες και χειρόγραφα, έχοντας την επιθυμία όταν επιστρέψω ξανά, να επισκεφθώ το παλιό μοναστήρι που βρίσκεται αρκετά πιο μακριά, στους πρόποδες του Ολύμπου.

Περισσότερα...