Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση ανοίγει νέους ορίζοντες στην τοπική αυτοδιοίκηση

lagdarhsΟ Υποψήφιος Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού
Βαγγέλης Λαγδάρης μιλά στην «Ενημέρωση»

Πρόκληση για όσους θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους χαρακτηρίζει τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση για όσους θέλουν να προσφέρουν στην τοπική αυτοδιοίκηση ο Υποψήφιος Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού Βαγγέλης Λαγδάρης. «Η Βόρεια Πιερία  έχει  βασικές ελλείψεις σε υποδομές, αλλά ταυτόχρονα έχει δυνατά σημεία τα οποία πρέπει να τα ενδυναμώσουμε. Για πολλούς και διάφορους λόγους δεν αξιοποιήθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, η οποία έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες», αναφέρει ο κ. Λαγδάρης, αναπτύσσοντας τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, εφόσον οι κάτοικοι του νέου δήμου τον εμπιστευτούν και τον εκλέξουν τον πρώτο δήμαρχο Πύδνας – Κολινδρού στις 7 Νοεμβρίου 2010.

Για πιο λόγο αποφασίσατε να είστε υποψήφιος Δήμαρχος στο νεοσύστατο δήμο Πύδνας – Κολινδρού;
Έχω αποφασίσει να είμαι υποψήφιος δήμαρχος στο νέο  δήμο της Βόρειας Πιερίας καθώς η νέα διοικητική μεταρρύθμιση ανοίγει νέους ορίζοντες στην τοπική αυτοδιοίκηση.  Θεωρώ πως το νέο θεσμικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων της περιοχής μας  και αποτελεί πρόκληση, όχι μόνον για μένα αλλά για όλους.  Άλλωστε, από νεαρή ηλικία ασχολούμαι με τα δημόσια πράγματα και αυτό αποτελεί στάση  ζωής για μένα.  Η απόφασή μου επίσης είναι προϊόν μιας πολύμηνης επαφής με αυτοδιοικητικά στελέχη και πολίτες από όλους τους κοινωνικούς χώρους που με ώθησαν να πάρω την τελική απόφαση και να θέσω υποψηφιότητα για το νέο «Καλλικράτικό» δήμο Πύδνας – Κολινδρού.

Τη δυνατότητες ανάπτυξης έχει ο νέος δήμος της  Βόρειας Πιερίας, έτσι όπως προέκυψε από το σχέδιο «Καλλικράτης»;
Η Βόρεια Πιερία  έχει  βασικές ελλείψεις σε υποδομές, αλλά ταυτόχρονα έχει δυνατά σημεία τα οποία πρέπει να τα ενδυναμώσουμε. Για πολλούς και διάφορους λόγους δεν αξιοποιήθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, η οποία έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες, καθώς διαθέτει παραλιακή ζώνη, υγροβιότοπο, λιμάνια, Αλυκές, αρχαιολογικά ευρήματα, πλούσια ιστορία και πολιτισμό.  Οι πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν υλοποιηθεί.  Το Βιοτεχνικό Πάρκο στο Αιγίνιο,  ο Εμπορευματικός Σταθμός στο Μακρύγιαλο,  το Κέντρο Αποκατάστασης, η ανάδειξη των Αρχαιολογικών Ευρημάτων και  η γεωγραφική θέση του νέου δήμου, μαζί όλα τα’ άλλα, αποτελούν μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την περιοχή μας. Με ένα καλό σχεδιασμό και με ισχυρή πολιτική βούληση μπορούν να μπουν σε τροχιά υλοποίησης.

