ΣΤΑΡΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ

Η «ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ» ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΤΣΑ. ΠΑΓΩΜΕΝΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΝ  ΕΛΓΑ ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΠΙΕΡΙΕΙΣ

«Πάγωσαν» στην κυριολεξία τα πάντα μέσα στο καλοκαίρι στον πρώην Δήμο Δίου….

Βροντού, Καρίτσα, Κονταριώτισσα, Νέα Έφεσσος και Δίον κυρίως επλήγησαν σκληρά από τις θεομηνίες αυτό το καλοκαίρι.  Όχι βέβαια από τις θερμοκρασίες αλλά από τα συνεχή «χτυπήματα» του καιρού. Χαλάζι, δυνατές βροχοπτώσεις, πρωτοφανείς ανεμοθύελλες σάρωσαν καπνοκαλλιέργειες, αμπέλια, μποστάνια, κηπευτικά.

Δεν κινείται φύλλο στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών που άλλες χρονιές έσφυζαν από ζωή και κίνηση αυτό το χρονικό διάστημα.

Περιμένουν, όπως μου λένε σχεδόν καθημερινά,  τα… «καλά νέα από τον ΕΛΓΑ». Περιμένουν και προσδοκούν να δούνε την στοργή και το ενδιαφέρον από την πολιτεία. Από μια πολιτεία που οικονομικά καταρρέει και που ανησυχούν ότι θα τους συμπαρασύρει στο διάβα της. Κι έχουμε μπροστά μας και την Γιορτή του Αγρότη, εκεί στην Καρίτσα. Άντε λοιπόν να γιορτάσεις φέτος φίλε αγρότη και φίλη αγρότισσα αυτής της περιοχής.

Κι άντε να δούμε με ποιον τρόπο, έμπρακτα και με γαλαντομία θα υπάρξει ανταπόκριση από την επίσημη πολιτεία που μέσω του ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα «άρμεγε» οικονομικά τους ασφαλισμένους αγρότες της. Ελπίζω και πιστεύω η πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αυτήν την φορά, μάλιστα διαθέτοντας άλλωστε και  συνολικά 4 κυβερνητικούς Βουλευτές!

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΠΙΕΡΙΑ

ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ

Επί τριήμερο περιόδευσε στην Βόρεια Ελλάδα ο Διοικητής του ΕΛΓΑ Βασίλης Έξαρχος, και πιο συγκεκριμένα από την Τετάρτη 27 μέχρι και την Παρασκευή 29 Αυγούστου. Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη ήταν οι 3 σταθμοί σε πόλεις που επισκέφτηκε διοργανώνοντας συσκέψεις και επαφές που αφορούσαν υπηρεσιακά θέματα του Οργανισμού του, όπως πληροφορηθήκαμε υπεύθυνα από τα σχετικά Δελτία Τύπου που εκδόθηκαν από τον Οργανισμό αυτό.

Εύλογη και σαφής λοιπόν η απορία αγροτών αλλά και κτηνοτρόφων της Πιερίας που επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις οι αγρότες παραγωγοί και από τον καταστροφικό Καταρροϊκό πυρετό τα αιγοπρόβατά τους, οι κτηνοτρόφοι μας αντίστοιχα: δεν έπρεπε να περάσει και από την Πιερία όπου μόνον οι αιτούντες αποζημίωση αγρότες φτάνουν τους 5.000 τον αριθμό και των κτηνοτρόφων μας που ζουν το δίχως άλλο ξεκλήρισμά των κοπαδιών τους, ακόμη κι αυτήν την στιγμή και που μάλιστα ΔΕΝ δικαιούνται δεκάρα αποζημίωση για την ζωονόσο του καταρροϊκού πυρετού;

Ή έστω να γινόταν κάτι που να ικανοποιούσε το αίσθημα των πληγέντων αγροτών περί πληρωμής μιας προκαταβολής(ένα 20-30% ας πούμε της περσινής τελικής τιμής στην ποσότητα  καπνού που παρέδωσαν) για την ζημιά που υπέστησαν οι αγρότες μας.

 Περιμένουμε και περιμένουν ΟΛΟΙ οι πληγέντες αγρότες της Πιερίας να δουν και να νοιώσουν τα απτά και έμπρακτα δείγματα γραφής από την επίσημη πολιτεία!

