ΣΤΑΡΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ

ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

 ΤΗΝ  ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΣΕΚ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ;

Και βέβαια απ εδώ και πέρα το πάγιο και εναγώνιο ερώτημα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου ανά την επικράτεια είναι το πότε ακριβώς θα δώσει η πολιτεία την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης για το 2014, που δικαιούνται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας. Σαφέστατα η επίσημη πολιτεία ποτέ δεν είχε μια συγκεκριμένη ημερομηνία στην οποία να ήταν συνεπής, όταν έλεγε «στα τέλη του Οκτώβρη» πως θα δώσει την προκαταβολή αυτού του τσεκ.

Οι καιροί ου μενετοί λοιπόν και φέτος που το τοπίο είναι εξίσου αβέβαιο και τα πάντα πλέουν σε πελάγη ανασφάλειας θα κάνει το ίδιο. Άλλωστε δεν ήταν συνεπής η πολιτεία σε πληρωμές που είχε υποχρέωση να κάνει προηγούμενων ετών(κλασσική περίπτωση η πληρωμή-εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης του 2011, που ενώ ανακοινώθηκε από τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Αλέκο Οφίδη πως θα γίνει σε λίγες ημέρες, αυτή έγινε μετά από 2 ολόκληρες εβδομάδες), γιατί τάχα να είναι συνεπής αυτήν την φορά;

 Στα τέλη Οκτωβρίου λοιπόν θα γίνει η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και αν τυχόν έχουμε το γεγονός προκήρυξης πρόωρων Βουλευτικών εκλογών, ίσως επισπευστεί κατάτι η όλη διαδικασία.

 Δυστυχώς, αυτό συνέβαινε, αυτό συνεχίζει να συμβαίνει σε μια ευνομούμενη πολιτεία που όταν ζητάει από τον πολίτη το παίρνει και με αυταρχικό τρόπο πολλές φορές, ενώ όταν αυτή του οφείλει δεν συμβαίνει τίποτα!

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ «ΤΑ ΠΙΕΡΙΑ»

 ΜΠΟΡΕΙ  ΚΑΙ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΚΕΝΟ

Παρακολουθώντας τις κινήσεις και επαφές του νεοσύστατου Σωματείου Κτηνοτρόφων «Τα Πιερία» νοιώθω ότι συνέβαλα στην δημιουργία ενός αξιόπιστου συνδικαλιστικού Οργάνου από το οποίο μόνον κέρδη έχει να αποκομίσει ο μέχρι πρότινος απροστάτευτος κτηνοτρόφος της περιοχής μας. Το νεοσύστατο Προεδρείο προσπαθεί σε πρώτη φάση να κάνει αισθητή την παρουσία του στους θεσμικούς εκπροσώπους(Βουλευτές, Αυτοδιοικητικούς παράγοντες) και προς το παρών δίνει τα διαπιστευτήριά τους σε αυτούς.

 Ήδη έχει ανακοινωθεί πως την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, συνδιοργανώνει την πρώτη ενημερωτικού χαρακτήρα εκδήλωση, μαζί με την Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας με θέμα την Τοπική Ανάπτυξη και θέλω να πιστεύω ότι θα τύχει θερμής υποδοχής και υποστήριξης αυτή  που θα γίνει την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, στις 6.00 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης.

 Να επαναλάβω τέλος για μια ακόμη φορά, μετ εμφάσεως πως θα πρέπει να διαφυλαχθεί το ακομμάτιστο στον χαρακτήρα του Σωματείου Κτηνοτρόφων «Τα Πιέρια» ως κόρη οφθαλμού!

ΑΡΧΙΣΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

ΣΙΓΗΝ ΙΧΘΥΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ

Ο πόλεμος για τον καθορισμό της τιμής των ακτινιδίων ξεκίνησε αυτές τις ημέρες και κρατεί καλά.

