Η Ολυμπιακή Φλόγα «φώτισε» την Πιερία

ΛΑΜΠΡΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ  & ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

ΤΟ ΒΩΜΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΝΑΨΕ Η ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ – Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΕΚΑΝΕ «ΣΤΑΣΗ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ

Στην πλατεία Ελευθερίας, υποδέχτηκε η Κατερίνη τη Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της «PYEONGCHANG 2018» (Δημοκρατία της Κορέας) το πρωί της Κυριακής 29 Οκτωβρίου. Η φλόγα έφθασε στην πόλη με πρώτο σταθμό την οδό Κασσάνδρου, ενώ στην συνέχεια πέντε λαμπαδηδρόμοι και εννέα συνοδοί, εκπρόσωποι από την αθλητική και κοινωνική ζωή του τόπου, τη μετέφεραν στην κεντρική πλατεία μέσω της οδού Εθνικής Αντιστάσεως.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης, σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Οργανωτική Επιτροπή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «PYEONGCHANG 2018».
Πλήθος κόσμου επιφύλαξε θερμή υποδοχή στους λαμπαδηδρόμους που μετέφεραν τη φλόγα. Η τελετή της αφής πραγματοποιήθηκε στο βωμό, ο οποίος είχε στηθεί δίπλα από το Άγαλμα της Ελευθερίας, παρουσία του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, του μέλους της Ολυμπιακής Επιτροπής και προέδρου της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Αθανάσιου Βασιλειάδη, του εκπροσώπου της επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «PYEONGCHANG 2018» (Δημοκρατία της Κορέας) Γιουν Τζου Χονγκ, στελεχών του Ολυμπιακού Κινήματος, των Βουλευτών Πιερίας Μπέττυς Σκούφα, Χαρίλαου Τζαμακλή, Αστέριου Καστόρη, Κώστα Κουκοδήμου, της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου, εκπροσώπων κομμάτων, εκπροσώπων των στρατιωτικών, αστυνομικών αρχών, δημοτικών συμβούλων κ.α. εκπροσώπων τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.
Το βωμό άναψε καταχειροκροτούμενη η Κατερίνα Νικολαΐδου, Ολυμπιονίκης - Παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κωπηλασία (αθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης) συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο του αδελφοποιημένου με την Κατερίνη Δήμου Moosburg Αυστρίας, Herbert Gaggle.
Μετά την αφή του βωμού, ακολούθησαν η ανάκρουση του Ύμνου των Ολυμπιακών Αγώνων, του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου, ενώ δύο νεαρά παιδιά ενδεδυμένα με την παραδοσιακή στολή της διοργανώτριας χώρας των 23ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων,  η Ζωή Κατσαρέλια και ο Ευθύμιος-Ειρηναίος Βενετσάνος, τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο της Δημοκρατίας της Κορέας.
Μουσικό όχημα της λιτής και όμορφης εκδήλωσης ήταν η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών. Το προσεγμένο πολιτιστικό πρόγραμμα με εναλλαγές λόγου, μουσικής, χορού κ.α. δρώμενων, που ακολούθησε, επιμελήθηκε ο μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της Ε.Π.Μ. Κατερίνης Ευθύμιος Μαυρίδης.
Η παρουσίαση της τελετής έγινε από  τον δημοσιογράφο – μέλος του ΠΣΑΤ Περικλή Χατζηγιάννη.

