Η ΠΟΛΥΚΥΜΑΝΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1850, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΝΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

 

ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

ΤΖΩΡΤΖΗ ΑΝΩΜΗΤΡΗ (ΦΩΤ. ΔΕΞΙΑ), ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ

ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΛΛΑΔΑΣ

του Συγγραφέα – Πανεπιστημιακού Δρ. Κωνσταντίνου Σπ. Μέντη

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου: Η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο

Η Ιστορία του Σμιγοπέλαγου νησιού, ένα βαθυγάλαζο μονοπάτι που σε σεργιανάει στους μανταλωμένους θησαυρούς των βυθών που τους αγγίζει το γαλανοφόρετο μαγνάδι του Μύθου, στα μαγευτικά απύθμενα της Ελληνικής προϊστορίας, που αχούνε μέσα τους οι φωνές των θεών, στα άγνωρα Κυανέμβολα πολυδρόμια, που τα σκεπάζουν οι γαλαζόλευκοι αφροί και στα ιριδένια ακρογιάλια που τα χρυσίζει του χρόνου η ροδοσυγνεφιά.

Περισσότερα...

 

Προβλήτα Παραλίας: Μια μικρή σκηνή που δείχνει την μεγάλη εικόνα

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ & ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΔΗ.ΣΥ. ΠΙΕΡΙΑΣ

Το πρόσφατο θέμα της προβλήτας στην Παραλία Κατερίνης δεν είναι θέμα για να απορεί κανείς αλλά, αντιθέτως, αποτελεί μία μικρή σκηνή από την μεγάλη εικόνα και αντανακλά τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη, διαχειρίζεται τα ζητήματα, και τελικά αντανακλά τον ίδιο τον τρόπο που λειτουργεί ένα ολόκληρο Κράτος.
Επιβεβαιώνει αν μη τι άλλο το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως Χώρα που δεν είναι άλλο από την «καθυστέρηση» (απουσία εκσυγχρονισμού) που παρουσιάζουμε σε σχέση με τον σύγχρονο κόσμο, έναν κόσμο που πρέπει σοβαρά να λάβουμε υπόψη ότι μέσα σ’ αυτόν μπορείς να σταθείς μόνο αν είσαι ανταγωνιστικός, ειδικά δε όταν θες να προσφέρεις προϊόντα και υπηρεσίες όπως αυτό του τουρισμού.
Δεν θα μπω στην κατανομή ευθυνών. Δεν έχει νόημα γιατί ενώ, νομότυπα, όλοι έχουν δίκιο, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα έπρεπε.
Η προβλήτα της Παραλίας είναι ένα «τοπόσημο» ή “point of interest” κατά την διεθνή ορολογία . Είναι ένα σημείο όπου προσέρχονται οι τουρίστες για να φωτογραφηθούν και οι φωτογραφίες αυτές ταξιδεύουν στον κόσμο μέσα από τους τουρίστες που επιστρέφουν στις Χώρες προέλευσής τους. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται την αξία του ως τέτοιου, θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο να το ξαναδεί από αυτήν την οπτική. Λόγω της αδυναμίας των Κρατικών / Αυτοδιοικητικών υπηρεσιών να προβούν στις απαραίτητες εργασίες συντήρησής του, κάποιοι κάτοικοι αγανακτώντας λένε «ας κατεδαφιστεί». Και μετά λύπης μου μαθαίνω πως βουλευτής της Πιερίας, προφανώς για να υπεκφύγει κάποιας ουσιαστικής απάντησης, ισχυρίζεται ότι υπάρχει και άλλη άποψη μέσα στην κοινωνία που είναι ακριβώς αυτήν. Η κατεδάφισή της.

Περισσότερα...

 

Συνέδριο Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Του Εμμανουήλ Κοσμαδάκη

Το εγχείρημα συγκρότησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα είναι (;) ένα Συντακτικό - Προγραμματικό Συνέδριο ενός ενιαίου πολυκομματικού φορέα. Στόχος είναι η διαμόρφωση από τα συμπράττοντα κόμματα (ΠΑ.ΣΟ.Κ, ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ., Ε.Δ.Ε.Μ, ΔΗΜ.ΑΡ.) και φορείς (Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία) μιας ενιαίας πολιτικής ταυτότητας, στρατηγικής, κεντρικών επιλογών, πολιτικών νέας γενιάς, αναπτυξιακού σχεδίου, δομής και οργανωτικής λειτουργίας.
Το Συνέδριο θα γίνει στα τέλη Ιουνίου. Θα συμμετέχουν 3.000 σύνεδροι. Οι 1.500 θα προέρχονται από τους φορείς που απαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη με ανάλογη ποσόστωση. Οι υπόλοιποι 1.500 θα είναι αιρετά θεσμικά πρόσωπα από αυτοδιοίκηση, ενώσεις, φορείς, συνδικάτα, κ.α.
Στην ημερήσια διάταξη του συνεδρίου θα περιλαμβάνεται η κεντρική και περιφερειακή δομή της οργανωτικής λειτουργίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι κεντρικές της επιλογές, οι πολιτικές για την νέα γενιά και τους πολίτες, και ένα ιδιαιτέρως καινοτόμο αναπτυξιακό σχέδιο για να υπερβούμε την κρίση και να οδηγήσουμε τη χώρα στην ανάπτυξη.
Θεωρώ ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας ενδιαφέρεται κυρίως για το αν μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα εναλλακτικό, ένα διαφορετικό και εφαρμόσιμο σχέδιο, μια νέα προοδευτική πρόταση με προοπτική.
Είναι μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα, τους πολίτες.

