Μύθος ή αλήθεια; Ισχύει ότι η κατανάλωση τροφίμων χωρίς γλουτένη οδηγεί σε απώλεια κιλών;

Καταρρίπτοντας τους διατροφικούς μύθους…

Γράφει η Βότση Ειρήνη – Χρυσοβαλάντου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc.

ΜΥΘΟΣ: Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά… η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στη βρώμη, στο κριθάρι και στη σίκαλη. Η βασική λειτουργία της πρωτεΐνης αυτής είναι να ενεργεί ως συζευκτικός παράγοντας, να προκαλεί δηλαδή την συνένωση του αλεύρου, που καθιστά δυνατό το ψήσιμο του ψωμιού.

 

Όταν ένα άτομο έχει δυσανεξία στη γλουτένη, τότε λέμε ότι έχει κοιλιοκάκη. Η πρόσληψη ακόμα και ελάχιστης ποσότητας τροφής που περιέχει γλουτένη ενεργοποιεί μια ανοσοαντίδραση στο λεπτό έντερο, που προκαλεί χρόνια φλεγμονή και στην συνέχεια οδηγεί σε εξαφάνιση των εντερικών λαχνών (η λειτουργία των οποίων είναι να αυξάνουν την επιφάνεια του εντέρου για να βοηθούν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών) και επακόλουθα αυτού είναι κάποια συμπτώματα, όπως η διάρροια, η απώλεια βάρους, η γενική εξασθένιση, πρήξιμο της κοιλιάς, κοιλιακό άλγος, εμετός και στα παιδιά καθυστέρηση της ανάπτυξης.

 

Μόλις το 1% του πληθυσμού πάσχει από κοιλιοκάκη και σε αυτή την περίπτωση, η μοναδική θεραπεία γι’ αυτά τα άτομα είναι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Τώρα, όσον αφορά τον υπόλοιπο πληθυσμό που αποφασίζει να ακολουθήσει μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, χωρίς καμία παθολογία, μόνο για απώλεια βάρους, αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μια περιοριστική δίαιτα και σκοπό έχει τον περιορισμό επεξεργασμένων τροφών και υδατανθράκων για να επιτευχθεί η απώλεια βάρους. Αποτέλεσμα αυτού είναι η στέρηση, η επανάκτηση των απολεσθέντων κιλών και η ταλαιπωρία του οργανισμού σας.

Και για να το θέσω ακόμα πιο απλά, σκεφτείτε πως φτιάχνετε ένα κέικ και αντί για αλεύρι ΜΕ ΓΛΟΥΤΕΝΗ παίρνετε αυτό ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ. Δεν θα βάλετε αυγά; Δεν θα βάλετε βούτυρο; Δεν θα βάλετε ζάχαρη στο κέικ;; Το αλεύρι με γλουτένη είναι αυτό που παχαίνει εν τέλη ή τα υπόλοιπα υλικά και η ποσότητα που καταναλώνετε από αυτό κέικ; Μην ταλαιπωρήστε άδικα, ένας είναι ο τρόπος για να χάσετε κιλά και να τα διατηρήσετε μακροπρόθεσμα, ακολουθήστε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με βάση τη Μεσογειακή Πυραμίδα διατροφής και παράλληλα αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα!!