Αναλυτικά το πολιτιστικό πρόγραμμα διαμορφώθηκε ως εξής:
Πυρρίχιος (ο χορός των Θεών) των Γιώργου Χατζηνάσιου και Νίκου Γκάτσου, με ερμηνεύτρια τη Μαρία Δραγασιά συνοδεία της χορωδίας και ορχήστρας της Ε.Π.Μ. Κατερίνης.
Δραματοποίηση της πρώτης σκηνής πάλης στην Ελληνική γραμματεία, από την «Ιλιάδα» του Ομήρου. Δρώμενο του αθλήματος της πάλης από τους πρωταθλητές Ελλάδος και μέλη της Εθνικής (αθλητές του Γ.Α.Σ. Αρχέλαος Κατερίνης), τους  αδελφούς παλαιστές Ευστράτιο και Γαβριήλ Νικήτα. Αφηγήθηκε ο ηθοποιός - σκηνοθέτης Γιώργος Χανδόλιας.
Σύγχρονος χορός από την χορευτική ομάδα της Έφης Μαυρίδου. Ειδικότερα από την Δωδεκανησιακή Σουίτα του Γιάννη Κωνσταντινίδη, αποδόθηκε το ορχηστρικό: Μεγάλη Σούστα.
Ζορμπάς του Μίκη Θεοδωράκη. Για το εμβληματικό άκουσμα με τη διεθνή ακτινοβολία, συνέπραξαν η χορωδία, η ορχήστρα και το χορευτικό της Ε.Π.Μ. Κατερίνης, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ευθύμιου Μαυρίδη και Χοροδιδασκαλία του Γιάννη Μοσχίδη.

Όμορφο σκηνικό σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, η παρουσία των παιδιών των δημοτικών σχολείων της πόλης, των μελών του Χιονοδρομικού Ομίλου Κατερίνης, των δεκάδων μελών των πολιτιστικών συλλόγων της Κατερίνης, που συμμετείχαν κρατώντας τα λάβαρα των συλλόγων τους, καθώς και τα λευκά  περιστέρια που με το άναμμα του βωμού πέταξαν στον Πιερικό ουρανό.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
«Η Κατερίνη σήμερα γιορτάζει, καθώς αποτελεί τεράστια τιμή και συγκίνηση, που ανάβει στην πλατεία Ελευθερίας η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, που το μήνυμά της είναι πανανθρώπινο. Υποδεχόμαστε αυτό το σπουδαίο συμβολικό άσβεστο φως, το οποίο μεταδίδει το πνεύμα, τον τρόπο σκέψης, τη φιλοσοφία και την επιστήμη, τη δημοκρατία, ότι γέννησε η Ελλάδα, ενώ σε ένα γκρίζο περιβάλλον δείχνει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της παγκόσμιας ειρήνης, της ευγενούς άμιλλας. Σας καλωσορίζουμε εδώ στην Κατερίνη, με αγάπη και σπουδαία συναισθήματα τα οποία θέλουμε να μεταφέρετε και στο λαό της Δημοκρατίας Κορέας» τόνισε μεταξύ άλλων, σε σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης στο καλωσόρισμα της Ολυμπιακής Φλόγας, κάνοντας λόγο «για ένα σύμβολο  που περνά, και φωτίζει όλο τον κόσμο, για ιδιαίτερη τιμή και χαρά που η Ολυμπιακή Φλόγα στο δρόμο της για τη Δημοκρατία της Κορέας βρίσκεται στην Κατερίνη».