Είναι εύκολο  με τα σημερινά  οικονομικά δεδομένα να  υλοποιηθούν αυτά τα μεγάλα έργα, τα οποία για πολλά χρόνια παραμένουν ως εξαγγελίες;
Καταρχήν, θα ήθελα  να είμαι ειλικρινής απέναντι στους δημότες και να μην τους  υποσχεθώ, κατά την προεκλογική περίοδο, κάτι που δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί. Κάτι τέτοιο νομίζω πως θα δώσει τη δυνατότητα να αποκτηθεί μια νέα αξιόπιστη σχέση της  δημοτικής αρχής με τους δημότες. Για να γίνει κάτι καλό σε μια περιοχή χρειάζεται ένα καλό δήμαρχο, ένα καλό δημοτικό συμβούλιο, ένα καλό θεσμικό πλαίσιο, αλλά πάνω από όλα να ενεργοποιηθούν και να συμμετάσχουν σε αυτή τη προσπάθεια οι υγιείς δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας.  Εκείνο το οποίο θα χρειαστεί να κάνει μια νέα δημοτική αρχή είναι να δημιουργήσει ένα δήμο πάνω σε στέρεες βάσεις,  ο οποίος θα είναι αποκεντρωμένος  και αποτελεσματικός, προωθώντας πάντα την ισόρροπη  ανάπτυξη και να μπορεί να παρέχει στους δημότες ποιοτικές υπηρεσίες στον τόπο τους. Ένα δήμο που θα έχει ένα ισχυρό  επιτελικό επίπεδο  εξουσίας ικανό να αποτυπώσει τους αναπτυξιακούς στόχους του δήμου και να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ώστε στα επόμενα χρόνια να μπορέσουν να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Γιατί μέχρι σήμερα η Βόρεια Πιερία είναι η πιο υποβαθμισμένη περιοχή του νομού, παρά τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει;
Ο  κατακερματισμός, οι μικρές κοινότητες και οι υφιστάμενοι δήμοι χωρίς ισχυρό θεσμικό πλαίσιο δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τα δυσεπίλυτα προβλήματα της περιοχής, όπως είναι η ύδρευση, η αποχέτευση, η άρδευση και  η μόλυνση του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να έχει συρρικνωθεί η περιοχή μας πληθυσμιακά και οικονομικά.  
Τώρα θα πρέπει να δούμε το νέο θεσμικό πλαίσιο και τις δυνατότητες που δίνει η νέα διοικητική μεταρρύθμιση και με έναν   νέο επανασχεδιασμό να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε  όλα αυτά τα προβλήματα. Πάντως, για να μη αδικήσω  τους Κοινοτάρχες και τους Δημάρχους, τα τελευταία χρόνια έγιναν αξιόλογες προσπάθειες και ότι υπάρχει ως ετοιμότητα θα το ενσωματώσουμε στη νέα προσπάθεια.

Πώς βλέπετε την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Πολύζου;
Κάθε υποψηφιότητα που θα συνυπάρξει στη Βόρεια Πιερία θα τη σεβαστώ. Πιστεύω πως κατά  την προεκλογική περίοδο θα κινηθούμε με όρους πολιτικού πολιτισμού και η αντιπαράθεση μας θα στηθεί πάνω σε προγραμματικές θέσεις και όχι στον έντονο λαϊκισμό και σε χτυπήματα κάτω από τη μέση. Η μεταρρύθμιση απαιτεί να αλλάξουμε και εμείς οι ίδιοι, απαιτεί να αλλάξουμε πολιτική συμπεριφορά και πολιτικό λόγο. Άλλωστε, αυτό που θέλουν οι πολίτες είναι να ακούσουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πως θα λυθούν τα προβλήματά τους.
Την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Πολύζου, κατά την άποψή μου, θα την κρίνει ο κόσμος, αλλά και το  πόσο θα μπορεί να προσφέρει σε αυτή τη νέα μεταρρύθμιση.  Δεν θέλω να πω πολλά πράγματα για τα ήξεις αφήξεις που ακούσαμε το τελευταίο διάστημα για την υποψηφιότητά του. Να θυμίσω ότι  είχε μια πρώτη άρνηση να συμμετάσχει στα δημόσια πράγματα της περιοχής μας επειδή δεν συμφωνεί με την κεντρική φιλοσοφία του «Καλλικράτη», αλλά σε λίγες μέρες αναίρεσε αυτή την απόφαση, παρότι που δεν έγιναν σημαντικές  αλλαγές στο νόμο όπως ψηφίστηκε. Κατόπιν,  είχαμε το θέμα με την  έδρα, όπου εκεί οι πολίτες θα κρίνουν τη συμπεριφορά που είχε, ενώ ξαφνικά ανακοίνωσε και πάλι πως δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές λόγο της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Κολινδρού. Και πάλι όμως μέσα σε τρεις μέρες, χωρίς να υπάρχει άρση αυτής της απόφασης, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος. Όλα αυτά δείχνουν πως έχει μια κρίση στρατηγικής, κάτι που εγώ δεν μπορώ  να  κρίνω και να παρακολουθήσω και το αφήνω στην κρίση των δημοτών.  Καλό θα είναι πάντως να μην υποτιμούμε τη νοημοσύνη των συμπολιτών μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13 Απρίλιος 2018, 12.56
power-of-love------------instagram-Το κοινό τους θέλει μαζί! Η Αθηνά Χρυσαντίδου και ο Δώρος Παναγίδης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του Power of love, γι'αυτό και η ανάρτηση...
13 Απρίλιος 2018, 12.50
---------7--------pics Η θάλασσα ξέβρασε τη νεκρή φάλαινα στη Σαντορίνη. Το μήκος της ξεπερνούσε τα 9 μέτρα. Οι νέες εικόνες από το Ακρωτήρι κάνουν το γύρο του...
13 Απρίλιος 2018, 12.47
--15------------21- Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία που συγκλόνισε πανελλήνιο, όταν 21 16χρονοι μαθητές, από το Μακροχώρι Ημαθίας, άφησαν την...
real-estate
pharmacy
ktel
phones
steile-arthro
astra
san-simera
Ο ΚΑΙΡΟΣ
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