Η Πιερία μετρά τις πληγές της από την κακοκαιρία

ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΔΕΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ  ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ, ΠΟΥ ΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ & ΔΡΟΜΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ – ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ & ΔΙΕΚΟΠΗ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ!

 

Στη δίνη της κακοκαιρίας βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες η Πιερία, η οποία ήταν μια από τις περιοχές της χώρας που επλήγη σε σημαντικό βαθμό από το φαινόμενο «Ευριδίκη».
Έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές καταστροφές, καθώς ποτάμια, χείμαρροι και ρέματα υπερχείλισαν, τεράστιες εκτάσεις με καλλιέργειες, αλλά και παραλιακές περιοχές πλημμύρησαν, δρόμοι σε διάφορους οικισμούς, ακόμη και μέσα στην Κατερίνη έγιναν αδιάβατοι εξαιτίας της στάθμης του βρόχινου νερού, ενώ για διάστημα αρκετών ωρών διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος του Βαρικού. Προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων σημειώθηκαν και στην 13η Εθνική οδό Κατερίνης – Ελασσόνας.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κατερίνης και Λιτοχώρου δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια και ισόγεια σπίτια και καταστήματα, ενώ καταλυτική ήταν η επέμβαση των στελεχών της για απεγκλωβισμούς ατόμων, που είχαν αποκλειστεί λόγω της κακοκαιρίας.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου καλύφθηκε από νερό και λάσπη, ενώ ο Πέλεκας στην Κατερίνη μετατράπηκε σε ένα ορμητικό ποτάμι με αποτέλεσμα, σε διάφορα σημεία, να καταρρεύσουν τα πρανή των δύο όχθεων. Η σφοδρή κακοκαιρία είχε επίσης επιπτώσεις στην υδροδότηση αρκετών περιοχών του νομού και στην πόλη της Κατερίνης, που παρέμειναν δίχως νερό για ώρες, ακόμη και για μέρες, ενώ υπήρξαν και διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε αρκετούς οικισμούς. Κλειστές παρέμειναν επίσης όλες οι σχολικές μονάδες κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου, ενώ και την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου δεν λειτούργησαν τα σχολεία στο δήμο Δίου-Ολύμπου και στις δημοτικές ενότητες Πέτρας και Πιερίων του δήμου Κατερίνης.
Αναλυτικά, οι βροχοπτώσεις ξεκίνησαν ήδη από το βράδυ της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου, με τις καιρικές συνθήκες να επιδεινώνονται συνεχώς και με αποτέλεσμα τα ξημερώματα της Πέμπτης να προκληθούν ήδη τα πρώτα προβλήματα. Οι ισχυρές καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι έπληξαν τόσο το παραλιακό μέτωπο του νομού όσο και τις ορεινές περιοχές.
Εξαιτίας των δυσμενών καιρικών φαινομένων, όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο δήμο Δίου-Ολύμπου παρέμειναν κλειστές. Το ίδιο συμβαίνει και στο δήμο Κατερίνης, όπου τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία Αγ. Δημητρίου, Φωτεινών, Ράχης, Λόφου, Μοσχοχωρίου, Κάτω Μηλιάς, Μεσαίας Μηλιάς, Βρίας, Ρητίνης και Ελατοχωρίου δεν λειτούργησαν. Το ίδιο ίσχυσε και για το Γυμνάσιο και το Λύκειο Κάτω Μηλιάς και το Γυμνάσιο Ρητίνης.
Η Πολιτική Προστασία και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες έχουν τεθεί σε συναγερμό και επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα κάνοντας συγχρόνως έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους, να συνδράμουν καθαρίζοντας τα φρεάτια και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.