Στο χαιρετισμό του, ο εκπρόσωπος της επιτροπής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της «PYEONGCHANG 2018» (Δημοκρατία της Κορέας), Γιούν Τζου Χονγκ σημείωσε: «Εκφράζω τις ευχαριστίες, την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους συντελεστές για αυτή την θερμή υποδοχή, για την ευγένεια των αρχών και κατοίκων της πόλης, για αυτή την όμορφη σήμερα εκδήλωση, εδώ στην Κατερίνη. Ο λαός της Δημοκρατίας της Κορέας αισθάνεται υπερηφάνεια και τιμή για τη διεξαγωγή των αγώνων στη χώρα μας. Σας διαβεβαιώνω ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, για την επιτυχία της διοργάνωσης. Και πιστεύω ότι θα μεταδώσουμε στον κορεατικό λαό  και σε όλο τον πλανήτη το μήνυμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία […]».
Τέλος, στο χαιρετισμό του, το μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Αθανάσιος Βασιλειάδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Σας ευχαριστούμε για την οργάνωση και τη φιλοξενία. Ευχαριστούμε το Δήμαρχο, τις αρχές του τόπου, όλους τους πολίτες για τη θερμή υποδοχή. Η εικόνα με όλο αυτό τον κόσμο εδώ μιλάει από μόνη της και τα λόγια περιττεύουν[..] Όλη αυτή η διαδικασία της λαμπαδηδρομίας στον ελλαδικό χώρο καλύφτηκε από χορηγούς, εθελοντές, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Είμαι βέβαιος ότι και στο μέλλον θα έρθει εδώ, στη φιλόξενη πόλη σας η φλόγα».
Μετά τους χαιρετισμούς έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών, ενώ ο δήμαρχος Κατερίνης, σε μία συμβολική κίνηση πρόσφερε ένα κλαδί ελιάς - που έκοψε από το δέντρο δίπλα στο άγαλμα της Ελευθερίας - στον κο Χονγκ, για να το μεταφέρει στη Δημοκρατία της Κορέας, ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Δίνουμε ως Έλληνες, για μια ακόμα φορά το μήνυμα της Ειρήνης, το μήνυμα των πανανθρώπινων αξιών, ώστε η Ελλάδα των αρχών, των ιδεών και των αξιών και σήμερα να συνεχίζει να φωτίζει την παγκοσμιότητα».
Κατά παρέκκλιση του προγράμματος, ο Δήμαρχος τοποθέτησε στο άγαλμα της Ελευθερίας με την συνδρομή της Κατερίνας Νικολαΐδου και του Σάββα Καρυπίδη, το κλαδί ελιάς, που δημιούργησε ο αείμνηστος γλύπτης Ευθύμης Καλεβράς «Περιμέναμε χρόνια αυτή τη στιγμή, καθώς αυτή η Ελευθερία κρατούσε στο χέρι της ένα κλαδί ελιάς και κάποιο βέβηλοι το απομάκρυναν, με αποτέλεσμα ο μεγάλος μας καλλιτέχνης να το δημιουργήσει για μία ακόμα φορά» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, στο σημείο αυτό, ο Δήμαρχος, συνεχάρη τον Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), Θεόδωρο Παυλίδη, την Αντιδήμαρχο Παρθένα Μακρίδου – Παρτσαλίδου, που είχαν την ευθύνη της εκδήλωσης, τον μαέστρο Ευθύμη Μαυρίδη, τον παρουσιαστή της εκδήλωσης - δημοσιογράφο Περικλή Χατζηγιάννη, όλους τους συλλόγους, τους εθελοντές, τους συντελεστές και τους υπαλλήλους, που εργάστηκαν για την επιτυχία της διοργάνωσης.