Το εμπόριο τρίβει και φέτος τα χέρια του καθώς από την μία απουσιάζει παντελώς από το προσκήνιο η συνεταιριστική Οργάνωση(η ΕΑΣ Πιερίας) που έκανε την όποια εμπορία διαχείριση στα ακτινίδια και από την άλλη υπάρχει μια απίθανη παραφιλολογία με αφορμή το Ρωσικό εμπάργκο που θα αποτελέσει άλλοθι για το καρτέλ των εμπόρων που μάλλον μέχρι αυτήν την στιγμή δεν φαίνεται να έχουν συμφωνήσει για την τιμολογιακή τους πολιτική. Οι υπάρχοντες 3-4 τοπικοί φορείς εμπορίας κρατούν ερμητικά κλειστά τα χαρτιά τους, μέχρι αυτήν την στιγμή τουλάχιστον, ενώ περιμένουμε όλοι να πληροφορηθούμε τις δράσεις και κινήσεις της νεοεμφανιζόμενης Επιτροπής Ακτινιδιοπαραγωγών Πιερίας από την οποία υπάρχουν προσδοκίες για κάτι θετικότερο.

Επί του παρόντος διαφαίνεται ότι οι πρώτες εκτιμήσεις που υπήρχαν για την φετινή εμπορική χρονιά διαψεύδονται και η κατάσταση θα κυλήσει ομαλότερα απ όσο προβλεπότανε από κάποιους. Στην συνέχεια βέβαια απομένει να τα δούμε όλα αυτά στην πράξη και ας ελπίσουμε να είναι μια καλή χρόνια για τους παραγωγούς ακτινιδίων της περιοχής μας!

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΟΙ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ

 ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΙΚΟ ΠΥΡΕΤΟ

Αναβρασμός επικρατεί στους αιγοπροβατοτρόφους της Πιερίας εξαιτίας της ζωονόσου του καταρροϊκού πυρετού που συνεχίζει να θερίζει τα κοπάδια τους. Για τον λόγο αυτό η Αντιπεριφέρεια Πιερίας τους προσκάλεσε την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων για να τους ενημερώσει ο αρμόδιος για το θέμα Προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής Πιερίας Τάσος Βουλτσίδης.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Τσιμήτρης και ο Επιστημονικός Σύμβουλος Δημήτρης Ρουκάς.

Συμμετείχαν και ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Πιερίας Κώστας Ανθόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Κτηνοτρόφων «Τα Πιέρια» Κώστας Ντανάς καθώς και ο Ταμίας του Σωματείου Κτηνοτρόφων «Τα Πιέρια» Λάζαρος Μπουρονίκος.

 Τονίστηκε ότι η ασθένεια του καταρροϊκού πυρετού έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στην Πιερία, αλλά και σε πολλά σημεία της χώρας, ενώ ο κ. Βουλτσίδης προέτρεψε τους αιγοπροβατοτρόφους να δηλώνουν την απώλεια του ζωικού τους κεφαλαίου. Επίσης, αναφέρθηκε το γεγονός ότι θα πρέπει να περιμένουμε να έχουμε πτώση της θερμοκρασίας για να υποχωρήσει αυτή η ζωονόσος.

Από την πλευρά τους οι αιγοπροβατοτρόφοι τόνισαν πως «πνιγόμαστε καθημερινά από τον καταρροϊκό πυρετό. Ραντίστε για να περισώσουμε την κατάσταση».

Θα πρέπει να αναφερθεί πως εκ μέρους του Αντιπροέδρου του Σωματείου Κτηνοτρόφων «Τα Πιερία» τέθηκε το θέμα καραντίνας στο νομό Πιερίας, όπου η απάντηση ήταν αρνητική, ενώ επισημάνθηκε πως πλήττονται κυρίως τα πρόβατα και ελάχιστα τα γίδια. Επίσης, στην σύσκεψη αναφέρθηκε πως θα πρέπει να προλάβουμε την προσεχή άνοιξη την περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου σε παρεμβάσεις φαρμακευτικές προληπτικού χαρακτήρα.

Να αναφέρουμε πως η Π.Ε. Πιερίας θα πιέσει να ενταχθούν στην αποζημίωση και οι πληγέντες αιγοπροβατοτρόφοι που έχασαν τα ζώα τους.

ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ

 ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Τα δύο τελευταία χρόνια αναδείχθηκε σε μείζον θέμα για την κτηνοτροφία μας η επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων, θέμα που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την καταβολή προς τους κτηνοτρόφους της εξισωτικής αποζημίωσης και της ενιαίας ενίσχυσης, αλλά και να επηρεάσει την υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων. Το  2012, όταν ζητήθηκε από την ΕΕ ο προσδιορισμός των διαθέσιμων βοσκοτόπων της Ελλάδας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, επιδεικνύοντας  επιπολαιότητα αλλά και αδιαφορία για τις επιπτώσεις που αυτό θα είχε στους κτηνοτρόφους, αφαίρεσε από τους διαθέσιμους βοσκότοπους μεγάλο αριθμό στρεμμάτων, που αφορούσαν κυρίως δασώδεις εκτάσεις μη ξυλευόμενες, οι οποίες ανέκαθεν χρησιμοποιούνταν από τους κτηνοτρόφους μας ως βοσκότοποι. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους, διότι οι επιλέξιμοι βοσκότοποι της χώρας μειώθηκαν τόσο πολύ ώστε να μην επαρκούν για την είσπραξη του συνόλου της εξισωτικής αποζημίωσης και της ενιαίας ενίσχυσης από αυτούς. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες και πιέσεις το θέμα φαίνεται να έχει διευθετηθεί  για το χρονικό διάστημα μετά την 1-1-2015, με την ψήφιση του νόμου 4254/2014. Παραμένουν όμως σε εκκρεμότητα οι χρονιές 2013 και 2014, για τις οποίες οι επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις δεν επαρκούν για να διανεμηθούν στους κτηνοτρόφους.Και αντί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που δημιούργησε το πρόβλημα, να προβεί στην ανάληψη όλων εκείνων των πρωτοβουλιών και ενεργειών που απαιτούνται σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο για την επίλυσή του, αποφασίζει να μεταθέσει αυτό στους Δήμους, αναθέτοντάς τους για πρώτη φορά τη διανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους, αρμοδιότητα που έως σήμερα είχε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με τη σημαντική όμως διαφορά ότι πλέον οι επιλέξιμοι βοσκότοποι, με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου, είναι δραστικά μειωμένοι.

ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ

 ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Με διαρροές επικοινωνιακού τύπου για σκέψεις υπαγωγής του γάλακτος στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ 6,5% συνεχίζει η κυβέρνηση τον «ανταρτοπόλεμο» ενάντια στις υψηλές τιμές στο γάλα. Ωστόσο, το συγκεκριμένο σενάριο δε συγκεντρώνει παρά πολύ λίγες πιθανότητες υλοποίησης δεδομένου ότι απαιτείται πρώτα σχετική έγκριση από την Κομισιόν. Στο μεταξύ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος δήλωσε ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη με εκπροσώπους της γαλακτοβιομηχανίας, των παραγωγών και των σούπερ μάρκετ αναζητώντας τρόπους μείωσης των τιμών. Παράλληλα οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος στα ράφια των σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να παραμένουν στα ουράνια τινάζοντας στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ στο υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζεται απρόσκοπτα το κυνήγι των μαγισσών και των φαντασμάτων. Λες και δεν ξέρουν το ποιος ή ποιοι φταίνε στον καθορισμό των τιμών ή και το χειρότερο ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την αισχροκέρδεια στην τιμή του!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13 Απρίλιος 2018, 12.56
power-of-love------------instagram-Το κοινό τους θέλει μαζί! Η Αθηνά Χρυσαντίδου και ο Δώρος Παναγίδης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του Power of love, γι'αυτό και η ανάρτηση...
13 Απρίλιος 2018, 12.50
---------7--------pics Η θάλασσα ξέβρασε τη νεκρή φάλαινα στη Σαντορίνη. Το μήκος της ξεπερνούσε τα 9 μέτρα. Οι νέες εικόνες από το Ακρωτήρι κάνουν το γύρο του...
13 Απρίλιος 2018, 12.47
--15------------21- Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία που συγκλόνισε πανελλήνιο, όταν 21 16χρονοι μαθητές, από το Μακροχώρι Ημαθίας, άφησαν την...
real-estate
pharmacy
ktel
phones
steile-arthro
astra
san-simera
Ο ΚΑΙΡΟΣ
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