Στο δήμο Κατερίνης, οι νοτιανατολικοί άνεμοι σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις προκαλούν προβλήματα στα κανάλια του παραλιακού μετώπου. Ωστόσο, μηχανήματα του δήμου άνοιξαν τα κανάλια σε Παραλία και Ολυμπιακή Ακτή προκειμένου να δοθεί διέξοδος στα νερά. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη Χράνη, οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις δέντρων, τα οποία απομακρύνθηκαν από συνεργεία του δήμου. Εξίσου μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ορεινότερες περιοχές του δήμου Κατερίνης, καθώς οι δρόμοι σε διάφορους οικισμούς, όπως για παράδειγμα στην Κάτω Μηλιά, έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στον Πέλεκα προκαλεί ανησυχία, καθώς η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει επικίνδυνα και σε οριακό σημείο, αφού τα ορμητικά νερά έχουν αρχίσει να παρασέρνουν τα πρανή των όχθεων. Η εκβάθυνση και η διαπλάτυνση που είχε γίνει τους προηγούμενους μήνες με τις αμμοληψίες που πραγματοποιήθηκαν για την κατασκευή της Περιφερειακής οδού Κατερίνης, δεν ήταν αρκετές για να χωρέσουν το μεγάλο όγκο του νερού. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μη ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής προστασίας έχει ως αποτέλεσμα ήδη από το πρωί της Πέμπτης να έχει αρχίσει να καταρρέει μέρος του πεζόδρομου στην περιοχή του γηπέδου του Ατρομήτου.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Κατερίνης, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης και να αποφασισθούν έκτακτα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων. Όπως γίνεται γνωστό, κατατέθηκε στην Π.Ε. Πιερίας αίτημα για την κήρυξη του δήμου Κατερίνης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αναφέρεται επίσης πως προβλήματα και ζημιές έχουν δημιουργηθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο σε διάφορα σημεία του δήμου, γεγονός που επιβάλλει οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Τροχαίας. Για λόγους ασφάλειας αποφασίζεται η μεταφορά των Ρομά από τον καταυλισμό τους στον Πέλεκα στο Κλειστό Γυμναστήριο. Αποφασίζεται επίσης το απόγευμα της Πέμπτης να παραμείνουν κλειστές οι σχολικές μονάδες της απογευματινής και νυχτερινής βάρδιας, ενώ την Παρασκευή κλειστά παραμένουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων και οι παιδικοί σταθμοί στο σύνολο του δήμου Κατερίνης
Πολύ σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο δήμος Δίου-Ολύμπου. Εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στον κάμπο του Δίου και στο Βαρικό βρίσκονται κάτω από τη στάθμη του νερού, το οποίο κατεβαίνει ορμητικά προς τις ακτές προκαλώντας ζημιές στο οδικό δίκτυο του δήμου, στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση των τοπικών και των δημοτικών ενοτήτων. Να σημειωθεί πως τα ξημερώματα χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής προκειμένου να απεγκλωβίσει δύο άτομα που είχαν ακινητοποιηθεί με το αυτοκίνητό τους στην Πλάκα Λιτοχώρου, ενώ λίγο αργότερα απεγκλώβισε και άλλα δύο άτομα στην περιοχή της Ν. Έφέσου.
Για μια ακόμη φορά το Ξηρολάκι μετατρέπεται σε χείμαρο διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Άγιος Σπυρίδωνας – Καρίτσα – Βροντού. Παράλληλα και για αρκετές ώρες διεκόπη η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος του Βαρικο και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, αφού υπερχείλισε ο ποταμός «Μαυρονέρι». Συνακόλουθα, υπήρξε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Εγνατία οδό μέσω του κόμβου Κλειδίου.