ΗΛΙΑΣ ΡΙΖΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΣΚΟ ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ:

«ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΑΣ»


Από τις περσινές αχαλίνωτες υποσχέσεις και από τους Αη Βασίληδες με τα δώρα (δωρεάν φυτοφάρμακα), στη φετινή απόλυτη εξαθλίωση και καταρράκωση των τιμών της καπνοκαλλιέργειας, επισημαίνει ο κ. Ρίζος.

Επιστολή λοιπόν,  για τις χαμηλές τιμές του καπνού απέστειλε ο Πρόεδρος του ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας Ηλίας Ρίζος. Στην επιστολή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η αγορά της καπνοκαλλιέργειας για την εσοδεία 2014 στα κάτω χέρια ξεκίνησε από τις 4 Αυγούστου και οι τιμές που διαμορφώνονται μέχρι στιγμής φαίνεται να κυμαίνονται μεσοσταθμικά 0,50-0,60 Ευρώ πιο χαμηλά από πέρυσι. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς καλούνται να πουλήσουν την παραγωγή τους «αντί πινακίου φακής», αφού τα χρήματα που θα εισπράξουν δεν καλύπτουν ούτε το κόστος της συγκομιδής (δεν αναφέρουμε ΚΑΝ το κόστος παραγωγής!!!)» επισημαίνει ο κ. Ρίζος. «Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι η δυσμενής οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν εισέρθει οι παραγωγοί μας όπως επίσης και η διάχυτη απογοήτευση τους έχει αφαιρέσει το κουράγιο και τη δύναμη της αντίδρασης.» Και συνεχίζει με το ίδιο ύφος ο Πρόεδρος του ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας Ηλίας Ρίζος «κύριοι ήρθε η ώρα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων  (παραγωγοί, μεταποιητές) και το προϊόν αυτό που λέγεται καπνός που επί σειρά ετών έκανε «νοικοκυραίους» χιλιάδες ελληνικές οικογένειες και απέφερε τεράστια έσοδα στη χώρα μας να πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τον απαραίτητο σεβασμό και σοβαρότητα όλοι μας.     Με τις υπάρχουσες τιμές, ένα είναι σίγουρο, ότι δεν υπάρχει μέλλον στην καπνοκαλλιέργεια. Το πιο επικίνδυνο όμως είναι ότι η συρρίκνωση των τιμών θα προκαλέσει μεγάλη συρρίκνωση της παραγωγής καθώς οι παραγωγοί δηλώνουν αδυναμία να τη συνεχίσουν με αποτέλεσμα με μικρές παραγόμενες ποσότητες να θέτουμε σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα και να διακυβεύουμε το μέλλον του προϊόντος μας.» Και καταλήγει στην επιστολή του ο Ηλίας Ρίζος «σας προκαλούμε να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας στο θέμα των τιμών, να αφουγκραστείτε τον πόνο και τις απόψεις των παραγωγών και των οργανώσεων τους, αν δεν θέλετε όλοι μαζί να αποτελέσουμε  τα νέα μέλη στο μεγάλο ταμιευτήρα της ανεργίας…» 

ΧΥΤΡΑΤΑΧΥΤΗΤΑΣ  ΠΟΥΣΙΓΟΒΡΑΖΕΙ OI ΟΡΕΙΝΟI-ΗΜΙΟΡΕΙΝΟI ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΚΑΙΤΗΣΠΙΕΡΙΑΣ

Οι κτηνοτρόφοι σε ολόκληρη την χώρα αλλά φυσικά και στην Πιερία είναι φανερά εξοργισμένοι με το περίεργο παιχνίδι που παίζεται εις βάρος τους, αναφορικά με το θέμα της (μη) πληρωμής της εξισωτικής αποζημίωσης τους για το 2013. Η κατάσταση θυμίζει χύτρα που αυτήν την στιγμή ο ατμός της συνεχίζει να μαζεύεται άναρχα και άγαρμπα. Αλίμονο όταν θα έρθει η ώρα να κληθεί να ανοίξει την βαλβίδα της. Η εκτιμώμενη ως… αμελητέα ποσότητα των κτηνοτρόφων από την πλευρά των αρμοδίων είναι πολίτες πρώτης κατηγορίας και αυτοί.

Αυτό μάλλον κάποιοι πολιτικοί και υπεύθυνοι σ αυτόν τον ταλαίπωρο τόπο ή δεν το καταλαβαίνουν, ή κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν ή και έχουν υποεκτιμήσει στην λήψη των αποφάσεών τους, τον κλάδο των κτηνοτρόφων μας που ασφυκτιούν οικονομικά και που τους έχουν ισοπεδώσει με τον τρόπο τους την αξιοπρέπειά τους.

