Οι καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ τρικλοποδιά στην ανάπτυξη !

*Του Ξενοφώντα Ελ. Μπαραλιάκου

Το Φεβρουάριο του 2016 (πριν 16 μήνες δηλαδή) προκηρύχτηκε ο πρώτος κύκλος της νέας προγραμματικής περιόδου με τέσσερα προγράμματα  ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ 2014-2020,  από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία που αφορούσαν ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στόχος των προγραμμάτων είναι η συμβολή στην αύξηση της πραγματικής απασχόλησης, στην στήριξη όσων έχουν πληγεί από την κρίση, στις καινοτόμες αλλαγές που εισάγονται στο επίπεδο της διευκόλυνσης των ενδιαφερόμενων και της διαφάνειας στις διαδικασίες υποβολής και αξιολόγησης.
Σε αυτή την προγραμματική περίοδο δίνεται και ιδιαίτερη μέριμνα στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να μειωθεί το φαινόμενο του brain drain (την αποδημία μορφωμένων Ελλήνων στο εξωτερικό) που εξελίσσεται σε σύγχρονη μάστιγα των νέων επιστημόνων  μας .
Η συμμετοχή στα προγράμματα ήταν πραγματικά μεγάλη. Υποβλήθηκαν χιλιάδες επιχειρηματικά σχέδια, πράγμα άκρως ενθαρρυντικό αφού μαρτυρά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, τη δίψα του Έλληνα για επέκταση ή βελτίωση των δραστηριοτήτων του και τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών σχεδίων.
16 μήνες μετά την προκήρυξη των παραπάνω προγραμμάτων οι δυνητικά υποψήφιοι για ένταξη σε ένα από τα παραπάνω προγράμματα ΕΣΠΑ δεν γνωρίζουν αν έχουν εγκριθεί ή αν έχουν απορριφθεί. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας έχει δείξει ότι απαιτούνταν 3 με 4 μήνες ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων από τους αξιολογητές και να ανακοινωθούν επίσημα τα αποτελέσματα των εντάξεων στα προγράμματα.

Περισσότερα...

 

«Ούτε τα αυτονόητα πλέον δεν κάνουν»

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ:

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Το ξεχαρβάλωμα του δήμου μας καλά κρατεί. Ούτε τα αυτονόητα πλέον δεν μπορούν να κάνουν και μας λένε και ψέματα από πάνω. Ταυτόχρονα η απαξίωση όσων δεν συμφωνούν μαζί τους έχει πάρει μορφή καταιγίδας. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο 23/5/2017 ο κος δήμαρχος μας είπε πως το νερό στον Πλαταμώνα κόπηκε λόγω συντήρησης του δικτύου, ενώ όλοι γνωρίζουν πως το έκοψε η ΔΕΗ λόγω απλήρωτων λογαριασμών.

Στη συνέχεια με περισσή απρέπεια και προκλητικότητα διέκοψε τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου ΠΟΛΙΣ- που σκοπό του έχει την προστασία των δημοτικών εκτάσεων - τα οποία παραβρέθηκαν προκειμένου να ενημερώσουν το δημοτικό συμβούλιο για το θέμα των δημοτικών εκτάσεων αλλά και της πρόσφατης δίκης για την επίδικη έκταση των 4.250 στρεμμάτων. Δυστυχώς όμως διεκόπησαν κακήν κακώς από τον κ. Δημόπουλο όταν έκαναν λόγο για πλαστά πορίσματα, κάτι το οποίο ο ΙΔΙΟΣ ο δήμαρχος είχε υπονοήσει ευθέως σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο.

Περισσότερα...

