ΠΕΡΙ ΣΗΜΑΙΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ του Ναούμ Ευαγγελόπουλου

Η Ελληνική σημαία κυματίζει ελεύθερα σε κάθε σχολική μονάδα, σε κάθε στρατόπεδο των ενόπλων δυνάμεων, σε κάθε δημόσια υπηρεσία, σε κάθε μπαλκόνι, σε κάθε σπίτι, σε κάθε ελληνική ψυχή.

Είμαστε Έλληνες και δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι συνεχώς, να λειτουργούμε μονίμως πυροσβεστικά και να βλέπουμε τις συστηματικές-επαναλαμβανόμενες προκλήσεις των γειτόνων-«φίλων» μας τούρκων με νωθρότητα. Προκλήσεις σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Προκλήσεις σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες και διαδίκτυο.

Χρονικό σημαντικότερων προκλήσεων:

12-02-2018:     εμβολή πλοίου Ελληνικής Ακτοφυλακής

01-03-2018:     σύλληψη δυο στελεχών Στρατού Ξηράς και κράτησή τους έως σήμερα

23-03-2018:     παρενόχληση ελικοπτέρου με τον αρχηγό ΓΕΣ από τούρκικα αεροσκάφη

09-04-2018:     πτήση τουρκικού ελικοπτέρου στη νήσο Ρω

12-04-2018:     πτώση πολεμικού αεροσκάφους μετά από αερομαχία και θάνατος σμηναγού

17-04-2018:     παρενόχληση Σινούκ με τον Πρωθυπουργό από τουρκικά αεροσκάφη

Περισσότερα...

 

«Παιδοθεσία» από ομόφυλα ζευγάρια.

Του Δημητρίου Δημηνά, Δικηγόρου

Με σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τον τίτλο «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας», ανοίγεται ο δρόμος για υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
Το σχέδιο Νόμου που προβλέπει ειδικότερα  την δυνατότητα  να γίνονται ανάδοχοι γονείς και ομόφυλα ζευγάρια, αποτελεί τον «δούρειο ίππο» και το πρώτο βήμα της καθιέρωσης του θεσμού της υιοθεσίας  από τέτοια «ζευγάρια», δικαίωμα που μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του οικογενειακού δικαίου του ισχύοντα Αστικού Κώδικα έχουν μόνον ετερόφυλοι συζύγοι από νόμιμο γάμο.
Η προοδευτική ηγεσία της χώρας, υποταγμένη προφανώς στις εντολές των εταίρων μας, αφού καθιέρωσε το «σύμφωνο συμβίωσης» των ομοφύλων, τους δίνει τώρα το δικαίωμα της αναδοχής βρεφών και παιδιών κατά την τάξη των φυσιολογικών γονέων. Και για να μη χτυπάει άσχημα στα αυτιά των ανυποψίαστων πολιτών ο νέος θεσμός, καθιερώθηκε για τη διαδικασία αυτή ο νεολογισμός «παιδοθεσία». Το επόμενο βήμα  για να μη θεωρηθούμε «οπισθοδρομικοί» θα είναι ασφαλώς η θεσμοθέτηση του γάμου των ομοφυλοφίλων και η εκ μέρους τους υιοθεσία ανηλίκων τέκνων.
Το τι προβλήματα θα δημιουργήσει στην ελληνική παραδοσιακή οικογένεια, όταν γίνει νόμος του Κράτους η προτεινομένη ρύθμιση, δεν φαίνεται να απασχολεί τους εισηγητές του νομοσχεδίου. Πρόκειται για επιπόλαιο και αψυχολόγητο εγχείρημα, που ασφαλώς έρχεται σε αντίθεση με το πραγματικό συμφέρον του παιδιού, που θα αναπτυχθεί στο νεοφανές αυτό μόρφωμα «οικογένειας». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παιδιά της κατηγορίας αυτής θα αντιμετωπίζουν καθώς μεγαλώνουν πλείστα όσα προβλήματα ψυχοκοινωνικής προσαρμογής, δεδομένου ότι θα έρχονται σε αντιπαράθεση με τα παιδιά των φυσιολογικών οικογενειών, που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία στη χώρα μας. Θα αισθάνονται προφανώς μειονεκτικά έναντι των άλλων παιδιών, που έχουν κανονικούς γονείς, μητέρα και πατέρα, και θα  αντιμετωπίζονται  κατά κάποιο τρόπο χλευαστικά, ως παιδιά «ενός κατώτερου Θεού» .

Περισσότερα...