Αλώβητος από τις έντονες βροχοπτώσεις δεν έμεινε ούτε ο δήμος Πύδνας – Κολινδρού, ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα ήδη από την Τετάρτη. Έτσι, σε Αιγίνιο και Μακρύγιαλο δρόμοι, σπίτια, καταστήματα και καλλιέργειες πλημμύρισαν, ενώ έκλεισαν και σχολεία.
Ακόμη χειρότερη ήταν η εικόνα την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν κοπάζουν. Το αποτέλεσμα είναι στον Πέλεκα να έχει αρχίσει να καταρρέει και τμήμα των παρόχθιων οδών με το νερό να παρασύρει στο πέρασμά του δέντρα και φερτά υλικά και με την αστυνομία να προχωρά στην εκκένωση των σπιτιών που βρίσκονται δίπλα στο ποτάμι, καθώς δεν είναι γνωστό ποια θα είναι η εξέλιξη. Πολλοί δρόμοι σε Παραλία και Ολυμπιακή Ακτή έχουν μετατραπεί σε λίμνες, ενώ σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει. Το ίδιο συμβαίνει σε Πλαταμώνα, Λεπτοκαρυά, Βαρικό και άλλους οικισμούς του παραλιακού μετώπου, όπου δεν διακρίνεται πλέον που ξεκινά η θάλασσα. Χαρακτηριστικό είναι πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει βάρκα για να απεγκλωβίσει τέσσερα άτομα που είχαν αποκλειστεί στην περιοχή του Βαρικού.
Να σημειωθεί πως από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας είχαν συγκροτηθεί κλιμάκια για τον έλεγχο του οδικού δικτύου και των χώρων ευθύνης της αντιπεριφέρειας, ενώ συνεργεία της υπηρεσίας απομάκρυναν φερτά υλικά δημιουργώντας διέξοδο για τα νερά που είχαν φράξει δρόμους και κανάλια. Καθ΄ όλη την διάρκεια της 48ωρης εξέλιξης των έντονών καιρικών φαινομένων υπήρχε συντονισμένη συνεργασία της Π.Ε. Πιερίας με τους τρεις δήμους, ώστε να γίνονται στοχευόμενες επεμβάσεις για ταχύτερη διευθέτηση των προβλημάτων που δημιουργούσε η κακοκαιρία. Παράλληλα, από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας εστάλη κλιμάκιο για την παρακολούθηση της επίδρασης της ισχυρής βροχόπτωσης στο έργο της κατασκευής του περιφερειακού δρόμου της Κατερίνης.
Τέλος, η καταρρακτώδης βροχόπτωση έπληξε και τους αρχαιολογικούς χώρους. Ειδικότερα στον Δίον τμήματα του αρχαιολογικού χώρου καλύφθηκαν από λάσπη που κατέβασαν οι χείμαρροι από τον Όλυμπο, παρά την εκβάθυνση του Βαφύρα ποταμού. Οι μεταλλικές κατασκευές (διάδρομοι και γέφυρες) υπέστησαν βλάβες από την υπερχείλιση, ενώ πλημμύρισε και ο Τάφος της Κατερίνης. Στο αρχαιολογικό μουσείου Δίου παρατηρήθηκαν διαρροές στη στέγη και μερική εισροή νερού στο χώρο των αποθηκών. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ήδη η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας έχει προχωρήσει σε αυτοψία και πρώτη καταγραφή των προβλημάτων, ενώ εντός της εβδομάδας θα ακολουθήσει λεπτομερής καταγραφή και πρόταση αντιμετώπισής τους από στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου.
Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης παραχώρησε συνέντευξη τύπου με θέμα «Αποτίμηση της κατάστασης μετά τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στο Δήμο Κατερίνης».
Επίσης, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Δευτέρας από την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, δηλαδή και οι τρεις δήμοι της Πιερίας (Κατερίνης, Δίου-Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού) με όλες τις Δημοτικές Ενότητες και Τοπικές Κοινότητες, κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Η ισχύς της χρονικής περιόδου ορίζεται σε δύο (2) μήνες, δηλαδή μέχρι και 15 Ιανουαρίου 2018, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών.

