Κ. Δημητριάδης: «Τελειωμό δεν έχει ο κατήφορος»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΑΛΗΘΕΙΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΙΣ 28/1/2018

Τραγελαφικές καταστάσεις ζήσαμε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου - Ολύμπου στις 28-1-2018. Διαλείμματα, διακοπές, παζάρια, φασαρίες, πλήρης αταξία, ξεπεσμός και εξευτελισμός των θεσμών.
Επί έξι περίπου ώρες έψαχναν, μάταια, να βρουν την απαραίτητη πλειοψηφία για τη ψήφιση των θεμάτων που διακαώς τους ενδιέφεραν, όπως η...  ενοικίαση παραλιακού φιλέτου μπροστά στο κύμα σε εξευτελιστική τιμή εκκίνησης και μάλιστα την ώρα που συζητιούνταν το θέμα, οι εργασίες ήταν σε εξέλιξη. Η εισήγηση ήρθε για εκμίσθωση 15.720 τ.μ. για 25 χρόνια αντί τιμήματος 7.860 ευρώ. Μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης άλλαξε, κατά την ώρα της ψηφοφορίας, το τίμημα εκκίνησης (προκειμένου να ψηφιστεί) και έγινε 15.000 ευρώ. Η τιμή, θεωρούμε, είναι και πάλι εξευτελιστική και καλούμε (ως δημοτική παράταξη) όλους τους ενδιαφερόμενους ντόπιους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό που σύντομα θα προκηρυχθεί.
Αυτό το θέμα όμως ήταν μόνο το «ορεκτικό», γιατί το «κυρίως πιάτο» ήταν το τελευταίο θέμα (28ο στην ημερήσια διάταξη) και αφορούσε το «φέσωμα» του Δήμου με 2.350.000 ευρώ.

Περισσότερα...

 

Τι Βρετάνη , τι Κοζάνη.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19-01-2018, ο Δήμαρχος Κατερίνης υπέπεσε σε μια γκάφα στην ομιλία του για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Επανέλαβε τον μύθο που λέει ότι η Μεγάλη Βρετανία για να μπει στην Ε.Ε άλλαξε το όνομα σε Ηνωμένο Βασίλειο (United Kingdom) επειδή υπήρχε η Βρετάνη απέναντι στην Γαλλία!

Είναι ένας ανυπόστατος μύθος αυτός φυσικά, που στο παρελθόν τον είχαν διατυπώσει ο κ. Καρατζαφέρης και ο κ. Σαμαράς.

Και είναι ανυποστατος γιατί :

α) Η ονομασία της χώρας είναι Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland *) και με αυτό μπήκε στην Ε.Ε (και με το ίδιο όνομα βγαίνει από την Ε.Ε μετά το δημοψήφισμα για Brexit).Στην καθημερινή κοινοτική χρήση, βέβαια, χρησιμοποιείται η σύντμηση United Kingdom/ Ηνωμένο Βασίλειο ή, ακόμα πιο οικονομικά, το ακρώνυμο UK. Κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένη πρακτική. Ένα άλλο παράδειγμα: το επίσημο όνομα με το οποίο έχει μπει στην ΕΕ η Ολλανδία είναι «Βασίλειο των Κάτω Χωρών». Στην καθημερινή κοινοτική χρήση, χρησιμοποιείται ο συντετμημένος όρος «Κάτω Χώρες». Και βέβαια ο πολύς κόσμος στην Ελλάδα λέει Ολλανδία και είναι μεγάλη κουτοπονηριά να μπερδεύουν κάποιοι επιτήδειοι τη φραστική οικονομία της καθημερινής χρήσης με την επίσημη διπλωματική ορολογία.

Περισσότερα...

 

Δουλειά στους νέους...

Δουλειά στους νέους...                                                            

 

Του Ευθύμιου Αναγνώστου

Δικηγόρου - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

 

Η απόφασή μου να κατέλθω στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) ως υποψήφιος σύμβουλος του Συνδυασμού «Σύγχρονη Δικηγορία» ήταν αποτέλεσμα δύο βασικών παραγόντων. Της απογοήτευσης μου ως μαχόμενος επαγγελματίας  δικηγόρος, τόσο από την καθημερινή σισύφεια  προσπάθειά μας να ασκήσουμε τελεσφόρα το λειτούργημά μας, χωρίς την συμπαράσταση οργάνου του Συλλόγου μας για θεσμική παρέμβαση σε Δικαστές, Εισαγγελείς, Υπαλλήλους κλπ (χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «Συμβούλου Υπηρεσίας», που ενώ υπήρχε, σταμάτησε), όσο και από την έλλειψη συγκεκριμένης στρατηγικής από το Σύλλογο για τη λειτουργική ένταξη στη δικηγορία του λαμπρού επιστημονικού δυναμικού των νέων δικηγόρων, συναδέλφων στην πλειοψηφία τους με προσόντα και όρεξη-όραμα για τη δικηγορία, που δυστυχώς  καταλήγει σε απογοήτευση και απαξίωση του λειτουργήματος και των συλλογικών διαδικασιών εκπροσώπησης.

