Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Ολύμπιο Συμπόσιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

Την Κυριακή 5-6-2016 με πρωτοβουλία του  Κέντρου Υγείας Λιτοχώρου (ΠΕΔΥ-Κ.Υ. ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ) πραγματοποιήθηκε  στο Λιτόχωρο , το ΠΡΩΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Δίου-Ολύμπου και υπό την αιγίδα της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, με θέματα ενημέρωσης του κοινού.
Η προσέλευση και η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή.
Στην εκδήλωση συμμετείχε όλο το προσωπικό του ΚΥ και των Περιφερικών ιατρείων του (γιατροί - οδοντίατροι - νοσηλευτές - επισκέπτες υγείας - μαίες - το προσωπικό του μικροβιολογικού και του ακτινολογικού, κ.ά.) όπου παρουσιάστηκε το έργο του Κέντρου Υγείας στον τομέα της πρόληψης αλλά και της παρακολούθησης χρονίων νοσημάτων.
Επίσης συμμετείχε και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσω του επίκουρου καθηγητή κ. Μ. Σμυρνάκη.
Την εκδήλωση άνοιξε η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής  κα Σεκέρη Ζαφειρία, αναπτύσσοντας τις δραστηριότητες του ΚΥ.
Ανέφερε ότι στις καθημερινές δραστηριότητες του Κ.Υ. Λιτοχώρου εντάσσονται: η αντιμετώπιση τακτικών και επειγόντων περιστατικών, η αντιμετώπιση παιδιατρικών περιστατικών, η Οδοντιατρική πρόληψη και αντιμετώπιση σε παιδιά και εφήβους, η Γυναικολογική και μαιευτική εξέταση (Μαίες), οι Μικροβιολογικές εξετάσεις, οι Ακτινολογικές εξετάσεις, η Συνταγογράφηση , οι Φυσιοθεραπείες (στο Ιατρείο του Πλαταμώνα).
Τις δραστηριότητες του Κ.Υ. Λιτοχώρου με την λειτουργία προγραμματισμένων Ιατρείων: Ιατρείο διαχείρισης ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (2/εβδομάδα), Ιατρείο Διακοπής καπνίσματος, Ιατρείο διαχείρισης ασθενών με Υπέρταση, Ιατρείο διαχείρισης ασθενών με Οστεοπόρωση, Ιατρείο διαχείρισης ασθενών με Χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και Ψυχιατρικό ιατρείο
Τις δράσεις στην κοινότητα με Πρόληψη : χρονίων  νοσημάτων (Σακχαρώδης Διαβήτης, Στεφανιαία Νόσος, Αρτηριακή Υπέρταση, Υπερλιπιδαιμία, νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας, ΧΑΠ κ.ά) με κλινική εξέταση, ιστορικό και με εργαστηριακούς ελέγχους στον πληθυσμό, Πρόληψη γυναικολογικών καρκίνων, Εμβολιασμούς στα σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια)περιοχής ευθύνης μας, Εμβολιασμούς ενηλίκων
Δράσεις στην Κοινότητα με την Αγωγή υγείας: Oδοντιατρική πρόληψη και αγωγή στοματικής υγείας με εξορμήσεις στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία περιοχής ευθύνης μας , Αγωγή υγείας στα σχολεία με ομιλίες και δράσεις για τους κινδύνους του καπνίσματος, για το AIDS,τις ηπατίτιδες,  τα σημαντικά οφέλη του θηλασμού, για τον εθισμό των νέων στο διαδίκτυο  κ.α. Αγωγή υγείας για το κοινό με ενημερωτικές ομιλίες για διάφορα ιατρικά θέματα, με εστίαση στην γνώση της ασθένειας και κυρίως στην πρόληψη , Εκπαίδευση των Διαβητικών και του οικογενειακού περιβάλλοντος στην διαχείριση του Διαβήτη και των επιπλοκών του.