Ανακοινώσεις
– αντιδράσεις

Γνωσούλα Χαϊλατζίδου: Είναι κακό
στην άμμο να χτίζεις παλάτια …
Μπορεί την ώρα της καταστροφής να είναι τουλάχιστον άτοπο και ανώφελο να μιλάς για ευθύνες, μπορεί την ώρα που η κάθε βοήθεια είναι χρήσιμη για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν, για τις περιουσίες που χάνονται, να είναι τουλάχιστον περιττό να υπενθυμίζεις πως είχαμε επισημάνει τους κινδύνους.
Τώρα όμως είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να δούμε τι έγινε, να δούμε κυρίως τι δεν έγινε εδώ και πολλά χρόνια.
Μετά και το τελευταίο (ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα) «ταρακούνημα» που δεχτήκαμε από τα νερά του Πέλεκα και πριν ξαναγίνει το κακό, για να προλάβουμε ενδεχόμενες  τραγωδίες, ας σκύψουμε  επιτέλους σοβαρά και υπεύθυνα πάνω από το πρόβλημα.
Να δούμε τι έφταιξε, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι δε φταίει μονάχα ο κακός καιρός, δε φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίνε και όσοι δήλωσαν διαθεσιμότητα να υπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο και εκλέχθηκαν γι› αυτόν τον σκοπό.
Φταίει η πολιτεία, η κεντρική διοίκηση, που για πολλά χρόνια σε όλη τη χώρα, παρά τις διαπιστώσεις και τις εκθέσεις για τις περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμύρας συνέχιζε να σφυρίζει εγκληματικά αδιάφορα.
Φταίει και η αυτοδιοίκηση, πρώτου βαθμού, που βολευότανε με έργα βιτρίνας και φρου-φρου αναπλάσεις (όπως ο κυβολιθικός πεζόδρομος που κατάπιε ο Πέλεκας), που απαξίωνε και λοιδορούσε χρόνια τώρα κινήματα της περιοχής που ζητούσαν να γίνει ο Πέλεκας με πρόγραμμα, όραμα και σοβαρότητα ποτάμι - σημείο αναφοράς μιας σύγχρονης πόλης.
Φταίει και η δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκηση που σχεδιάζει στο πόδι. Ευθύνη της περιφέρειας είναι το έργο της περιφερειακής οδού, συνδεδεμένο με το αντιπλημμυρικό έργο του Πέλεκα. Ευθύνη της είναι ο έλεγχος για τις αμμοληψίες που γίνονται στον ποταμό ο έλεγχος για την ποσότητα και τον τρόπο που γίνονται. Όμως παρά τις πολλές οχλήσεις από διάφορες μεριές, και παρά τα πολλά προβλήματα που το έργο παρουσίασε, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει υπεύθυνα και με στοιχεία τόσο στην περιφέρεια όσο και στους πολίτες του νομού για το τι γίνεται.
Υπάρχουν ευθύνες για εγκληματικές παρεμβάσεις ή παραλείψεις, υπάρχουν ευθύνες  για εγκληματικές κακοτεχνίες κι επιτέλους σε αυτή τη χώρα το έγκλημα πρέπει να τιμωρείται. Για να αποτρέψουμε να ξανασυμβούν  στο μέλλον.
Τώρα λοιπόν (αν όχι χθες), είναι η ώρα να ειπωθούν όλα, να δοθούν συγκεκριμένες και πειστικές απαντήσεις σε ερωτήσεις που έμεναν χρόνια αναπάντητες.Για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον προτάσσοντας σοβαρά έργα υποδομής. Με σεβασμό στο περιβάλλον. Όχι με φανφάρες του τύπου «πράσινες διαδρομές», που η βροχή παρασέρνει στο πρώτο της ξέσπασμα, όπως έγινε και στην περίπτωση του Πέλεκα, που ο δήμαρχος Κατερίνης διαφήμιζε, πριν εφτά χρόνια, ως «φωτεινότερο παράδειγμα ανάπλασης, πρότυπο περιβαλλοντικής και επιστημονικής (!) πολιτικής».
Ευθύνη όλων μας να  είναι αυτή η καταστροφή η τελευταία που ζήσαμε!

Χαϊλατζίδου Γνωσούλα
Δημοτική σύμβουλος με τον ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ

«Πρωτοβουλία για τον Πέλεκα»: Βρέχει στην φτωχογειτονιά, βρέχει και  στις  καρδιές  μας                   
Έφτασε η ώρα της αλήθειας που και ο τελευταίος Κατερινιώτης έχει αντιληφθεί την επικινδυνότητα του ποταμού Λεύκου (Πέλεκας) σε ακραίες συνθήκες. Δεδομένου ότι η λεκάνη απορροής του ποταμού είναι πολύ μεγάλη και ξεκινάει από την κορυφή των Πιερίων μέχρι την κοίτη του ποταμού και τα πρανή του που αποτελούνται από εύφθρηφτα χαλαρά υλικά τα οποία εύκολα διαβρώνουν και οδηγούν στην κατάρρευση των πρανών. 
Για την προστασία αυτών πρέπει να γίνει η διευθέτηση της κοίτης του ποταμού, όπως παλαιότερα ζητήσαμε, με συρματοκιβώτια (ζαρζανέτ).
Ο σύλλογός μας τον Νοέμβριο του 2016 κατέθεσε στην εισαγγελία Κατερίνης μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου και ζητούσε την παρέμβαση του εισαγγελέα να εξετάσει τις επεμβάσεις που γίνονταν στην κοίτη και στα πρανή του ποταμού (ΠΕΛΕΚΑ) και αυτό διότι υπήρχε ο φόβος για πλημμύρες και μεγάλη οικολογική καταστροφή από ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτούς τους φόβους τους καταθέσαμε στο Περιφεριακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας τον Ιανουάριο 2017 στους επιθεωρητές περιβάλλοντος και σε συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Μαυρίδου.    
ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΕΛΕΚΑ ΣΕ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2017.
Η καταστροφή που γίνεται στον ΠΕΛΕΚΑ αυτές τις μέρες δεν είναι από την βροχή αλλά από την αμέλεια των υπευθύνων.

