ΣΤΑΡΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ

Τρίτη παγκοσμίως η Ελλάδα το 2018 σε παραγωγή ακτινιδίων


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΩΣΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ «ΖΕΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ Α.Ε.»: «ΚΑΛΗ Η ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ. ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙ ΤΟΥΣ 6.000 ΤΟΝΟΥΣ ΣΑΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ»


Μια συνάντηση-επαφή με τον Πρόεδρο της «ΖΕΥΣ Ακτινίδια» του Δημήτρη Μανώση και μάλιστα μετά από αρκετά χρόνια, σίγουρα σου προσφέρει την ευκαιρία να πληροφορηθείς κάτι παραπάνω για την κατάσταση στο εν λόγω προϊόν, αλλά και πολλά του χώρου που υπηρετούμε. Ο έμπειρος στα περί του ακτινιδίου κ. Μανώσης λοιπόν, -τον οποίο είχα να συναντήσω πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κι αυτό δεν οφείλεται βέβαια στον υπογράφοντα-, χαρακτήρισε την φετινή χρονιά «καλή για τους ακτινιδιοπαραγωγούς μας», χωρίς σαφέστατα να μπει στην διαδικασία να αναφερθεί σε τιμές, αφού άλλωστε «η εκκαθάριση θα γίνει μέχρι τον Απρίλιο», όπως επεσήμανε. «Η ΖΕΥΣ Ακτινίδια θα συγκεντρώσει φέτος περί τους 6.000  τόνους από τα μέλη της», σύμφωνα με τον κ. Μανώση, ενώ «όλη η Ελλάδα εκτιμάται ότι διαθέτει φέτος μια παραγωγή που ανέρχεται στους 30.000 τόνους». Όσον αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, στην παγκόσμια αγορά των ακτινιδίων, μου επεσήμανε πως «φέτος είμαστε στην 4η θέση μετά την Ιταλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Χιλή, ακολουθούν δε η Γαλλία και οι ΗΠΑ, που όμως φαίνεται θα τις βρίσκουμε στον δρόμο μας προσεχώς». Μάλιστα εκτιμάει και το παράτολμο πως «από το 2018 η Ελλάδα θα ανέβει και στην 3η θέση παγκοσμίως, ξεπερνώντας και την Χιλή, που έχει μακρά παράδοση στο ακτινίδιο». Τέλος, τα νέα για την δημιουργία μιας Διεπαγγελματικής   Οργάνωσης Ακτινιδίου στην χώρα μας είναι καλά και βέβαια ευχή όλων μας είναι να υπάρξει Πιερική εκπροσώπηση σ’ αυτό το θεσμικό όργανο -προτείνω και εκτιμώ αυτοδίκαια να είναι ο κ. Δημήτρης Μανώσης- μιας και άλλωστε η επίσημη πολιτεία, το κράτος μας δηλαδή, παραμένει  ένας απλός θεατής στα τεκταινόμενα του προϊόντος αυτού, για το οποίο σημειωτέον οι νέες φυτεύσεις δεν λένε να κοπάσουν στο νομό Πιερίας!

Περισσότερα...

 

ΣΤΑΡΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΝΤΙΚΗΣ ΤΗΣ «ΕΦ ΕΝΑ ΕΛΛΑΣ» ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!


Ο ιδιοκτήτης της γνωστής μονάδας «ΕΦ ΕΝΑ ΕΛΛΑΣ», που βρίσκεται λίγο πριν την Σεβαστή Πιερίας, Γιώργος Ποντίκης, είναι ένας εξαιρετικός πτυχιούχος Γεωπόνος του Α.Π.Θ. που υπήρξε και Πρόεδρος του Σωματείου χοιροτρόφων της περιοχής, καθώς και δημοσιογράφος, συνδικαλιστής, αλλά και διανοητής και συντάκτης κειμένων που σίγουρα προκαλούν δέος στον αναγνώστη και εύχομαι να αποτελέσουν σύντομα ένα συγγραφικό πόνημα που θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους και θα βοηθήσει την Ελλάδα μας.