Και επιτέλους, ας περιορίσουν-διαφοροποιήσουν κάποιοι την κριτική τους άποψη στον υπογράφοντα ότι «χαϊδεύω» τις συνειδήσεις των κτηνοτρόφων μας που βεβαίως και δεν είναι άμοιροι των ευθυνών τους για την πολιτική κατάσταση στην χώρα μας!

ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΓΙΑ

ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ

Επιτακτική ανάγκη για άμεση αναμόρφωση του ΕΛΓΑ είναι το ζητούμενο για να αποκατασταθούν οι τεράστιες αδικίες που αφορούν για παράδειγμα τους κτηνοτρόφους-αιγοπροβατοτρόφους μας που, καλή ώρα(μάλλον κακή ώρα, επί τω προκειμένω), επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό τα αιγοπρόβατά τους, αλλά δεν αποζημιώνονται από τη μία και από την άλλη καλούνται να πληρώσουν τις ήδη αυξημένες τους ασφαλιστικές εισφορές στον Οργανισμό αυτό από τον οποίο μάλλον δεν έχουν σημαντικά οφέλη, όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν κτηνοτρόφοι της περιοχής μας.

Οι κ.κ. θεσμοθετημένοι εκπρόσωποί μας(Βουλευτές) καλούνται λοιπόν να δρομολογήσουν άμεσα τις διαδικασίες  ώστε να προχωρήσει η ήδη εξαγγελθείσα αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και να νοιώσουν οι πληγέντες από τον καταρροϊκό πυρετό αιγοπροβατοτρόφοι μας την στοργή και το συντομότερο δυνατόν, την δέουσα οικονομική υποστήριξη μέσω των αποζημιώσεων που δικαιούνται και οι συνάδελφοί τους αγελαδοτρόφοι για παράδειγμα, που καλύπτονται ασφαλιστικά για την ζωονόσο του καταρροϊκού πυρετού.

Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά δικαιολογίες και νομικίστικες αμπελοφιλοσοφίες που δεν ενδιαφέρουν κανέναν….

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΓΑ ΓΙΑ

ΕΝΑ ΔΙΜΗΝΟ ΟΙ ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΙ ΑΛΙΕΡΓΑΤΕΣ

Τη δυνατότητα να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ για χρονικό διάστημα ενός διμήνου θα έχουν οι μετακλητοί αλιεργάτες που θα προσληφθούν από την 1η Ιουνίου 2014. Αυτό επισημαίνει εξαιρετικά επείγον έγγραφο της διοίκησης του Οργανισμού το οποίο τονίζει, επίσης, ότι η προκαταβολή για την κατηγορία αυτή των εργαζομένων θα περιλαμβάνει ένα δίμηνο εργασίας και όχι ένα εξάμηνο, όπως ίσχυε έως τις 31 Μαΐου 2014. Σε ότι αφορά το βιβλιάριο υγείας, θα χορηγείται στους μετακλητούς αλιεργάτες μετά την προκαταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ενός διμήνου, με διάρκεια ισχύος το σύνολο του χρόνου μετάκλησης. Για τη χορήγηση βιβλιαρίου υγείας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι εργοδότες να έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση στον ΟΓΑ, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, για την απογραφή τόσο των ιδίων, όσο και των μετακλητών αλιεργατών που απασχολούν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13 Απρίλιος 2018, 12.56
power-of-love------------instagram-Το κοινό τους θέλει μαζί! Η Αθηνά Χρυσαντίδου και ο Δώρος Παναγίδης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του Power of love, γι'αυτό και η ανάρτηση...
13 Απρίλιος 2018, 12.50
---------7--------pics Η θάλασσα ξέβρασε τη νεκρή φάλαινα στη Σαντορίνη. Το μήκος της ξεπερνούσε τα 9 μέτρα. Οι νέες εικόνες από το Ακρωτήρι κάνουν το γύρο του...
13 Απρίλιος 2018, 12.47
--15------------21- Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία που συγκλόνισε πανελλήνιο, όταν 21 16χρονοι μαθητές, από το Μακροχώρι Ημαθίας, άφησαν την...
real-estate
pharmacy
ktel
phones
steile-arthro
astra
san-simera
Ο ΚΑΙΡΟΣ
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