ΟΙ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΙ

Βασικοί λαμπαδηδρόμοι ήταν επίσης οι:
ΠΑΓΓΕΛΑΣ ΜΙΧΑΗΛ (3ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Παγκρατίου 2012, Μέλος Εθνικής Ομάδας Παγκρατίου )
ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ (Ολυμπιονίκης-Διεθνής Αθλητής Χειροσφαίρισης)
ΜΠΑΤΑΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (3ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής  Ελληνορωμαϊκής Πάλης Βετεράνων 2015, Ομοσπονδιακός Προπονητής Εθνικής Ομάδας Πάλης)
ΒΑΒΥΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (Πρωταθλήτρια Ελλάδος στην Πυγμαχία και στο Kick Thae Boxing με διακρίσεις σε Διεθνείς Αγώνες)

Τη φλόγα, συνόδεψαν επίσης, 8 συμπολίτες μας, με αθλητικές και κοινωνικές διακρίσεις στο ενεργητικό τους και ειδικότερα οι:
ΓΚΙΑΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΜΑΛΤΖΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ
ΦΩΤΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΥΠΟΔΟΧΗ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Ας επισημανθεί, ότι πριν την εκδήλωση, ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης υποδέχτηκε στο Δημαρχείο τους πέντε λαμπαδηδρόμους και τους εννιά συνοδούς.
Ο Δήμαρχος τούς ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία και τους ευχήθηκε υγεία και κάθε επιτυχία στην αθλητική και οικογενειακή τους ζωή. Παρών στην υποδοχή ήταν και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), Θεόδωρος Παυλίδης.
Τέλος, για την τήρηση της τάξης και της τροχαίας σε όλη την διάρκεια παραμονής της φλόγας στην Κατερίνη ιδιαίτερα αποτελεσματικά ήταν τα μέτρα που έλαβε η Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, ενώ καθοριστική συμβολή στην εύρυθμη ροή της εκδήλωσης είχε η παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας, του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας, του 1ου Συστήματος Προσκόπων Κατερίνης κ.ο.κ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι κάθε στιγμιότυπο της διαδρομής αποτύπωσαν με το φωτογραφικό τους φακό, τα μέλη του τμήματος φωτογραφίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών «ΙΡΙΔΑ», ενώ τις εναέριες λήψεις βίντεο/φωτογραφιών ο Ιωάννης Δημαλής.

Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Μετά τη διέλευσή της από την Κατερίνη η Ολυμπιακή Φλόγα συνέχισε την πορεία της, με αφετηρία την οδό 25ης Μαρτίου, για τον επόμενο σταθμό της, που ήταν το Λιτόχωρο. Η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στους πρόποδες του Ολύμπου στις 12:30 το μεσημέρι, όπου την υποδέχθηκε πλήθος κόσμου με επικεφαλής το δήμαρχο Δίου-Ολύμπου Κώστα Δημόπουλο και εκπροσώπους φορέων και συλλόγων.
Η αφή του βωμού, που είχε στηθεί στην κεντρική πλατεία του Λιτοχώρου, έγινε από τον Δημήτριο Κυρίτση, ενώ τη φλόγα παρέλαβε από την είσοδο του Λιτοχώρου και μετέφερε μέχρι την πλατεία δια μέσου της οδού Αγ. Νικολάου ο Κώστας Αναγνώστου. Λαμπαδηδρόμοι ήταν επίσης η Κατερίνα Γκαϊντατζή και ο Σωτήρης Νάστος, οι οποίοι μετέφεραν την Ολυμπιακή Φλόγα μέχρι την έξοδο του Λιτοχώρου.
Και στο Λιτόχωρο ακολουθήθηκε το ίδιο τελετουργικό όπως και στην Κατερίνη, ενώ από τη Φιλαρμονική του Λιτοχώρου έγινε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δυο χωρών. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από το δήμαρχο Κώστα Δημόπουλο, τον εκπρόσωπο της επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «PYEONGCHANG 2018» (Δημοκρατία της Κορέας) Γιουν Τζου Χονγκ και το  μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Αθανάσιο Βασιλειάδη και κατόπιν παρουσιάστηκε πολιτιστικό πρόγραμμα από τον Πολιτιστικό Όμιλο Λιτοχώρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14 Φεβρουάριος 2018, 13.26
---lr------ Τα κινητά τηλέφωνα συμπληρώνουν το πάζλ της πολύκροτης υπόθεσης για την Ειρήνη Λαγούδη. Οι τελευταίες νύχτες και η άγνωστη εξομολόγηση της...
14 Φεβρουάριος 2018, 13.25
-l-r-----------pics-vid Με ελληνικές σημαίες στα χέρια κάτοικοι της Θεσσαλονίκης ζητούν από τον Γιάννη Μπουτάρη να παραιτηθεί. Οργή για τις τελευταίες δηλώσεις που...
14 Φεβρουάριος 2018, 13.23
2018-02-14-11-24-51 Καιρός - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ - Έρχεται σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους - Πού...
real-estate
pharmacy
ktel
phones
steile-arthro
astra
san-simera
Ο ΚΑΙΡΟΣ
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