Περισσότερα...

 

Οι κατεδαφίσεις σπιτιών Ελλήνων στη Χειμάρα. Που είσαι Ελλάδα;;;

H 31-10-2017 είναι, ή θα έπρεπε να είναι, μια μέρα στην οποία, δυστυχώς, οφείλουμε να επικεντρωθούμε όλοι! Στη Χειμάρα της Αλβανίας, όπου είναι έντονη η παρουσία του ελληνικού στοιχείου, οι τοπικές αρχές προέβησαν στην κατεδάφιση 19 σπιτιών Ελλήνων, ενσπείροντας θύελλα διαμαρτυριών και προκαλώντας μέγιστο κοινωνικό ζήτημα με σοβαρές πολιτικές και διεθνικές διαστάσεις. Μάλιστα έχουν ήδη προγραμματιστεί οι κατεδαφίσεις άλλων 80 σπιτιών, που ανήκουν κι αυτά σε Έλληνες (!), και βρίσκονται στο κέντρο της πόλης!
‘‘Επίσημη αιτιολόγηση’’ για την επιχείρηση των κατεδαφίσεων, που ανέλαβε να διεκπεραιώσει το Αλβανικό Εθνικό Σώμα των Επιθεωρητών για την Προστασία της Περιοχής, είναι ότι αυτή υλοποιείται με στόχο την ‘‘αστική αναβάθμιση’’ της Χειμάρας, που λαμβάνει χώρα δυνάμει του συγχρηματοδοτούμενου από την Τράπεζα Κοινωνικής Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe Social Development Bank - CEB) και την Αλβανική Κυβέρνηση ‘‘προγράμματος για την ανάπτυξη φτωχών αγροτικών κοινοτήτων και τον εκμοντερνισμό αστικών υποδομών’’.
Ωστόσο, καθώς είναι προφανές ότι στα πλαίσια εφαρμογής του άνω προγράμματος ο τρόπος εκτέλεσης των αποφασιζόμενων πρωτοβουλιών ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των αλβανικών αρχών, αυτές οι σωρηδόν κατεδαφίσεις κατοικιών Ελλήνων και η εν γένει ‘‘επίθεση’’ στο περιουσιακό τους status συνιστούν μια ωμή, καθολική προσβολή στα ατομικά δικαιώματα των μελών της ελληνικής μειονότητας, η οποία στοχοποιείται επιλεκτικά και αδικαιολόγητα, δεδομένου ότι, ένεκα της ‘‘αστικής ανάπλασης’’, κατεδαφίζονται σπίτια μόνο Ελλήνων. Το γεγονός, επομένως, ότι πολίτες διαφορετικής (από την αλβανική) εθνοτικής καταγωγής μένουν κυριολεκτικά  ανέστιοι και δη με τη χρήση εξαμβλωματικών πρακτικών αποτελεί, πέραν από εξόφθαλμη και έντονη προσβολή θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της Χώρας αυτής, ως υποκειμένων Δικαίου, και φαλκίδευση του ουσιαστικού νοήματος της Δημοκρατίας και του σκληρού εννοιολογικού πυρήνα του Κράτους Δικαίου.
Οι ενέργειες των αρχών της γειτονικής Χώρας αντίκεινται στη διεθνή έννομη τάξη και η αντίθεση αυτή είναι διπολικά εστιαζόμενη: Αποτελεί και παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων περιουσίας (property rights), αλλά και παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας (minority rights).

Περισσότερα...

