ΣΤΑΡΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ

ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ;

Με τα προτεινόμενα-φημολογούμενα μέτρα της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ πολύ φοβούμαι ότι δεν θα υπάρχει ούτε παραγωγική, πόσω μάλλον ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα στην χώρα μας. Αντίθετα θα υπάρξει ξεκλήρισμα της Ελληνικής γεωργίας που στηρίζεται στην πλειοψηφία της στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, με μικρό κλήρο γης, με περιορισμένο το ζωικό κεφάλαιο. Ελπίζω και πιστεύω οι νέοι κυβερνώντες που θα προκύψουν, οι νέοι κυβερνητικοί συνέταιροι που θα υπάρξουν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου να έχουν μια σοβαρή αντιπρόταση που να συνοδεύεται από ισοδύναμα που να ικανοποιούν τους δανειστές και εταίρους μας. Γιατί μ αυτά τα μέτρα που ετοιμάζουν να εφαρμόσουν οι όποιοι νέοι κυβερνητικοί συνέταιροι δεν θα υπάρξει γεωργία και πρωτογενής τομέας που να παράγει, να τυποποιεί και να εξάγει. Νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι η σοβαρή και υπεύθυνη δέσμευση αυτών που θα ζητήσουν την ψήφο από τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας!

ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Η δήλωση διαβεβαίωση του υπηρεσιακού Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρη Μελά στην αντιπροσωπεία της ΠΕΝΑ ότι θα πληρωθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους αγρότες όλης της χώρας στις αρχές Δεκεμβρίου χωρίς αμφιβολία δεν είναι ένα καλό μήνυμα. Ο κ. Μέλας είναι έμπειρος πολιτικός παράγοντας και δεν δικαιολογείται να κάνει λάθη σε ότι λέει, καθώς διετέλεσε επί μακρόν Ειδικός Γραμματέας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι περισσότερο από σχετικός στο αντικείμενο αυτό. Μέχρι σήμερα η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες μας δινότανε στα τέλη Οκτωβρίου, με αρχές Νοεμβρίου και η εξόφληση λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η νέα του δήλωση λοιπόν για πληρωμή της προκαταβολής “αρχές Δεκέμβρη” μάλλον πρέπει να ανησυχεί τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας και προφανώς σημαίνει ότι η μέχρι σήμερα γνωστή διαδικασία θα μετατεθεί χρονικά για αρκετά αργότερα. Ελπίζω και πιστεύω αυτό να μην συμβεί και οι εκπρόσωποι των αγροτών μπορούν και πρέπει να ζητήσουν διευκρινήσεις πάνω σ αυτό το θέμα!

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ


Για μετά τις εκλογές πάνε οι πληρωμές αποζημιώσεων ύψους 30 Εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε αγρότες κυρίως αλλά και κτηνοτρόφους, που υπέστησαν ζημιές μέσα στο 2014, το 2013 και στις αρχές του 2015, παρόλο που ο οργανισμός, σύμφωνα με τους επιτελείς τους, έχει ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία και οι υπηρεσίες του προχωρούν στην πλήρη εκκαθάριση των ζημιών. Η καταβολή των ποσών σκοντάφτει, σύμφωνα με την ηγεσία του οργανισμού σε «δεσμεύσεις του μεσοπρόθεσμου που έχει ψηφιστεί από το 2012 για υψηλά ετήσια πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού, επιβάλλοντας συγκεκριμένο ποσοτικό πλαφόν στην δυνατότητα του ΕΛΓΑ να καταβάλλει περαιτέρω αποζημιώσεις, θεωρώντας δημοσιονομικά την ασφάλιση εισφορά-έσοδο και την καταβολή της αποζημίωσης έξοδο, παρ' όλο ότι υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα τα αντίστοιχα ταμειακά ποσά». Από τον ΕΛΓΑ μάλιστα διαμηνύουν ότι προετοιμάζονται μέχρι τις εκλογές, ώστε σε πολύ μικρό διάστημα μετά τις 20 Σεπτεμβρίου και στη βάση της νέας συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, που έχει προσδιορίσει σε χαμηλό επίπεδο το φετινό πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, και αφού τροποποιηθεί αυτός, να προσαρμοστεί ανάλογα ο προϋπολογισμός του οργανισμού και να ανοίξει το συντομότερο δυνατόν το δρόμο για την καταβολή των αποζημιώσεων μέσα στο φθινόπωρο.

ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ

ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΦΠΑ

Στον αυτόματο συμψηφισμό των επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες με τον φόρο που οφείλουν από τα λογιστικά βιβλία και στοιχεία (εφόσον φυσικά τα τηρούν) σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δηλώσεις του νέου αναπληρωτή υπουργού, Τρύφωνα Αλεξιάδη. Μιλώντας σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού για θέματα της αρμοδιότητάς του, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι «στους αγρότες θα προχωρήσουμε στον αυτόματο συμψηφισμό επιστροφής ΦΠΑ με τον οφειλόμενο ΦΠΑ από τα βιβλία και στοιχεία». Πάντως είναι περισσότερο από αδικαιολόγητη και καταστροφική αυτή η καθυστέρηση μη απόδοσης του ΦΠΑ στους δικαιούχους αγρότες όλης της χώρας και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να καθησυχάσει τους ίδιους αυτή η νέα δήλωση, που στο κάτω κάτω της γραφής γίνεται σε μια προεκλογική περίοδο που άλλα λένε κι άλλα κάνουν!

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ

ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

Στα 17,57 Ευρώ ανά νέα κυψέλη και στα 3,48 Ευρώ ανά μετακινούμενη κυψέλη καθορίζεται η ενίσχυση για το 2015, στα πλαίσια των δράσεων 3,1 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» και 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» σύμφωνα με σχετική Υπουργική Απόφαση. Αναλυτικότερα σύμφωνα με την απόφαση οι ενισχύσεις διαμορφώνονται ως εξής: «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων»: Συνολικό ποσό 1.434.575 Ευρώ. Ύψος ενίσχυσης 17,57 Ευρώ ανά κυψέλη. «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας»: Συνολικό ποσό 2.665.000 Ευρώ. Ύψος ενίσχυσης: 3,48 Ευρώ ανά μετακινούμενη κυψέλη. Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω ποσά είναι ελαφρώς μειωμένα από το 2014 όπου οι τιμές αντίστοιχα ήταν στα 18 και 3,59 Ευρώ. Στην απόφαση σημειώνεται τέλος ότι ο αριθμός των επιλέξιμων κυψελών αντικατάστασης σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτόν που είχε δηλωθεί από τον ενδιαφερόμενο κατά την υποβολή της αίτησης.

ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΟΚΤΩΒΡΗ 3ΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Από την 1η Οκτωβρίου, τίθεται σε εφαρμογή ο τριπλασιασμός του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και πάει από τα 0,066 ευρώ το λίτρο στo 0,200 ευρώ το λίτρο. Με πιο απλά λόγια, από την 1η Οκτωβρίου ο φόρος του αγροτικού πετρελαίου τριπλασιάζεται, πριν καταργηθεί ένα ακριβώς χρόνο μετά. Οι αγρότες κατά την αγορά του πετρελαίου κίνησης για την εξυπηρέτηση των αναγκών της παραγωγής τους καταβάλλουν κανονικά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του 0,33 ευρώ το λίτρο, που ισχύει για το κανονικό πετρέλαιο κίνησης και εκ των υστέρων εισπράττουν ως επιστροφή φόρου τη διαφορά μεταξύ του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου και του ΕΦΚ του κανονικού πετρελαίου κίνησης. Με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα, οι αγρότες εισέπρατταν ως επιστροφή (ως διαφορά ΕΦΚ μεταξύ αγροτικού πετρελαίου και κανονικού πετρελαίου κίνησης) το ποσό του 0,264 ευρώ το λίτρο (0,330 ευρώ - 0,066 ευρώ = 0,264 ευρώ). Με την αύξηση του συντελεστή του αγροτικού πετρελαίου από το 0,066 στο 0,200 ευρώ το λίτρο από την 1η Οκτωβρίου 2015, η διαφορά του ΕΦΚ που θα επιστρέφεται στους αγρότες θα μειωθεί από το 0,264 στο 0,130 ευρώ το λίτρο (0,330 ευρώ - 0,200 ευρώ = 0,130 ευρώ). Απλά, ας τα έχουν αυτά σοβαρά υπόψη τους οι φίλοι αγρότες που θα πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13 Απρίλιος 2018, 12.56
power-of-love------------instagram-Το κοινό τους θέλει μαζί! Η Αθηνά Χρυσαντίδου και ο Δώρος Παναγίδης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του Power of love, γι'αυτό και η ανάρτηση...
13 Απρίλιος 2018, 12.50
---------7--------pics Η θάλασσα ξέβρασε τη νεκρή φάλαινα στη Σαντορίνη. Το μήκος της ξεπερνούσε τα 9 μέτρα. Οι νέες εικόνες από το Ακρωτήρι κάνουν το γύρο του...
13 Απρίλιος 2018, 12.47
--15------------21- Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία που συγκλόνισε πανελλήνιο, όταν 21 16χρονοι μαθητές, από το Μακροχώρι Ημαθίας, άφησαν την...
real-estate
pharmacy
ktel
phones
steile-arthro
astra
san-simera
Ο ΚΑΙΡΟΣ
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