Δράσεις στην Κοινότητα με την Μονάδα οικογενειακού Προγραμματισμού: Εξορμήσεις στην κοινότητα κατά τακτά χρονικά διαστήματα για λήψη test pap και εκμάθηση αυτοεξέτασης  του μαστού , ιδιαίτερα σημαντικά στα πλαίσια της πρόληψης, Μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής στις εγκύους και ανώδυνου τοκετού, Οικογενειακό προγραμματισμό, Αγωγή υγείας με ομιλίες στα σχολεία (σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα) και στην κοινότητα (κλιμακτήριος, θηλασμός)
Στις δραστηριότητες του Κ.Υ. Λιτοχώρου σημαντική θέση κατέχει το Εκπαιδευτικό έργο: Εκπαίδευση ειδικευομένων ιατρών Γενικής Ιατρικής του Γ.Ν. Κατερίνης για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας στην Γενική Ιατρική, Εκπαιδευτικά μαθήματα στους ειδικευόμενους ιατρούς Γεν.Ιατρικής στο Κ.Υ, στους Ιατρούς και το προσωπικό, Συνεργασία  από το 2009 με την Ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής στην ΠΦΥ, Εκπαίδευση εκτοετών φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ στο ΚΥ Λιτοχώρου στο υποχρεωτικό μάθημα « Κλινική άσκηση στην ΠΦΥ και την Γενική Ιατρική», Ως εκπαιδευτές, συμμετέχουν η πλειοψηφία των Ιατρών και των Επαγγελματιών Υγείας του Κ.Υ.Λιτοχώρου σε αυτήν την εκπαιδευτική διαδικασία η οποία γίνεται εθελοντικά και αφιλοκερδώς, ανεβάζοντας το επίπεδο παροχών υγείας και το κύρος τόσο του Κ.Υ. όσο και της περιοχής, Συμμετέχουν σε διάφορα επιστημονικά Ιατρικά Συνέδρια, Ημερίδες, Σεμινάρια κ.ά , ενημερώνονται στις νεότερες εξελίξεις της ιατρικής βελτιώνοντας τις γνώσεις τους με την Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση και επιτυγχάνουν την κατάκτηση ενός ανώτερου επιπέδου και κατά συνέπεια την προσφορά καλλίτερων Υπηρεσιών Υγείας στους συμπολίτες μας, Πολλοί από τους ιατρούς κατέχουν τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών (Μasters) και άλλοι έχουν κάνει μετεκπαιδεύσεις σε διάφορα αντικείμενα (ΣΔ, υπέρταση, οστεοπόρωση, δυσλιπιδαιμία, βελονισμό κά)
Είναι σημαντική και η δραστηριότητα  του Κ.Υ. Λιτοχώρου ως προς το Επιστημονικό έργο – Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα: Συμμετοχή του Ιατρικού προσωπικού σε διάφορα επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα Ελληνικά και Ξένα όπως
- το Ευρωπαικό Linneus project που αφορούσε στην βελτίωση της ποιότητας παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας
- το ερευνητικό πρόγραμμα για το DNA στον Ελλαδικό χώρο από το Πανεπιστήμιο της Washington (καθηγητής κ.Γέωργιος Σταματογιαννόπουλος)
- η Έρευνα για τον εθισμό των νέων στο διαδίκτυο κ.α.
Σε κάποια από αυτά υπήρχε συμμετοχή και από τους επαγγελματίες υγείας του ΚΥΛιτοχώρου
Στις δραστηριότητες του Κ.Υ. Λιτοχώρου, παρότι μικρή Υγειονομική μονάδα σημαντική θέση κατέχει το Επιστημονικό έργο - Εκπόνηση εργασιών: Εκπόνηση εργασιών του Ιατρικού προσωπικού σε διάφορα ιατρικά θέματα και παρουσίαση τους σε Ιατρικά Επιστημονικά Συνέδρια, Σε μερικές από τις εργασίες είχαν συμμετοχή και επαγγελματίες υγείας του ΚΥ Λιτοχώρου, Ανακοινώσεις εργασιών σε έγκριτα Ιατρικά περιοδικά ελληνικά και ξένα (The Lancet, International Journal of Cardiology, Current Medical Research and Opinion , Diabetes, Obesity and Metabolism, Ελληνικά Διαβητολογικά Χρονικά  κά), Συγγραφή και μετάφραση Ιατρικών συγγραμμάτων.
Στις δραστηριότητες του Κ.Υ. Λιτοχώρου ως προς το Επιστημονικό έργο δεν έλειψαν και οι έπαινοι από την συμμετοχή   σε ερευνητικά προγράμματα:
-  ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ
Η Επιτροπή Βράβευσης Εργασιών του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας (2014) απονέμει το Βραβείο της Καλύτερης Αναρτημένης Ανακοίνωσης στην Εργασία «Παθολογική Χρήση του Διαδικτύου σε Μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Η Αξιολόγηση της Πολυκεντρικής Συγχρονικής Μελέτης της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας» o  Η Οργανωτική Επιτροπή του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Ιατρικής, απένειμε τον 3ο Έπαινο για την συμμετοχή  στην εργασία με θέμα:. «Ηλεκτρονικός Εκφοβισμός σε Μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Τα Αποτελέσματα μιας Πολυκεντρικής, Συγχρονικής Μελέτης στη Βόρειο Ελλάδα », που ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Ιατρικής, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από 21 έως 23 Νοέμβρίου 2014.
