Αλλάζουμε τις καθημερινές μας συνήθειες, κάνουμε πράξη την προστασία του περιβάλλοντος!

Ο Δ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΕΝΑΥΣΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ & ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

 

Με ιδιαίτερα υψηλή επισκεψιμότητα από μαθητές - μαθήτριες, καθώς και με την ενεργό συμμετοχή πολιτών όλων των ηλικιών, έκλεισε το βράδυ του Σαββάτου 3 Ιουνίου, στο «Πάρκο των Χρωμάτων», η αυλαία των δράσεων Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης & Εκπαίδευσης, στη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση υλικών και την παραγωγή κομπόστ από οργανικά απόβλητα.
Οι εκδηλώσεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν στο τρίπτυχο: «Μάθε - Γίνε Ενεργός – Σώσε τον Πλανήτη» διοργανώθηκαν από τον Δήμο Κατερίνης (Αντιδημαρχία Καθαριότητας - Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος & Πρασίνου), το τριήμερο 1 – 3 Ιουνίου.


Όπως σημειώνει με αφορμή τη λήξη των εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης: «Εργαζόμαστε  συστηματικά και με δυναμικό τρόπο, για τα κρίσιμα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος. Με σημείο αναφοράς, «το Πάρκο των Χρωμάτων», διοργανώσαμε εκδηλώσεις αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας για όλες τις ηλικίες. Εκδηλώσεις, που αποτελούν το έναυσμα για δράση. Γιατί αλλάζοντας μικρές, καθημερινές συνήθειες, όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε στην αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος και της ίδιας της ζωής μας».
Όπως είναι γνωστό, στις δράσεις συμμετείχαν ως συνδιοργανωτές, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ Κ.Μ.), η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης ΑΕ (ΕΕΑΑ), η Περιβαλλοντική ΑΕΒΕ (HELESI), η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κατερίνης (ΔΕΥΑΚ), η Δημοτική Επιχείρηση Δημοτικά Πάρκινγκ Α.Ε. και η Δημοτική Βιβλιοθήκη, που συνδράμει στην υλοποίηση των δράσεων.
Μέσα από τις δραστηριότητες, οι πολυάριθμοι επισκέπτες του πάρκου είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν, να κάνουν μία πρώτη βιωματική προσέγγιση για την Κομποστοποίηση και ειδικότερα για τον τρόπο με τον οποίο τα θρυμματισμένα οργανικά υλικά ανακυκλώνονται με την εν λόγω μέθοδο και χρησιμοποιούνται ως εδαφοβελτιωτικό υλικό στους χώρους πρασίνου του δήμου Κατερίνης.
H παρουσίαση της καλής αυτής πρακτικής του Δήμου Κατερίνης στην κομποστοποίηση κλαδιών και χόρτων έγινε από γεωπόνους και περιβαλλοντολόγους του δήμου, μέσω επίδειξης λειτουργίας του θρυμματιστή κλαδιών και παράλληλης παρουσίασης οπτικοακουστικού υλικού.
Η αυλαία των δράσεων άνοιξε την Πέμπτη 1 Ιουνίου, με τα παιδιά - παιδικών σταθμών της πόλης, να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων με επίκεντρο το περιβάλλον και να ζωγραφίσουν για αυτό.
Παρόντες στην έναρξη των εκδηλώσεων ήταν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας Ροδή Ελευθεριάδου – Μελετλίδου, Περιβάλλοντος & Πρασίνου Κώστας Τσιουκάνης, ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Θεόδωρος Παυλίδης, ο εκπρόσωπος τύπου και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης Χρυσόστομος Κυραϊλίδης, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κορινού Φωτεινή Καρασερίδου κ.α.
Επίσης, σε μία όμορφη πρωτοβουλία μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κατερίνης φύτευσαν σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος & Πρασίνου 200 εποχικά λουλούδια.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας των δράσεων, Παρασκευής 2 Ιουνίου, μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (με τον συντονισμό της υπεύθυνης σχολικών δραστηριοτήτων της Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Μαργαρίτας Αμανατίδου), παιδιά από το Ειδικό Σχολείο και τη Μέριμνα Παιδιού, από νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς της πόλης, καθώς και άτομα όλων των ηλικιών, έλαβαν ενεργά και δημιουργικά μέρος στις προγραμματισμένες δράσεις. Στη διάρκεια της ημέρας τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Αλέξανδρος Γιουμίδης, Γιώργος Ίτσιος, κ.α.
Στη διάρκεια του τριημέρου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης, υλοποίησε διασκεδαστικά παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά και υλικά κομποστοποίησης, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου περιβαλλοντικά παιχνίδια, ενώ η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης τοποθέτησε το «Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης».
Επιπλέον, σε όλους όσοι  παρακολούθησαν τις δράσεις διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια, με οδηγίες για την οικιακή κομποστοποίηση οργανικών υλικών (φρούτα, λαχανικά, τσόφλια, κτλ) και για την ανακύκλωση χαρτιού και γυαλιού, ενώ έλαβαν δωρεάν εποχικά φυτά και σπόρους προς φύτευση, σακούλες φυτόχωμα με κομπόστ, που παράγει ο δήμος καθώς και ένα μπουκάλι για αποθήκευση ενός λίτρου νερού, προσφορά από την ΔΕΥΑΚ.
Παράλληλα, δημιουργήθηκε «Το δέντρο της ΖΩΗΣ», πλημμυρισμένο από παιδικές σκέψεις, λέξεις και σχέδια, το οποίο πρόκειται να κοσμήσει ένα δημοτικό χώρο.  Τέλος, υλοποιήθηκαν παιχνίδια και κατασκευές για τους μικρούς δημότες σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, δράσεις από τους Προσκόπους Κατερίνης με θέμα την ανακύκλωση, συναυλίες από τοπικά συγκροτήματα, ανάγνωση  διαδραστικού παραμυθιού  με θέμα  την ανακύκλωση και την οικιακή κομποστοποίηση από παιδαγωγούς και παντομίμα από εξειδικευμένους animateur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13 Απρίλιος 2018, 12.56
power-of-love------------instagram-Το κοινό τους θέλει μαζί! Η Αθηνά Χρυσαντίδου και ο Δώρος Παναγίδης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του Power of love, γι'αυτό και η ανάρτηση...
13 Απρίλιος 2018, 12.50
---------7--------pics Η θάλασσα ξέβρασε τη νεκρή φάλαινα στη Σαντορίνη. Το μήκος της ξεπερνούσε τα 9 μέτρα. Οι νέες εικόνες από το Ακρωτήρι κάνουν το γύρο του...
13 Απρίλιος 2018, 12.47
--15------------21- Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία που συγκλόνισε πανελλήνιο, όταν 21 16χρονοι μαθητές, από το Μακροχώρι Ημαθίας, άφησαν την...
real-estate
pharmacy
ktel
phones
steile-arthro
astra
san-simera
Ο ΚΑΙΡΟΣ
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