Την επιχειρηματικότητα με το κοινωνικό πρόσωπο συνδυάζει η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Της Ελισσάβετ Μπέττυ Σκούφα - Βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας

Η κάνναβη είναι πολυδύναμο φυτό, με Βιομηχανικά και Φαρμακευτικά προϊόντα, και ήταν σε χρήση στη χώρα μας από αρχαιοτάτων (προϊστορικών) χρόνων, ενώ υπήρχε συστηματική και νόμιμη καλλιέργεια μέχρι το τέλος του μεσοπολέμου, κάτι το οποίο υποβοηθήθηκε από τα ιδιαίτερα εδαφοκλιματολογικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά της χώρας μας. Η δαιμονοποίηση του φυτού ήρθε με τον αμερικάνικο επεκτατισμό και ιδιαίτερα το 1961, όταν είχε υπαχθεί στη λεγόμενη «Συνθήκη των Ναρκωτικών», κατατάσσοντάς την ως επικίνδυνη ουσία. Σήμερα, η ιατρική έρευνα και η επιστημονική εμπειρία έχει ανατρέψει αυτά τα δεδομένα. Είναι αλήθεια όμως πως χρειάστηκε να γραφτούν χιλιάδες σελίδες επιστημονικών ερευνών για να πειστεί ένα σημαντικό τμήμα του σύγχρονου δυτικού κόσμου για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης. Κάπως έτσι η ιατρική κάνναβη (σε μορφή φαρμάκου, λαδιού ή οποιαδήποτε άλλη χρήση της) έχει αρχίσει να αποκτά περίοπτη θέση είτε ως βασική θεραπεία είτε ως ένα πολύ ισχυρό αναλγητικό για μια σειρά από ασθένειες.

Περισσότερα...

 

Γ. Κυριακίδης: Η θαρραλέα δήλωση της Ροδής Ελευθεριάδου

ΡΑΠΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ. ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΗΣ!


Διάβασα με προσοχή τη δήλωση της εκλεκτής συναδέλφου στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, της Ροδής Ελευθεριάδου, που πρόσφατα παραιτήθηκε από τη θέση της Αντιδημάρχου Καθαριότητας.
Διάβασα και θαύμασα.
Θαύμασα το θάρρος της να πει «πράγματα» που, νομίζω, ελάχιστοι σ’ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και έξω απ’ αυτό, μπορούν να ξεστομίσουν.
Τι είπε, με λίγα λόγια, η εκλεκτή συνάδελφος; Είπε ότι η ζωή δεν είναι μόνο πολιτικές φιλοδοξίες, ότι η ζωή δεν μπορεί να είναι μια συνεχής διεκδίκηση και κατοχή αξιωμάτων!
Συγκεκριμένα, είπε η εκλεκτή συνάδελφος: «Ποτέ δεν θέλησα να κατέχω θέσεις και αξιώματα μόνο και μόνο για μια στείρα φιλοδοξία… Οι θέσεις και τα αξιώματα δεν καταξιώνουν τους ανθρώπους, αλλά οι άνθρωποι καταξιώνουν τις θέσεις που κατέχουν μέσα από μια ανιδιοτελή προσφορά.
Οι θέσεις και τα αξιώματα δεν είναι αυτοσκοπός, είναι τα μέσα για προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες που μας εκλέγουν. Γι’ αυτό, δεν θεωρώ ότι τις θέσεις και τα αξιώματα πρέπει να τα επιδιώκουμε συνεχώς και μονίμως ή και να τα διεκδικούμε με σκοπό να ικανοποιήσουμε τις όποιες προσωπικές μας φιλοδοξίες.

Περισσότερα...

 

Η 11η κάλπη … Του Φώντα Μπαραλιάκου (Οικονομολόγου – Συμβούλου επιχειρήσεων)

Παρακολουθήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα το θέατρο του παράλογου σε μια κακοστημένη παράσταση για το δήθεν «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του Ελληνικού κράτους» στην Βουλή των Ελλήνων.
Οι σκηνοθέτες της, όπως αποδεικνύεται, σκευωρίας κατά 10 πολιτικών προσώπων (δυο πρώην Πρωθυπουργών και οκτώ π. υπουργών) για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο Novartis έλαμψαν δια της απουσίας από την αίθουσα της Βουλής αντιλαμβανόμενοι ίσως ότι έπεσαν μέσα στην παγίδα που οι ίδιοι έστησαν.  
Ένα από τα πρώτα θέματα που συζητήθηκαν στην μαραθώνια συνεδρίαση (διήρκησε 20 ώρες) ήταν το αν θα στηθούν ή όχι 10 κάλπες (μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο ).
Η κυβερνητική πρόταση ήταν να στηθούν 10 κάλπες με προφανή στόχο την διακύμανση στις αρνητικές ψήφους που θα εισέπρατταν τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία φέρονται ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να προκαλέσουν ρήγματα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Η πρόταση της ΝΔ, βάση του άρθρου 154 του κανονισμού της βουλής, αλλά και της κοινής λογικής, ήταν να στηθεί μία μόνο κάλπη γιατί το ζήτημα που έχει θέσει η κυβερνητική πρόταση είναι μόνο ένα: αν έχει αρμοδιότητα η επιτροπή για να επιληφθεί αυτού του ζητήματος.
Τελικά πέρασε η πρόταση της Κυβέρνησης και στήθηκαν 10 κάλπες με τα γνωστά αποτελέσματα.
Όμως στην τόση προχειρότητα και βιασύνη της περιβόητης υπόθεσης Novartis που βγήκε ξαφνικά από την κατάψυξη , δεν εκτιμήθηκε σωστά η …. 11η κάλπη ! 
Αυτή που θα στηθεί στις επόμενες εκλογές, που δεν θα αργήσουν να έρθουν.
Αυτή που θα στηθεί χωρίς ψευδομάρτυρες και σκευωρίες για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων.
Αυτή που ο Ελληνικός λαός θα εκφραστεί και θα «τελειώσει» πολιτικά την «παρέα της Αίγινας» και θα τους ξαναστείλει στο 3%. 
Στην  11η κάλπη λοιπόν θα μιλήσει ο λαός. Και η βούληση του θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι ασφαλώς «αξίζουμε καλύτερα».

Περισσότερα...

 

Γ. Κυριακίδης: Αμείλικτα παραμένουν τα ερωτήματα για την ανάπλαση της Πλ. Δημοκρατίας

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Στο θέμα της ανάπλασης της Πλ. Δημοκρατίας επανέρχεται με προ ημερησίας ερώτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κυριακίδης. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Έξι μήνες μετά την έναρξη των εργασιών εγκρίθηκε μία μελέτη ανάπλασης της πλατείας, η οποία όμως ήταν τελείως γενική και αόριστη, που δεν συμπεριελάμβανε όσα προβλέπονται στον Ν 4412/2016 και στην εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ. 9/9319/13-3-2012. Και καθώς ο χρόνος περνούσε και οι εργασίες συνεχίζονταν, μας ανακοίνωσε, δια του αρμοδίου Αντιδημάρχου, ότι πολύ σύντομα θα έχει έτοιμο και τον προϋπολογισμό του έργου. Εξαιρετική και πρωτοποριακή η μέθοδος του, πρώτα εκτελώ το έργο και μετά κάνω τον προϋπολογισμό του. Πρέπει να προταθεί στον αρμόδιο υπουργό έτσι ώστε να γίνει και νόμος του κράτους.
Τα ερωτήματα όμως παραμένουν αμείλικτα. Όσο και αν προσπαθείτε να κρύψετε την αδιαφάνεια και την παρατυπία πίσω από το αισθητικό αποτέλεσμα που δημιουργείτε, είστε υποχρεωμένος να απαντήσετε:
1) Γιατί κ. Δήμαρχε δεν αποφασίστηκε στο ΔΣ ο τρόπος υλοποίησης της παραπάνω μελέτης δηλαδή εάν θα δημοπρατηθεί με δημόσιο διαγωνισμό ή αν θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία (δηλ. με μηχανήματα και εργάτες του Δήμου) και πως αλήθεια κατασκευάζεται το έργο;
2) Υπάρχει γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο;
3) Ποιος είναι τελικά ο Προϋπολογισμός του έργου, πόσο θα κοστίσει στον Δημότη της πόλης μας και για ποιο λόγο δεν υπάρχει αντίστοιχος κωδικός στον Προϋπολογισμό του Δήμου;
4) Από ποιούς κωδικούς, του προϋπολογισμού του Δήμου Κατερίνης, εκταμιεύονται τα χρήματα για τις μέχρι τώρα εργασίες;

Περισσότερα...

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΚΑΣ: Πως ακυρώνεται ο «Μακεδονισμός» των Σκοπίων

ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ & ΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΘΟΥΝ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Το ακόλουθο κείμενο πρόκειται για μια πολύ καλή ανάλυση του Σταύρου Λυγερού και ένα επιχείρημα για να πεισθούν οι ευρωπαίοι γιατί δεν πρέπει να ονομασθεί «Μακεδονία» το γειτονικό κράτος:
«Το παράδειγμα της Κύπρου
Το παράδειγμα της Κύπρου είναι ενδεικτικό. Ελληνοκύπριοι είναι οι Έλληνες της Κύπρου και Τουρκοκύπριοι οι Τούρκοι της Κύπρου. Αντιστοίχως, οι Έλληνες της Μακεδονίας είναι Ελληνομακεδόνες, οι Σλάβοι Σλαβομακεδόνες, οι Βούλγαροι Βουλγαρομακεδόνες, οι Αλβανοί Αλβανομακεδόνες κλπ. Εάν στους Σλάβους της FYROM δεν αρέσει το όνομα Σλαβομακεδόνες (σλαβομακεδονική εθνότητα και γλώσσα) είναι δικαίωμά τους να αντικαταστήσουν τον εθνικό προσδιορισμό “σλαβο-” από κάποιον άλλον.
Η Ελλάδα δεν έχει ούτε αρμοδιότητα ούτε φιλοδοξία να τους βαφτίσει. Έχει συμφέρον κι αρμοδιότητα, όμως, να τους εμποδίσει να ονομάζονται “Μακεδόνες”. Με άλλα λόγια, να εμποδίσει το Μέρος (FYROM) να αυτοπροβάλλεται σαν Όλον και να το οικειοποιείται, νομιμοποιώντας βλέψεις στο σύνολο της Μακεδονίας ως γεωγραφικής περιοχής και ως ιστορίας.
Και το επιχείρημα:

Περισσότερα...

 

Κ. Δημητριάδης: «Τελειωμό δεν έχει ο κατήφορος»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΑΛΗΘΕΙΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΙΣ 28/1/2018

Τραγελαφικές καταστάσεις ζήσαμε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου - Ολύμπου στις 28-1-2018. Διαλείμματα, διακοπές, παζάρια, φασαρίες, πλήρης αταξία, ξεπεσμός και εξευτελισμός των θεσμών.
Επί έξι περίπου ώρες έψαχναν, μάταια, να βρουν την απαραίτητη πλειοψηφία για τη ψήφιση των θεμάτων που διακαώς τους ενδιέφεραν, όπως η...  ενοικίαση παραλιακού φιλέτου μπροστά στο κύμα σε εξευτελιστική τιμή εκκίνησης και μάλιστα την ώρα που συζητιούνταν το θέμα, οι εργασίες ήταν σε εξέλιξη. Η εισήγηση ήρθε για εκμίσθωση 15.720 τ.μ. για 25 χρόνια αντί τιμήματος 7.860 ευρώ. Μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης άλλαξε, κατά την ώρα της ψηφοφορίας, το τίμημα εκκίνησης (προκειμένου να ψηφιστεί) και έγινε 15.000 ευρώ. Η τιμή, θεωρούμε, είναι και πάλι εξευτελιστική και καλούμε (ως δημοτική παράταξη) όλους τους ενδιαφερόμενους ντόπιους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό που σύντομα θα προκηρυχθεί.
Αυτό το θέμα όμως ήταν μόνο το «ορεκτικό», γιατί το «κυρίως πιάτο» ήταν το τελευταίο θέμα (28ο στην ημερήσια διάταξη) και αφορούσε το «φέσωμα» του Δήμου με 2.350.000 ευρώ.

Περισσότερα...

 

Τι Βρετάνη , τι Κοζάνη.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19-01-2018, ο Δήμαρχος Κατερίνης υπέπεσε σε μια γκάφα στην ομιλία του για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Επανέλαβε τον μύθο που λέει ότι η Μεγάλη Βρετανία για να μπει στην Ε.Ε άλλαξε το όνομα σε Ηνωμένο Βασίλειο (United Kingdom) επειδή υπήρχε η Βρετάνη απέναντι στην Γαλλία!

Είναι ένας ανυπόστατος μύθος αυτός φυσικά, που στο παρελθόν τον είχαν διατυπώσει ο κ. Καρατζαφέρης και ο κ. Σαμαράς.

Και είναι ανυποστατος γιατί :

α) Η ονομασία της χώρας είναι Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland *) και με αυτό μπήκε στην Ε.Ε (και με το ίδιο όνομα βγαίνει από την Ε.Ε μετά το δημοψήφισμα για Brexit).Στην καθημερινή κοινοτική χρήση, βέβαια, χρησιμοποιείται η σύντμηση United Kingdom/ Ηνωμένο Βασίλειο ή, ακόμα πιο οικονομικά, το ακρώνυμο UK. Κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένη πρακτική. Ένα άλλο παράδειγμα: το επίσημο όνομα με το οποίο έχει μπει στην ΕΕ η Ολλανδία είναι «Βασίλειο των Κάτω Χωρών». Στην καθημερινή κοινοτική χρήση, χρησιμοποιείται ο συντετμημένος όρος «Κάτω Χώρες». Και βέβαια ο πολύς κόσμος στην Ελλάδα λέει Ολλανδία και είναι μεγάλη κουτοπονηριά να μπερδεύουν κάποιοι επιτήδειοι τη φραστική οικονομία της καθημερινής χρήσης με την επίσημη διπλωματική ορολογία.

Περισσότερα...

 
Περισσότερα Άρθρα...