Περισσότερα...

 

Γ. Κυριακίδης: «Ο οικισμός φάντασμα και τα φανταστικά ευρώ φανταστικέ μου Δήμαρχε!!!»

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ» ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ
Τον Δεκέμβριο του 2014 ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Χιονίδης δήλωνε στα τοπικά ΜΜΕ, σχετικά με τον οικισμό στον Κορινό, !!!

Έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από τότε, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε, ενώ δεν έχει  υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για το τεράστιο αυτό ζήτημα που απασχολεί πάρα πολλούς συνδημότες μας.

Ρωτήθηκε ο Δήμαρχος, στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 21 Μαρτίου 2017, τι έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια σχετικά με τον οικισμό της «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ», ποιο είναι το έργο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, πόσοι μισθοδοτούνται από αυτή, από ποιο λογαριασμό και ποιο είναι το ταμειακό υπόλοιπο της Εταιρείας σήμερα.

Ο Δήμαρχος κ. Χιονίδης ή δεν κατάλαβε ή απαξίωσε να απαντήσει στις παραπάνω ερωτήσεις.

Επειδή δεν θέλω να πιστέψω ότι ο Δήμαρχος γράφει στα παλιά του τα παπούτσια το Δημοτικό Συμβούλιο και τους συνδημότες του θα θεωρήσω ότι δεν κατάλαβε τις ερωτήσεις και θα τις ξανακάνω όσο πιο απλές μπορώ.

Είναι αλήθεια κ. Δήμαρχε ότι η εταιρεία «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ» που διαχειρίζεται τα σχετικά με τον οικισμό καθώς και το Διοικητικό της Συμβούλιο δεν έχουν σχεδόν κανένα αντικείμενο εργασίας εδώ και χρόνια;

Είναι αλήθεια κ. Δήμαρχε ότι χωρίς σχεδόν κανένα αντικείμενο εργασίας, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που εσείς ορίζετε, αμείβεται με περίπου 17.000 ευρώ το χρόνο (1400 ευρώ το μήνα);

Περισσότερα...

 

Φυσικό αέριο στην Κατερίνη Η «ΑΥΤΑΠΑΤΗ» ΚΑΙ Η ΑΠΑΤΗ…

Του Ξενοφώντα Ελ. Μπαραλιάκου

Γενικά πρέπει να ομολογήσουμε ότι την προπαγάνδα την έχουν αναγάγει σε «δευτέρα φύση» στον ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάζω σε ανάρτηση της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας κας Ελ. Σκούφα στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook : «Επιτέλους μετά από χρόνια αδράνειας, να δούμε φυσικό αέριο και στην Κατερίνη!» και ότι «η ενέργεια είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας της κυβέρνησης και από τους κύριους πυλώνες της νέας αναπτυξιακής πολιτικής». Στην συνέχεια αναφέρετε στο έργο του αγωγού *TAP - Trans Adriatic Pipeline - (σ.σ. αυτό που όταν ήταν να υπογραφεί η συμφωνία το 2013, ο τότε ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα κάγκελα) προσθέτοντας ότι προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, επεκτείνοντας το δίκτυο φυσικού αερίου σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και αυτές της Κεντρικής Μακεδονίας.  (Το πλήρες κείμενο στο fb προφίλ @Betty Skoufa).
Ξαναδιαβάζοντας την ανάρτηση στο fb, μου ήρθε αυθόρμητα η δήλωση του πρωθυπουργού μέσα στην βουλή για τις αυταπάτες των κυβερνώντων (στην προκειμένη περίπτωση για την χρησιμότητα ή όχι του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ)  και από την άλλη σκεφτόμουνα πόσο εύκολα μπορεί η αυταπάτη να μετεξελιχθεί σε εξαπάτηση των συμπολιτών μας.
Η αυταπάτη…
Η παραδοχή του πρωθυπουργού (Μάιος 2016) στην βουλή για τις αυταπάτες τις οποίες είχαν όταν ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Μια από αυτές τις αυταπάτες που είχε το κυβερνητικό επιτελείο είναι και αυτό της χρησιμότητας της συμφωνίας μεταφοράς μέσω Ελλάδας του Αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
-Ιούνιος 2013 ο Αλ. Τσίπρας (αντιπολίτευση τότε, όταν ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς υπέγραφε την συμφωνία του αγωγού TAP) δηλώνει: «δεν προσφέρει (σ.σ. ο TAP) στη χώρα μας οφέλη που προπαγανδίζουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ περιλαμβάνει σκοτεινά σημεία» και συνεχίζει «η επιλογή του TAP έχει σχέση με τη μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας μας στα αμερικανικά συμφέροντα, τα οποία επιδιώκουν τη μείωση της επιρροής της Ρωσίας στους ενεργειακούς διαδρόμους».