Για το Δ.Σ του συλλόγου «Πρωτοβουλία για τον Πέλεκα»
Η Πρόεδρος,
Σωτηρία Πουζουκλίδου   

Ευαγγελία Μόχλα Φαρμάκη: Δεν  είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτά που κάνουμε αλλά και γι’ αυτά που δεν κάνουμε!!
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των βροχοπτώσεων χθες και σήμερα έπληξαν και τον Δήμο Δίου-Ολύμπου, όχι μόνο τις παραλίες, τον κάμπο, το επαρχιακό οδικό δίκτυο αλλά και τους οικισμούς με πλημμύρες κατοικιών, καταστημάτων, έλλειψη υδροδότησης και ηλεκτροδότησης.                                                                                                                                  Σε ατελείωτη λίμνη μετατράπηκε ο Βαρικός Λιτοχώρου, πλημμύρισαν όλες οι Δημοτικές και Τοπικές κοινότητες του Δήμου μας. Χάθηκαν περιουσίες ανθρώπων κάτω από την λάσπη. Συναγερμός σήμανε για την δημόσια υγεία με τα σοβαρά προβλήματα γαστρεντερίτιδας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Λιτοχώρου λόγω ακαταλληλότητας του νερού.
Η κατάσταση στον Δήμο μας είναι τραγική και δεν οφείλεται μόνο στα έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ουσιαστικών έργων υποδομής και αποτελεσματικού σχεδιασμού για την αντιμετώπισή τους! Η ευθύνη είναι διαχρονική και φτάνει έως τη σημερινή Δημοτική αρχή. Αναπλάσεις και έργα βιτρίνας, οράματα και εμμονές, ανυπαρξία ιεράρχησης των αναγκών, αδράνεια και απαξίωση χαρακτηρίζουν την τριετή της πορεία.
Ο Δήμος μας έχει ανάγκη από ουσιαστικά έργα υποδομής, έργα αντιπλημμυρικά, έργα στην ύδρευση με εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης, με αλλαγή των φίλτρων των διυλιστηρίων, μεταφορά του νερού με κλειστούς αγωγούς και αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου όπου υπάρχουν. Τεράστια ζητήματα στο αποχετευτικό δίκτυο, στην καθαριότητα, στην άρδευση. Επιβάλλεται βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές και ενθάρρυνση της διαφοροποίησης της αγροτικής οικονομίας καθώς και στο οδικό δίκτυο.
Γι’ αυτά τα έργα θα πρέπει να προτάσσονται μελέτες και να τίθενται σωστές εκ προοιμίου  προτεραιότητες.
Ας μην απεμπολούμε εύκολα τις ευθύνες χρησιμοποιώντας τη λέξη «Θεομηνία» γιατί  πρωτίστως η ευθύνη βαραίνει τις ανθρώπινες ελλείψεις και παραλείψεις.
Αιτία ελομένου Θεός αναίτιος - Ο Θεός  δεν έχει  ευθύνη για τις  πράξεις αυτών που έχουν ελευθερία επιλογής .