Όπως μου αποκάλυψε πρόσφατα, ο κ. Ποντίκης εργαζόταν στην αρχή της καριέρας του, για 4 χρόνια περίπου, στο Ελληνικό Δημόσιο και ειδικότερα το 1973 επιμελείτο και εξέδιδε το περιοδικό «ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΝΕΑ ΡΟΔΟΠΗΣ» ως γεωπόνος στην τότε Διεύθυνση Γεωργίας Νομού Ροδόπης. Ένα περιοδικό που για τα δεδομένα εκείνης της εποχής ήταν πολύ πρωτοπόρο, υποστηρικτικό  και πρακτικό για τους αγρότες και το οποίο αποδεικνύει περίτρανα τις τεράστιες ικανότητες που διέθετε για να πάει μπροστά τα θέματα του πρωτογενή τομέα στον τόπο του. Στην συνέχεια, βέβαια, και ευτυχώς για όλους εμάς τους υπολοίπους, τον κέρδισε το ιδιωτικό επιχειρείν όπου αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς σημερινούς επιχειρηματίες. Για του λόγου το αληθές σας παρουσιάζω το εξώφυλλο της περιοδικής έκδοσης «Γεωργικά Νέα Ροδόπης» Τεύχος 63, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 1973 και εύχομαι σύντομα να έχει ο κόσμος την ευκαιρία να γνωρίσει τα προσωπικά του κείμενα…

Περισσότερα...

 

ΣΤΑΡΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ

Δέστε το κόμπο φίλες και φίλοι αγρότες

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΙΜ

«Έως τις 25 Οκτωβρίου 2017 θα αρχίσει η άμεση καταβολή του ποσού των ενισχύσεων σε δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους σε ποσοστό 70%» ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε αγροτικές περιοχές της Καστοριάς, την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 Επειδή και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει παρόμοιες δηλώσεις από υπουργούς, υφυπουργούς, γραμματείς και φαρισαίους, αλλά στην συνέχεια δεν τηρήθηκαν σας την μεταφέρω φίλες και φίλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να το «δέσετε κόμπο», για να μην λένε κάποιοι καλοθελητές ότι τα βγάζουμε από το κεφάλι ή το… αρρωστημένο μυαλό μας. Όχι βέβαια ότι και αν γίνει η πληρωμή της πολιτείας στους αγρότες μας ότι η πολιτεία κάνει και κάτι τόσο τεράστια σπουδαίο ή σημαντικό, αλλά ότι απλά κάνει την δουλειά της. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και φέτος και μ αυτό το θέμα που σίγουρα απασχολεί την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών που περιμένουν αυτά τα χρήματα!

 

Περισσότερα...

 

ΣΤΑΡΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ

ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 0,50 ΕΥΡΩ/ΚΙΛΟ

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

Το πράσινο φως έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς, που τα τελευταία χρόνια, έχουν δεχτεί πιέσεις εξαιτίας της τεράστιας πτώσης που παρουσιάζει η τιμή του επιτραπέζιου ροδάκινου στην αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν ενέκρινε για τη χώρα μας τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης, η οποία ανέρχεται στο συνολικό ποσό των περίπου 3,17 εκατ. Ευρώ, και θα αφορά συνολικά 6.355 τόνους επιτραπέζιο ροδάκινο. Αυτό σημαίνει ότι η ενίσχυση ανέρχεται στα 0,50 Ευρώ/κιλό και αναμένεται να δοθεί άμεσα στους δικαιούχους ροδακινοπαραγωγούς. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να δοθεί βοήθεια στους παραγωγούς εκείνους που ουσιαστικά επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο, με την ευρωπαϊκή αγορά να αποδεικνύεται αδύναμη αφενός να απορροφήσει τις παραγόμενες ποσότητες και αφετέρου να δημιουργήσει εναλλακτικές διόδους εξαγωγών σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική πτώση των τιμών. Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα, ζητήθηκε η κατανομή του ποσού να γίνει με βάση το τονάζ, όπως αυτό έχει καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια ανά περιοχή, προκειμένου να ενισχυθούν δίκαια όλοι οι ροδακινοπαραγωγοί της χώρας.

Περισσότερα...

 

ΣΤΑΡΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ

ΥΨΗΛΕΣ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΕΣ ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ!