 

Ως πότε θα «εξαφανίζεται» ένα χωριό και θα «τραυματίζεται» μια κωμόπολη κάθε χρόνο στην Ελλάδα;

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Τροχαίο ατύχημα αποκαλείται αυτό που επισυμβαίνει στο οδικό δίκτυο. Μπορεί να εμπεριέχει υλικές ζημίες ή και τραυματισμό ανθρώπων ή ζώων. Τροχαίο δυστύχημα αποκαλείται αυτό που απαραιτήτως εμπεριέχει και θάνατο ανθρώπων.
Από το 2010 μέχρι και το 2015 παρατηρείται σταδιακή μείωση (-37%) των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας (από 1.200 θανάτους/έτος σε 800/έτος περίπου). Οι λόγοι που συνέβαλαν σ’ αυτό μπορεί να είναι:
Η κρίση, η οποία οδηγεί τους συμπολίτες μας στη μειωμένη χρήση του οχήματός τους καθώς και η μειωμένη ταχύτητα λόγου κόστους του καυσίμου.
Η σταδιακή βελτίωση της ποιότητας του οδικού μας δικτύου. 
Η τεχνολογική ανάπτυξη στα θέματα ενεργητικής/παθητικής ασφαλείας που παρέχουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα.
-    Πρόληψη με  καλύτερη ενημέρωση και υιοθέτηση υγιών οδηγικών συμπεριφορών.
Καλύτερη αστυνόμευση των οδικών δικτύων.
Το  2016 μετά από αρκετά χρόνια πτωτικής πορείας η Ελλάδα καταγράφει επιδείνωση στους δείκτες θανάτων από τροχαία. Συγκεκριμένα, οι νεκροί από τροχαία αυξήθηκαν κατά 2% , ενώ ο αντίστοιχος δείκτης της Ε.Ε. κατέγραψε ισόποση μείωση (2%) στους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Περισσότερα...

 

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θέλω το νέο κόμμα να προκαλέσει ένα δημιουργικό σοκ στο πολιτικό σκηνικό

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ


Η κούρσα της ανάδειξης του νέου επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία, αφού λίγες μόνο μέρες μας χωρίζουν από την εκλογική διαδικασία της 12ης Νοεμβρίου. Ένα εκ των φαβορί, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, είναι ο υποψήφιος και νυν ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα επισκέφθηκε την Πιερία, στο πλαίσιο της προεκλογικής του περιοδείας. Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε στην «Ε», εξήγησε γιατί επέλεξε να είναι υποψήφιος και ποια πολιτική θα εφαρμόσει εφόσον εκλεγεί. Απάντησε όμως και σε ερωτήματα που αφορούν κατά κύριο λόγο την Πιερία, όπως είναι η ανάδειξη του Ολύμπου, η επιστροφή των νέων στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Πιέρια όρη.

Συνέντευξη στη Σμαρώ Γιαννούλη

Περισσότερα...

 

Υπερφορολόγηση VS Κρατικά έσοδα

Υπερφορολόγηση VS Κρατικά έσοδα
Του Ξενοφώντα Ελ. Μπαραλιάκου*


Η γνωστή (στους οικονομολόγους τουλάχιστον) καμπύλη του Laffer δείχνει παραστατικά πώς αλληλοεπηρεάζονται τα κρατικά έσοδα και ο φορολογικός συντελεστής . Διαψεύδει δηλαδή την «κοινή λογική» που θα έλεγε ότι όσο πιο υψηλή είναι η φορολογία τόσο πιο υψηλά είναι τα κρατικά έσοδα.    Η λογική της καμπύλης του διεθνούς φήμης οικονομολόγος Arthur Laffer βασίζεται στην αναζήτηση του ιδεατού φορολογικού συντελεστή που να μεγιστοποιεί τα κρατικά έσοδα,  χωρίς όμως να «γονατίζει» τον φορολογούμενο. Ξεκινά από την υπόθεση το τι τελικά θα εισπράξει μια κυβέρνηση αν οι φορολογικοί συντελεστές αρχίσουν να αυξάνονται. Όταν ο φορολογικός συντελεστής είναι 0 τότε μηδενικά θα είναι και τα κρατικά έσοδα. Από το μηδέν και πάνω αρχίζει να εισπράττει και μέχρι ενός σημείου, το ιδανικό σημείο - Optimum point-  που διαφέρει όμως από οικονομία σε οικονομία και από χώρα σε χώρα, στο οποίο το κράτος εισπράττει το μέγιστο των δυνατοτήτων του φορολογούμενου. Αν ξεπεραστεί αυτό το σημείο,  παρατηρούμε ότι όσο αυξάνονται οι φόροι, τα έσοδα του κράτους αρχίζουν να μειώνονται και στο τέλος να μηδενίζονται (100% φορολογία).
Το ακούμε συχνά, αλλά το τελευταίο διάστημα το ζούμε  «οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους». Όσο μία κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους στο τέλος τόσο λιγότερους θα εισπράξει.

Περισσότερα...

 
Περισσότερα Άρθρα...