Για τον Συνδυασμό Ευθύνης
Μόχλα Φαρμάκη Ευαγγελία

Κατερίνα Κουρίτα:
Το χρονικό ενός
προαναγγελθέντος εγκλήματος...
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Δίου-Ολύμπου γίνεται έρμαιο των «έντονων καιρικών φαινομένων». Χείμαρροι ξεχείλισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, πλημμυρισμένα χωράφια, σπίτια, μαγαζιά με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή, την ασφάλεια και την περιουσία των κατοίκων. 
Ζημιές σ’ ολόκληρο το οδικό δίκτυο του δήμου.
Προβλήματα στην υδροδότηση και ηλεκτροδότηση τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων.
Καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής που είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
Το Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου γεμάτο από παιδιά, γυναίκες, άντρες και ηλικιωμένους με σοβαρά προβλήματα γαστρεντερίτιδας λόγω της ακαταλληλότητας του νερού. (Σε παρέμβασή μας στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το σοβαρό θέμα της υγείας των δημοτών που οφείλεται και στη μη ύπαρξη φίλτρων στο διυλιστήριο του Λιτοχώρου, η απάντηση του Δημάρχου ήταν γεμάτη ειρωνείες και ύβρεις λέγοντας ότι δεν είναι γιατρός για να κάνει διάγνωση... Λίγες ώρες αργότερα, στις 16/11/2017, ανακοίνωση του Δήμου ζητά από τους κατοίκους «λελογισμένη χρήση του νερού και προληπτικά όχι για πόση...»)
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αποδίδεται σε «θεομηνίες» ή στα «έντονα καιρικά φαινόμενα» ή όπως διατυμπανίζει η Δημοτική αρχή «ότι με τον καιρό δεν μπορούμε να τα βάλουμε». Το αποτέλεσμα των πλημμυρών δεν οφείλεται στην «κακή μας τύχη», αλλά σε συνειδητή πολιτική επιλογή.
Οι τεράστιες καταστροφές αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την τραγική έλλειψη υποδομών και κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα. Η ευθύνη ανήκει εξ’ ολοκλήρου και αποκλειστικά στη Δημόσια Διοίκηση, κεντρική (οι εκάστοτε κυβερνήσεις και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ) και τοπική (Περιφέρεια – Δημοτικές αρχές) που υλοποιούν σε όλους τους τομείς, χωρίς παρέκκλιση, την πολιτική που επιτάσσει η Ε.Ε., πολιτική και είναι προς όφελος του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων.
Τα έργα και οι υποδομές αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται γιατί δεν είναι ιδιαίτερα «θελκτικά» για τους καπιταλιστές αφού δεν τους αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους. 
Είναι φανερό ότι η κακοκαιρία ήταν απλώς η αφορμή να διαφανούν οι τεράστιες ελλείψεις αντιπλημμυρικών έργων στο δήμο μας αλλά και η πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής να μην ιεραρχεί τις ανάγκες, να μην προτάσσει μελέτες και έργα σε καμία δημοτική ή τοπική κοινότητα με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, αλλά  να δίνει προτεραιότητα σε έργα για το θεαθήναι σε βάρος των έργων υποδομής (έργα τύπου «σιντριβανιού ή ανάπλασης της οδού Αγίου Νικολάου Λιτοχώρου ή προτάσεις για πάρκιγκ 48 μάλιστα θέσεων μέσα στον λάκκο»). 
Η πολιτική επιλογή αποτυπώνεται και στα Τεχνικά Προγράμματα που υλοποιούνται (αν και κατά πόσο υλοποιούνται) τόσα χρόνια στον Δήμο μας. Η χρηματοδότηση έργων και υποδομών για την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση των συνεπειών τέτοιων φαινομένων είναι ανύπαρκτη. Στους προϋπολογισμούς του Δήμου Δίου-Ολύμπου -εδώ και πολλά χρόνια-  στο σκέλος των διαθέσιμων πόρων για την πολιτική προστασία τα ποσά για μέτρα και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας είναι «αστεία» ως μηδαμινά. Κι αν ακόμη κάποια έργα προβλέπονται είναι αποσπασματικά καθώς γίνονται χωρίς κάποιον κεντρικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου επισημαίνει για ακόμη μια φορά ότι το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας για να λυθεί αποτελεσματικά πρέπει να εξετάζεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τα νερά, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις γης και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων συνολικά στον Δήμο(αντιπλημμυρικά – εγγειοβελτιωτικά – αποστραγγιστικά, καθάρισμα κοίτης ποταμών, αρδευτικών καναλιών, δημιουργία στερεών αναχωμάτων κά). Απαιτείται, δε, η δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα, κόντρα στις προβλέψεις του «Καλλικράτη», που θα έχει την ευθύνη για τη λήψη, την υλοποίηση και τον έλεγχο τήρησης των επιβαλλόμενων μέτρων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και να διεκδικήσουν έργα που έχουν ανάγκη οι λαϊκές οικογένειες. Σήμερα επιτακτικά απαιτούνται άμεσα μέτρα και παρεμβάσεις στην αντιπλημμυρική προστασία, στην άρδευση και ύδρευση, στα αποστραγγιστικά – αποχετευτικά δίκτυα, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην αντισεισμική προστασία, στο απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, στη σχολική στέγη, έργα για τα ΑΜΕΑ κ.α

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Δίου-Ολύμπου
Κατερίνα Κουρίτα

ΛΑΕ Πιερίας: Υπάρχει
ετοιμότητα;