 

Διεθνής διάκριση για το συνθέτη – διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης Χαρ. Ναβροζίδη

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ – ΠΑΦΟΣ 2017»


Τις πύλες της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος 2017….. ανοίγει ο συμπολίτης μας συνθέτης - διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης Χαράλαμπος Ναβροζίδης, έργα του οποίου διακρίθηκαν σε διαγωνισμό σύνθεσης του Διεθνούς Συνδέσμου Κέντρων Μουσικής Πληροφόρησης (IAMIC).
Πρόκειται για μία σημαντική διάκριση – αναγνώριση του έργου του συμπολίτη μας, καθώς οι συνθέσεις του με γενικό τίτλο: “Fairy Tale Couples” ξεχώρισαν μεταξύ εκατοντάδων που διαγωνίστηκαν. Αξίζει να σημειωθεί, ότι, η φετινή έκδοση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ γα τη Μουσική συνάδει με το Ετήσιο Συνέδριο της IAMIC, του Διεθνούς Συνδέσμου Κέντρων Μουσικής Πληροφόρησης και θα εξετάσει τρόπους, με τους οποίους, πρωτοβουλίες της  κοινωνίας των πολιτών εμπλέκονται στον τομέα της «μουσικής και πολιτιστικής διπλωματίας».
Ειδικότερα, θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο μουσική και πολιτιστική διπλωματία συνδέουν Ηπείρους – Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς.
Η εκδήλωση, στην οποία θα παρουσιαστούν (10 Ιουνίου) και οι συνθέσεις του συμπολίτη μας, διοργανώνεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Μουσικής (EMC) και (IAMIC) και φιλοξενείται από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017, το τριήμερο 09-11 Ιουνίου, στην Παλιά Ηλεκτρική Πάφου.

Περισσότερα...

 

Το παιδί σας δεν μιλάει καθαρά ;

Αποτέλεσμα εικόνας για Το παιδί σας δεν μιλάει καθαράΤο παιδί σας δεν μιλάει καθαρά αλλά προς το παρόν δεν σας ανησυχεί. Πιστεύετε ότι είναι ακόμη μικρό για να κατακτήσει το 100% του λόγου κι ότι κάποια στιγμή θα μάθει να μιλά σωστά. Δείτε από ποια ηλικία και μετά πρέπει να αναζητήσετε οπωσδήποτε λογοθεραπευτική παρέμβαση.
Η ομιλία είναι ένα από τα μεγαλύτερα άγχη των γονιών, όπως συμβαίνει και με το περπάτημα. Αγχωνόμαστε πότε θα ξεκινήσει το περπάτημα και έπειτα για το πότε θα μιλήσει. Αν όμως δεν μιλάει καθαρά το βρίσκεται «χαριτωμένο», χαρακτηριστικό της ηλικίας του και νομίζετε πως κάποια στιγμή θα διορθωθεί από μόνο του. Τι γίνεται όμως όταν δεν διορθώνεται; Οι πιο συχνές διαταραχές ομιλίας σε παιδιά που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία είναι η φωνολογική διαταραχή και η διαταραχή της άρθρωσης.

Περισσότερα...

 

ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;

Έχει σβήσει τα δύο κεράκια στην τούρτα του και ακόμη δεν έχει πει λέξη ενώ συνομίληκά του έχουν αρχίσει να φτιάχνουν κανονικές φράσεις; Εάν ένα παιδί δεν μιλάει ακόμη ή δεν προσπαθεί να το κάνει, δεν είναι επειδή είναι πεισματάρικο, αλλά επειδή χρειάζεται περισσότερο χρόνο και επιπλέον υποστήριξη.
Γιατί δεν μιλάει ακόμη;
Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, ο μέσος όρος λέξεων που πρέπει να παράγει ένα παιδί από τα δύο έως τα τρία του χρόνια κυμαίνεται από 50 έως (250 -800 )λέξεις. Όμως σύμφωνα με τους αναπτυξιολόγους το 20-25% των παιδιών δε μιλάει σωστά σε αυτή την ηλικία. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι οι εξής:
Είναι θέμα αναπτυξιακού ρυθμού: Κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Αν για παράδειγμα κατέκτησε κάποια ορόσημα πιο νωρίς π.χ. περπάτησε ή έβγαλε την πάνα νωρίς, μπορεί να χρειστεί περισσότερο χρόνο για να αρχίσει να μιλάει κανονικά.
Είναι θέμα σειράς γέννησης: Αν είναι το δεύτερο ή το τελευταίο παιδί, τα μεγαλύτερα αδέρφια του το καταλαβαίνουν καλύτερα επομένως δεν μπαίνει στη διαδικασία να μιλήσει καθαρά.

