Μύθος ή αλήθεια; Για να χάσω κιλά πρέπει να περιορίσω το ψωμί, τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τα αλλαντικά!

Καταρρίπτοντας τους διατροφικούς μύθους…

Γράφει η Βότση Ειρήνη – Χρυσοβαλάντου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc.

 

Μύθος και αλήθεια. Για όσους επιθυμούν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος θα πρέπει να περιορίσουν τις κακές διατροφικές συνήθειες. Η μεγαλύτερη αδυναμία των περισσοτέρων και ένας απ’ τους κυριότερους λόγους αύξησης του βάρους, είναι τα γλυκά. Έτσι είναι πολύ σημαντικό να ελαττωθεί η κατανάλωση γλυκών, γιατί σας παρέχουν πολλές θερμίδες και καθόλου θρεπτικά συστατικά, πολύτιμα για την υγεία σας. Προσπαθήστε να καταναλώνετε 1-2 φορές τη βδομάδα κάποιο γλυκό και όχι κάθε μέρα!

 

Επίσης, η υπερκατανάλωση υδατανθρακούχων/ αμυλούχων τροφίμων (ψωμί, μακαρόνια, πατάτες) έχει ενοχοποιηθεί για αύξηση του σωματικού βάρους. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα μας παρέχουν αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σημαντικά για την υγεία μας. Ωστόσο η υπερκατανάλωσή τους είναι αυτή που μας επιβαρύνει με περιττά κιλά. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται πλήρης αποκλεισμός αυτών απ’ τη διατροφή σας σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους, απλά προσοχή στο μέγεθος της μερίδας που θα βάλετε στο πιάτο σας, στον τρόπο μαγειρέματός τους (π.χ. ψητές και όχι τηγανιτές πατάτες) και στον τρόπο παρασκευής τους (να προτιμάτε ολικής αλέσεως και όχι επεξεργασμένα προϊόντα).

 

Παράλληλα και η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών πρέπει να περιορίζεται, για όσους ενδιαφέρονται να μειώσουν το βάρος τους, γιατί εκτός του ότι περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, είναι βιομηχανοποιημένα προϊόντα χαμηλής θρεπτικής αξίας. Απ’ την άλλη ο περιορισμός μόνο των αλλαντικών (π.χ. λουκάνικο), όπως και μόνο των αναψυκτικών, δεν είναι η καλύτερη λύση για απώλεια βάρους. Καλό θα ήταν βέβαια ν’ αντικατασταθούν τα αναψυκτικά με φυσικό χυμό της αρεσκείας σας ή με τσάι ή με τις light εκδοχές τους και τα τυποποιημένα κρέατα με λιγότερο λιπαρά και πλούσια σε θερμίδες κρεατικά, όπως είναι το ψάρι και το κοτόπουλο.

Συμπερασματικά, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής (προσέχοντας πάντα τις μερίδες σερβιρίσματος) και ο συνδυασμός του με ένα πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας είναι το κλειδί για απώλεια σωματικού βάρους και μακροχρόνια διατήρηση αυτού!