 

Πέντε μήνες στις λάσπες ο Αρχαιολογικός χώρος του Δίου

Του Φώντα Μπαραλιάκου
Οικονομολόγου – Συμβούλου Επιχειρήσεων


Πέντε μήνες πέρασαν από τις 17 Νοεμβρίου 2017, όταν καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις έπληξαν την Πιερία προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες, που, μεταξύ άλλων, «έπνιξαν» στη λάσπη τους Ναούς της Ίσιδας και του Υψίστου Διός στο Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου. Τόνοι νερού και λάσπης είχαν καλύψει τότε τον αρχαιολογικό χώρο, ενώ ο φουσκωμένος Βαφύρας παρέσυρε ακόμα και τις μεταλλικές κατασκευές, διάδρομους και γέφυρες, που υπήρχαν για να περιηγούνται οι επισκέπτες, αποκόπτοντας στην ουσία την πρόσβαση στα αρχαιολογικά μνημεία.
Αμέσως μετά τις πρώτες εκτιμήσεις, όλοι μιλούσαν για εργασίες αποκατάστασης που θα διαρκούσαν μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω του μεγέθους της ζημιάς και της μεγάλης ποσότητας λάσπης που εισήλθε στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων μετά την αυτοψία και την καταγραφή των προβλημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, εξασφάλισε έγκριση χρηματοδότησης από το Υπ. Πολιτισμού που δυστυχώς ακόμα δεν έχει εκταμιευθεί, λόγω γραφειοκρατίας.
Το στοίχημα εξαρχής, ήταν να επισπευστούν οι διαδικασίες και να γίνουν όλα γρήγορα ώστε να μη χαθεί η τουριστική σεζόν! Όπως μάλιστα ειπώθηκε από τους γνωρίζοντες, θα έπρεπε να εργαστεί πλήθος κόσμου προκειμένου μέχρι το καλοκαίρι να αποκατασταθούν οι ζημιές και να καταστεί ξανά επισκέψιμος ο χώρος. Επισκέφτηκα αρκετές φορές τον Αρχαιολογικό χώρο ως τώρα και για τελευταία φορά την προηγούμενη εβδομάδα, πέντε μήνες μετά την καταστροφή, και δυστυχώς διαπίστωσα ότι δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση.

Περισσότερα...

 

Το βιβλίο, παράθυρο παιδείας & επιστήμης, δημιουργίας & μνήμης!

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΟΥ Η UNESCO ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ ΣΤΙΣ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Γράφει ο Αθανάσιος Λιακόπουλος,
Δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος,  Μέλος Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ.

Σε μια εποχή όπου κυριαρχεί το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα, εκεί δηλαδή που παρέχονται άφθονες αλλά, κάποιες φορές, αμφίβολης ποιότητας πληροφορίες, η 23η Απριλίου, παγκόσμια ημέρα βιβλίου, είναι μια ημέρα που καθιερώθηκε από την UNESCO για να μας υπενθυμίζει τη μεγάλη αξία τού γραπτού λόγου όχι στον παγκόσμιο ηλεκτρονικό χάρτη αλλά στο παραδοσιακό …χαρτί!
Δεν είναι τυχαίο που η συγκεκριμένη ημέρα, η 23η Απριλίου, έχει καθιερωθεί διεθνώς ως παγκόσμια ημέρα βιβλίου. Αυτή τη μέρα έφυγαν από τη ζωή δυο μεγάλα πνεύματα της ανθρωπότητας, δυο συγγραφείς παγκόσμιας εμβέλειας: Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ και ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες.
Όσες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες κι αν δημιουργηθούν στον κόσμο τού διαδικτύου, καμία απ’ αυτές δεν θα μπορέσει ποτέ να φτάσει και να ανταγωνιστεί τον κόσμο τού βιβλίου. Κι όσα ηλεκτρονικά βιβλία κι αν εκδοθούν, κανένα απ’ αυτά δεν θα μπορέσει να φτάσει το βιβλίο που γράφεται, εκτυπώνεται, παρουσιάζεται αλλά και με κόστος πωλείται στα βιβλιοπωλεία ή στις εκθέσεις βιβλίου μέχρι να φτάσει στο σπίτι μας ή σε μια βιβλιοθήκη.  Το βιβλίο δεν πρόκειται να χάσει τη μαγεία του και την αξία του, διότι τα γραπτά σε χαρτί, μένουν! Τα γραπτά στο διαδίκτυο, σήμερα υπάρχουν, αύριο ίσως δεν υπάρχουν, αύριο ίσως διορθώνονται ή αλλοιώνονται…  Το βιβλίο ως έντυπο έχει ίσως μια προσωρινή κάμψη. Αλλά δεν θα πεθάνει ποτέ!  Το βιβλίο θα παραμείνει σύντροφος σ’ εκείνους που αγαπούν τη γνώση και τη ζωή.

Περισσότερα...

 

Τουρκικές εκλογές και Τουρκική προκλητικότητα.

Άρθρο γνώμης του Ευάγγελου Αθανασιάδη(*)


Ο Ερντογάν, αποφάσισε προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, την 24η Ιουνίου 2018, ελπίζοντας, σε μια νέας μορφής πολιτειακή του αναβάθμιση.