Περισσότερα...

 

Μύθος ή αλήθεια; Ισχύει ότι η κατανάλωση τροφίμων χωρίς γλουτένη οδηγεί σε απώλεια κιλών;

Καταρρίπτοντας τους διατροφικούς μύθους…

Γράφει η Βότση Ειρήνη – Χρυσοβαλάντου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc.

ΜΥΘΟΣ: Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά… η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στη βρώμη, στο κριθάρι και στη σίκαλη. Η βασική λειτουργία της πρωτεΐνης αυτής είναι να ενεργεί ως συζευκτικός παράγοντας, να προκαλεί δηλαδή την συνένωση του αλεύρου, που καθιστά δυνατό το ψήσιμο του ψωμιού.

 

Όταν ένα άτομο έχει δυσανεξία στη γλουτένη, τότε λέμε ότι έχει κοιλιοκάκη. Η πρόσληψη ακόμα και ελάχιστης ποσότητας τροφής που περιέχει γλουτένη ενεργοποιεί μια ανοσοαντίδραση στο λεπτό έντερο, που προκαλεί χρόνια φλεγμονή και στην συνέχεια οδηγεί σε εξαφάνιση των εντερικών λαχνών (η λειτουργία των οποίων είναι να αυξάνουν την επιφάνεια του εντέρου για να βοηθούν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών) και επακόλουθα αυτού είναι κάποια συμπτώματα, όπως η διάρροια, η απώλεια βάρους, η γενική εξασθένιση, πρήξιμο της κοιλιάς, κοιλιακό άλγος, εμετός και στα παιδιά καθυστέρηση της ανάπτυξης.

Περισσότερα...

 

Μύθος ή αλήθεια; Για να χάσω κιλά πρέπει να περιορίσω το ψωμί, τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τα αλλαντικά!

Καταρρίπτοντας τους διατροφικούς μύθους…

Γράφει η Βότση Ειρήνη – Χρυσοβαλάντου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc.

 

Μύθος και αλήθεια. Για όσους επιθυμούν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος θα πρέπει να περιορίσουν τις κακές διατροφικές συνήθειες. Η μεγαλύτερη αδυναμία των περισσοτέρων και ένας απ’ τους κυριότερους λόγους αύξησης του βάρους, είναι τα γλυκά. Έτσι είναι πολύ σημαντικό να ελαττωθεί η κατανάλωση γλυκών, γιατί σας παρέχουν πολλές θερμίδες και καθόλου θρεπτικά συστατικά, πολύτιμα για την υγεία σας. Προσπαθήστε να καταναλώνετε 1-2 φορές τη βδομάδα κάποιο γλυκό και όχι κάθε μέρα!

 

Επίσης, η υπερκατανάλωση υδατανθρακούχων/ αμυλούχων τροφίμων (ψωμί, μακαρόνια, πατάτες) έχει ενοχοποιηθεί για αύξηση του σωματικού βάρους. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα μας παρέχουν αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σημαντικά για την υγεία μας. Ωστόσο η υπερκατανάλωσή τους είναι αυτή που μας επιβαρύνει με περιττά κιλά. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται πλήρης αποκλεισμός αυτών απ’ τη διατροφή σας σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους, απλά προσοχή στο μέγεθος της μερίδας που θα βάλετε στο πιάτο σας, στον τρόπο μαγειρέματός τους (π.χ. ψητές και όχι τηγανιτές πατάτες) και στον τρόπο παρασκευής τους (να προτιμάτε ολικής αλέσεως και όχι επεξεργασμένα προϊόντα).

Περισσότερα...

 
Περισσότερα Άρθρα...