Μετά την εισήγηση της Διευθύντριας του Κέντρου Υγείας Λιτοχώρου Ζ. Σεκέρη με θέμα: «Οι δράσεις ΠΕΔΥ-Κ.Υ. Λιτοχώρου», ακολούθησαν οι εισηγήσεις: της Μόχλα Ε. με θέμα «Ο ρόλος των επαγγελματιών Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», του καθηγητή Πανεπιστημίου κ Σμυρνάκη Ε. «Το όραμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο ρόλος της Κοινότητας» , του Άρη Παγανά με θέμα « Μύθοι και αλήθειες για την Οστεοπόρωση», της Μπούτσιου Σ. με θέμα «Η συμβολή των επαγγελματιών της ΠΦΥ στην πρόληψη του καρκίνου», της Σεκέρη Ζ. με θέμα «Ο Σακχαρώδης Διαβήτης στη ζωή μας – Επιπλοκές και η σημασία της πρόληψης», της Τρέβλα Α. και της Τσιλακοπούλου Φ. με θέμα «Εμβολιασμοί ενηλίκων». Της Δόσιου Ε. «Ιαματικές πηγές της Ελλάδας», της Ευθυμιάδου Ε. και Κωστού Χρύσας «Θηλασμός». Του Ρουσάκη Ν. και Μπαλάσκα Π. «Επείγοντα στα Σχολεία», της Καρακίτσιου Α. «Βασικές αρχές οδοντιατρικής πρόληψης σε παιδιά», της Δημοπούλου Σ. «Άνοια – Φροντίδα των Φροντιστών»,  με παρέμβαση του ψυχιάτρου Δ. Ξυλά, της Γκιάτα ο. «Η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας» και της Γελαδάρη Σ. «Εξάντληση από τον Ήλιο – Θερμοπληξία».
Υψηλού επιπέδου η Ημερίδα με εξαιρετικές εισηγήσεις από όλους τους ομιλητές, οι οποίοι όλοι τους έχουν εξειδικευτεί σε πολλά αντικείμενα, με σημαντικές παρουσιάσεις εργασιών σε μεγάλα συνέδρια και με δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας, κ. Μυλονέρος Αθανάσιος , ο υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ κ. Αγάπιος Γαβριηλίδης, ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Λάππας , ο βουλευτής κ. Καστόρης και ο εκπρόσωπος του βουλευτή κ. Κουκοδήμου, ο κ. Γ.Γραμματόσης.
Την παρουσίαση στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκανε ο αντιστράτηγος εα, κ. Π. Χρυσικός .
Στα διαλείματα προσφέρθηκαν καφές, αναψυκτικά και εδέσματα, προσφορά του Δήμου Λιτοχώρου.
Αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια. Στην Σεκέρη Ζαφειρια, Διευθύντρια του Κ.Υ.Λιτοχώρου και προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής και σε όσους γιατρούς είχαν την ιδέα της πρωτοβουλίας καθώς και σε όλους όσους συμμετείχαν στην υλοποίηση της σημαντικής Ημερίδας, γιατρούς και  επαγγελματίες υγείας καθώς και στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή από τις 9,30 το πρωί ως τις 6,15 το απόγευμα.
Αξίζει αυτή η καινοτόμος και πολύ επιτυχημένη  πρωτοβουλία του 1ου ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ, να γίνει θεσμός στην περιοχή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22 Νοέμβριος 2017, 14.05
2017-11-22-12-07-14Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια ενός κάστρου 3.000 ετών στον πάτο της λίμνης Βαν - Η τοποθεσία, τα ευρήματα και οι αρχαίοι πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν...
22 Νοέμβριος 2017, 14.03
bloomberg--------21--- Η καταιγίδα που προκάλεσε τον θάνατο 21 ανθρώπων στην Ελλάδα ήταν ένα φαινόμενο τροπικού είδους που αναπτύχθηκε στα ύδατα της Μεσογείου και...
22 Νοέμβριος 2017, 14.01
-17--------- Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η 17χρονη -που έχει κάνει και απόπειρα αυτοκτονίας πριν έναν χρόνο-, εκμυστηρεύτηκε τα όσα άσχημα της συνέβαιναν στην ψυχολόγο...
real-estate
pharmacy
ktel
phones
steile-arthro
astra
san-simera
Ο ΚΑΙΡΟΣ
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