Η περίοδος και ο χρόνος μέχρι τις εκλογές, έχει κάποια ειδικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επειδή πολλά ακούγονται, ας προσπαθήσουμε μια ανάλυση και εκτίμηση των γεγονότων.


Δεδομένα

1/ Οι 66 ημέρες έως την ημέρα των εκλογών, είναι πολλές.

2/ Ο Ερντογάν στις εκλογές προσέρχεται σαν:

α/ Ο νικητής του Αφρίν (Θέατρο επιχειρήσεων Συρίας)

β/ Αυτός που έδιωξε το Ιταλικό Γεωτρύπανο από την Κυπριακή ΑΟΖ

(Θέατρο επιχειρήσεων Κύπρου)

γ/ Αυτός που εμβόλισε το σκάφος στα Ίμια (Θέατρο Επιχειρήσεων Αιγαίου)

3/ Το κύριο προφίλ του Ερντογάν είναι: η στολή παραλλαγής.

Περισσότερα...

 

Βρώμισε από… «Πολιτισμό» η Γανόχωρα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Γ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ


Πριν λίγο καιρό κατά τη διάρκεια ενός Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κατερίνης ο Δήμαρχος κ. Χιονίδης στην προσπάθεια του να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων της Γανόχωρας για την επικείμενη κατασκευή Σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην περιοχή τους έλεγε:
«Φιλική προς το περιβάλλον» θα είναι η λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων…. πρόκειται για έργο «αποτελεσματικής καθαριότητας, μηδενικής όχλησης, παράγοντα ποιότητας και πολιτισμού, για την καθημερινότητα των πολιτών…
Ο κ. Ντούρος, Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης και εκπρόσωπος του Δήμου στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας έλεγε:
Είναι σαν ένας μεγάλος κάδος απορριμμάτων και μάλιστα ακόμα πιο ασφαλής γιατί είναι μονίμως κλειστός...... Δεν υπάρχει ακαταστασία, δεν υπάρχουν δυσάρεστες οσμές…………..  Στον ΣΜΑ οδηγούνται τα απορριμματοφόρα και αδειάζουν τα σκουπίδια μέσα σε μία ειδική χοάνη από την οποία φτάνουν κατευθείαν σε κλειστά containers. Η όλη διαδικασία διαρκεί το πολύ 4 λεπτά.»

Περισσότερα...

 

10 προτάσεις για την αναπτυξιακή αναβάθμιση του Δήμου Δίου-Ολύμπου

Του Γεωργίου Ν. Μανίκα, Δικηγόρου Κατερίνης


Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ξεφύγουμε από τη νοοτροπία της απλής διαχείρισης των δημοτικών μας θεμάτων και να περάσουμε πλέον σε μία νέα φιλοσοφία δημιουργικής και προοδευτικής σκέψης, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματά μας, τα οποία είναι τόσο το φυσικό μας περιβάλλον, η εύφορη γη, η τοποθεσία του Δήμου μας και η παγκόσμια φήμη του, όσο και το ανθρώπινο δυναμικό του, οι νέοι επαγγελματίες, οι αγρότες και επιστήμονες του τόπου μας που συνεχίζουν παρά τις αντιξοότητες τον αγώνα τους. Ο δήμος Δίου-Ολύμπου χρειάζεται μία νέα νοοτροπία. Πρέπει να καταστεί ένας δήμος που να συνθέτει τα θετικά όλων των δημοτικών ενοτήτων του (Λιτοχώρου – Αν. Ολύμπου – Δίου) και να απομονώνει τα αρνητικά, προσφέροντας στους δημότες του την ανάπτυξη, τον ανθρωπισμό, την αρμονία και την δημιουργία που τους αξίζει, ώστε να καταστεί ένας δήμος πρότυπο!
Ειδικότερα:
Προώθηση του πρωτογενούς τομέα. Ενίσχυση των αγροτών του δραστηριοποιούνται στο δήμο μας με πρωτοβουλίες από την δημοτική αρχή για την οργάνωση των ακτινιδιοπαραγωγών και την εξασφάλιση Π.Ο.Π για τα ακτινίδια του τόπου μας ώστε να καταστεί προϊόν στρατηγικής εξαγωγικής σημασίας. Προώθηση μέσω διαβούλευσης και νέων καλλιεργειών για παραγωγή ποιοτικών (πιστοποιημένων) προϊόντων με δυνατότητες διάθεσης στην ντόπια και ξένη αγορά. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η γεωργική δραστηριότητα στον δήμο μας παράγει πλούτο και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει για την επέκταση και βελτίωση των αρδευτικού δικτύου και υποδομών από πλευράς του δήμου αλλά και δημιουργία νέων και μεγαλύτερων δεξαμενών ώστε τους καλοκαιρινούς μήνες να μην υπάρχουν προβλήματα λειψυδρίας.

Περισσότερα...

 
Περισσότερα Άρθρα...