Μύθος ή αλήθεια; Mια δίαιτα με βάση την ομάδα αίματός μου είναι πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε άλλη δίαιτα!

Καταρρίπτοντας τους διατροφικούς μύθους…

Γράφει η Βότση Ειρήνη – Χρυσοβαλάντου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc.

 

ΜΥΘΟΣ. Αν και αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες δίαιτες, ωστόσο, επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι η θεωρία πίσω από τη διάσημη δίαιτα, δεν είναι έγκυρη. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη θεωρία της, τα άτομα με ομάδα αίματος 0 πρέπει να τρέφονται με μια διατροφή υψηλή σε ζωικές πρωτεΐνες, καθώς αυτή η ομάδα πιστεύεται ότι προέρχεται από την εποχή που ο άνθρωπος ήταν κυνηγός-τροφοσυλλέκτης. Αντίθετα, άτομα με ομάδα αίματος Α πρέπει ν’ ακολουθούν μία χορτοφαγική διατροφή, καθώς πιστεύεται ότι αυτή η ομάδα εξελίχθηκε όταν οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν σε αγροτικές κοινωνίες. Απ’ την άλλη, τα άτομα με ομάδα αίματος Β θεωρούνται ότι επωφελούνται από μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα, επειδή πιστεύεται ότι αυτή η ομάδα προέρχεται από νομαδικές φυλές. Και τέλος, τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ, πρέπει να ακολουθούν μια διατροφή ανάμεσα σε αυτή της ομάδας Α και της ομάδας Β.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε από την περιγραφή της δεν αποτελεί μία διατροφή που να κινείται στα πλαίσια της Μεσογειακής δίαιτας, αποτελεί άλλη μία ‘δίαιτα μόδας’ που δεν ωφελεί την υγεία σας και ούτε σας μαθαίνει να υιοθετείτε ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες.

Από έρευνες, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, δεν βρέθηκε να υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της διατροφής για κάθε μία από τις τέσσερις ομάδες αίματος και της υγείας!!