Μύθος έχει καταντήσει η υπόσχεση του ΕΛΓΑ για άμεση αποζημίωση μέσα στο 4μηνο, που προβλέπεται μέσα από τον κανονισμό του Οργανισμού. Δικαίως διαμαρτύρονται οι αγρότες μας πως ο ΕΛΓΑ καθυστερεί υπερβολικά στην έγκαιρη πληρωμή των αποζημιώσεών τους. Με αφορμή τον πρώτο καύσωνα που μας επισκέφτηκε τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, είναι σίγουρο πως και πάλι θα έχουμε ζημιές στις καλλιέργειες τις οποίες καλούνται να εκτιμήσουν και αποζημιώσουν από τον ΕΛΓΑ οι γεωπόνοι που δεν δικαιούνται τις εκτός έδρας αποζημιώσεις τους, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι και που σίγουρα δεν αφορά τους ταλαίπωρους αγρότες μας. Επιτέλους υποχρεώνετε τους αγρότες μας να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη τους και να πληρώνουν τις υψηλές εισφορές που τους επιβάλλετε. Δείξτε και την ανάλογη εκτίμηση στους ανθρώπους αυτούς που καθημερινά ματώνουν οικονομικά. Δεν ζητάμε να τους ευνοήσετε, αλλά να τους καλύψετε όπως αρμόζει από τις πολύ υψηλές εισφορές που καταβάλλουν στον ΕΛΓΑ!

 

Περισσότερα...

 

ΣΤΑΡΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ

ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ!

Περί αγροτοδικείων ο λόγος για πολλοστή φορά. Τα τελευταία 20 χρόνια δεν μπορώ να θυμηθώ πόσες φορές ασχολήθηκα με το ζήτημα αυτό, για το οποίο άλλωστε στον επικοινωνιακό τομέα τουλάχιστον, είναι παγιωμένη και απόλυτα ταυτισμένη η άποψη όλων των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων ότι πρέπει να μπει ένα οριστικό και αμετάκλητο τέλος στην υπόθεση αυτή που προσβάλλει και ταλαιπωρεί τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας. Δυστυχώς τα κλητήρια έρχονται στους αγρότες που είχαν το θράσος να κατέβουν στον δρόμο για να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμα στην επιβίωση των οικογενειών τους. Είναι ιστορική ευκαιρία για μια αριστερή κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος σ αυτό το κεφάλαιο που πονάει τον πρωτογενή τομέα και να κάνει την διαφορά. Πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο υπάρχει, υποθέτω. Αποδείξτε το και νομοθετικά σύντροφοι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, θεσμοθετώντας το οριστικό τέλος των αγροτοδικείων της ντροπής. Των αγροτοδικείων που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που απλά και μόνον αγωνίζονται να παράγουν και να ταΐζουν όλην την υπόλοιπη χώρα!

 

Περισσότερα...

 

ΣΤΑΡΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΑΣ

Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ Σ.Τ.Ε. ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν στις 28 Φεβρουαρίου 2017 οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα κατά του νέου ασφαλιστικού νόμου, του Ν. 4387/2016, προκειμένου να καταργηθεί, καθόσον τους οδηγεί στην εξόντωση ως έχει. Αυτά τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν, τους οδηγούν σε περαιτέρω οικονομικό μαρασμό, όπως τονίζουν οι αγρότες. «Η συνδρομή σας στο αναφερόμενο κόστος δεν είναι υποχρεωτική, κρίνεται όμως απαραίτητη η συνδρομή όλων μας, στο βαθμό που ο καθένας δύναται, για την επιτυχία της όλης προσπάθειας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που διατηρεί ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αττικής  για την συνδρομή των αγροτών, κτηνοτρόφων αλιέων κλπ είναι: Τράπεζα Πειραιώς ΙΒΑΝ: GR1401720840005084083817019. Είναι μια άλλη μορφή του αγώνα των αγροτών που ενδεχομένως να αποφέρει αποτέλεσμα επ’ ωφελεία όλων των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα!

 

Περισσότερα...

 
Περισσότερα Άρθρα...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13 Απρίλιος 2018, 12.56
power-of-love------------instagram-Το κοινό τους θέλει μαζί! Η Αθηνά Χρυσαντίδου και ο Δώρος Παναγίδης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του Power of love, γι'αυτό και η ανάρτηση...
13 Απρίλιος 2018, 12.50
---------7--------pics Η θάλασσα ξέβρασε τη νεκρή φάλαινα στη Σαντορίνη. Το μήκος της ξεπερνούσε τα 9 μέτρα. Οι νέες εικόνες από το Ακρωτήρι κάνουν το γύρο του...
13 Απρίλιος 2018, 12.47
--15------------21- Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία που συγκλόνισε πανελλήνιο, όταν 21 16χρονοι μαθητές, από το Μακροχώρι Ημαθίας, άφησαν την...
real-estate
pharmacy
ktel
phones
steile-arthro
astra
san-simera
Ο ΚΑΙΡΟΣ
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