Η πολύνεκρη τραγωδία στην Δυτική Αττική, που οφείλεται στις – πιθανώς – εγκληματικές παρεμβάσεις επί των υφιστάμενων εκεί ρεμάτων, λογικά θα έπρεπε να κινητοποιήσει και συντονίσει όλους τους αρμόδιους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην περιοχή της Πιερίας. Όπως επισημάνθηκε από όλα τα μετεωρολογικά δελτία, ήδη από την χθεσινή ημέρα, η Πιερία θα είναι μία από τις περιοχές της Ελλάδος που θα δεχθεί και αυτή με την σειρά της, σε εντονότατο βαθμό, το πέρασμα αυτής της καταιγίδας.
Ήδη σήμερα η κατάσταση στην Πιερία και πολύ περισσότερο στο ρέμα του Πέλεκα φαίνεται να έχει φτάσει στο απροχώρητο καθώς έχουν φουσκώσει τα νερά του, συνεπεία της έντονης βροχόπτωσης και των φερτών υλικών αλλά και της κατολίσθησης παρακείμενων στο ρέμα πεζοδρομίων. Για αυτό λοιπόν τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα προς όλους τους αρμόδιους Φορείς:
1) Θα αντέξει τελικά το πολύπαθο «αντιπλημμυρικό έργο» στο ρέμα του Πέλεκα, που μέχρι και σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα όλη την νεροποντή και τα φερτά υλικά από το βουνό χωρίς τελικώς να υπερχειλίσει και να απειλήσει τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής;
2) Παράλληλα, το Φράγμα της Εξοχής Πιερίας, είναι επαρκώς συντηρημένο προκειμένου να αποτρέψει αποτελεσματικά και αυτό με την σειρά του την διοχέτευση της νεροποντής και των φερτών υλικών προς την καρδιά της Πιερίας;
3) Έχουν οι Φορείς, που αποτελούν σε τοπικό επίπεδο την Πολιτική Προστασία της Πιερίας, την αναγκαία οργάνωση και διατηρούν την ετοιμότητά τους σε επαρκή βαθμό για την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από οποιονδήποτε κίνδυνο τυχόν προκύψει τις επόμενες ημέρες;

Τομέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΛΑΕ Πιερίας


Θανάσης Παπαστάμου:
Ειλικρινά λυπάμαι!

Λυπάμαι γιατί, ο καθένας αντιμετωπίζει την καταστροφή, τον πόνο, την ταλαιπωρία μας, ως ευκαιρία να φανεί, να πει, να ξεχωρίσει τούτη τη δύσκολη στιγμή!
Μια στιγμή δοκιμασίας όλων των πολιτών αυτού του Δήμου.
Επιτέλους η υπομονή μας εξαντλήθηκε και με τους «τωρινούς» και με τους «πρώην», με όλους αυτούς που διοίκησαν τον έρμο τούτο τόπο έχοντας σαν σκοπό την προβολή, την επόμενη εκλογή και δίνοντας βαρύτητα σε έργα εντυπωσιασμού. Τώρα «κλαίνε» με κροκοδείλια δάκρυα πάνω στα λασπόνερα και τα συντρίμμια- απόρροια των «αντιπλημμυρικών έργων» που διαλαλούσαν και υπόσχονταν όλοι τους προεκλογικά.
Τέλος, με τις διαπιστώσεις ότι ο Δήμος είναι ανοχύρωτος και τα ευχολόγια να ξεκινήσει σοβαρός σχεδιασμός τώρα, σαν επιτακτική ανάγκη, ενώ διοίκησαν πολλές τετραετίες, χωρίς να γίνει τίποτε, παρά μόνο «έργα βιτρίνας».

Πραγματικά εκπλήσσομαι, αλλά και λυπάμαι!!!
Παπαστάμου Θανάσης
Δημότης Δήμου Δίου-Ολύμπου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
03 Μάιος 2018, 09.55
-46-----Έγινε ελάχιστα αισθητός από τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα τα...
03 Μάιος 2018, 09.53
-------17Ποιοι κινδυνεύουν να πάρουν δίπλωμα στα 20 έτη Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την οδήγηση, αλλά και τις ποινές για τυχόν εμπλοκή του 17χρονου σε...
03 Μάιος 2018, 09.51
--------48---- Η σορός του εντοπίστηκε σε υπαίθριο χώρο απέναντι από το ΟΑΚΑ Νεκρός εντοπίστηκε ο Μάριος Καλομοίρης, που αγνοείτο από τις 30 Απριλίου. Ο 48χρονος...
real-estate
pharmacy
ktel
phones
steile-arthro
astra
san-simera
Ο ΚΑΙΡΟΣ
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