Περισσότερα...

 

ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ Προ ημερησίας ερωτήσεις για τον κόμβο Κορινού

ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ  & ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ


Με το κλείσιμο του κόμβου του Κορινού και την επισκευή της ξύλινης προβλήτας και της κεντρικής πλατείας της Παραλίας σχετίζονταν οι δυο ερωτήσεις που έθεσε προ ημερησίας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, στη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου, ο ανεξάρτητος δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Κυριακίδης ζητώντας αντιστοίχως ενημέρωση από το δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Το ακριβές κείμενο των προ ημερησίας διάταξης ερωτήσεων είναι το ακόλουθο:

Για τον κόμβο Κορινού

«…ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποστεί τεράστιο πλήγμα κατά την προσεχή τουριστική περίοδο η τοπική οικονομία, οι επιχειρηματίες του τουρισμού, οι εργαζόμενοι που βρίσκουν δουλειά τους θερινούς μήνες και είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψουμε ως Δήμος…».
Τα παραπάνω δηλώσατε κ. Δήμαρχε στα τοπικά ΜΜΕ πριν από λίγες μέρες και αμέσως μετά – πριν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος – έκλεισε η είσοδος του κόμβου από την Θεσ/νίκη προς τον Κορινό με τις γνωστές συνέπειες και επιπτώσεις και επίκειται και το ολικό κλείσιμο του κόμβου από ώρα σε ώρα.
Τι πρόκειται να γίνει κ. Δήμαρχε από τον Δήμο, για να αντιμετωπισθεί η απειλή του ολικού αποκλεισμού του Κορινού, με δεδομένη την πιο πάνω δήλωσή σας και με ποιον τρόπο σκοπεύετε να την υλοποιήσετε;
Έχετε ενημερώσει εγγράφως την εταιρεία και το Υπουργείο για τις οδυνηρές επιπτώσεις που θα έχει το κλείσιμο του κόμβου στον οικισμό;
Υπάρχει περίπτωση να ανασταλούν οι εργασίες την επίμαχη χρονική περίοδο της τουριστικής αιχμής με απόφαση της εταιρείας ή του Υπουργείου ή κάθε άλλου αρμόδιου φορέα;

Περισσότερα...

 

Κατά προτεραιότητα αποσπάσεις συζύγων εκπαιδευτικών

ΝΑΟΥΜ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ:

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ - ΜΟΝΙΜΟΥ Ή ΣΥΝΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

 

Τη σχολική χρονιά που 2016-2017 εργάζονται στην Π.Ε 14.917 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε σύνολο 81.192 με βάση τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας. Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που κατά μέσο όρο έχουν περισσότερα από 3 χρόνια εργασίας (36 μήνες). Είναι εκπαιδευτικοί που κάθε σχολικό έτος αλλάζουν τόπο διαμονής, χώρο εργασίας και σε κάποιες περιπτώσεις και διαφορετικό διδακτικό αντικείμενο.
Μέχρι και φέτος υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που ο/η σύζυγός τους εκπαιδευτικός αποσπάται στην περιοχή εργασίας τους κατά προτεραιότητα. Αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι (μη εκπαιδευτικοί) είναι πολίτες που υποχρεούνται να αλλάζουν τόπο εργασίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ορθά αποσπώνται κατά προτεραιότητα οι σύζυγοι κοντά τους.
Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην περίπτωση που στη θέση του δημοσίου υπαλλήλου είναι αναπληρωτής εκπαιδευτικός. Δηλαδή, όταν υπάρχει ένα ζευγάρι εκπαιδευτικών, ενός μόνιμου δημόσιου υπάλληλου και ενός αναπληρωτή εκπαιδευτικού, δεν δικαιούται ο μόνιμος να αποσπαστεί κατά προτεραιότητα στο τόπο εργασίας του συζύγου του αναπληρωτή εκπαιδευτικού.

Περισσότερα...

 
Περισσότερα Άρθρα...