Ο Δήμος Κατερίνης -Υπόδειγμα Ανάπτυξης

savvvas«Σ’ αυτές τις εκλογές κρίνεται η στρατηγική του Δήμου για τα επόμενα δέκα χρόνια». Όταν μια συνέντευξη με το δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη και εκ νέου υποψήφιο για το δημαρχιακό θώκο, ξεκινά έτσι, προϊδεάζεσαι για το τι θα ακολουθήσει.
Λίγο πριν την τελική ευθεία των δημοτικών εκλογών, ο επικεφαλής του συνδυσμού «Πολίτες σε Δράση» μιλά στην «Ε» για όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του και κυρίως για την καλή, παρά την κρίση, λειτουργία του δήμου, που εξασφάλισε τη σταθερή ποιότητα της ζωής των δημοτών.
Αναφέρεται στο σχεδιασμό της επόμενης 5ετίας και τις βασικές του προτεραιότητες και δηλώνει περήφανος γιατί, ενώ ο συνδυασμός ποτέ δεν έταξε λαγούς με πετραχείλια, κατάφερε να παράγει ουσιαστικό έργο.

Ε.: Κύριε Χιονίδη ποιο πιστεύετε ότι είναι το στοίχημα των επερχόμενων εκλογών και τι επί της ουσίας κρίνεται στην κάλπη;
Σ.Χ.: Σ’ αυτές τις εκλογές νομίζω ότι κρίνεται η στρατηγική του Δήμου όχι μόνο για την επόμενη πενταετία αλλά για τα επόμενα δέκα τουλάχιστον χρόνια. Από το πόσο δυναμισμό, πόση εξωστρέφεια θα δείξουμε, από το πως θα αξιοποιήσουμε το επόμενο πλαίσιο ευρωπαΙκών χρηματοδοτήσεων, το ΣΕΣ 2014-2019, θα εξαρτηθεί το αν ο Δήμος Κατερίνης θα αποσπαστεί από άλλες περιοχές της Ελλάδας που ενδεχομένως θα συνεχίσουν να ταλανίζονται από την κρίση και θα διακριθεί εντός και εκτός της χώρας. Η απαραίτητη προϋπόθεση γι αυτό είναι να συνεχίσει ο Δήμος να λειτουργεί κάθε μέρα ως εγγύηση για την ποιότητα ζωής των δημοτών του και ως μηχανισμός στήριξης των αγροτών, του τουρισμού, της νέας επιχειρηματικότητας, της παιδείας και του πολιτισμού.
Αυτό πετύχαμε στα πιο δύσκολα χρόνια της κρίσης και αυτό θα συνεχίσουμε να το διασφαλίζουμε καθημερινά για κάθε κάτοικο του Δήμου Κατερίνης.
Ε.: Πιστεύετε ότι έχετε καταφέρει να ανταποκριθείτε στο πρόγραμμα που είχατε εξαγγείλει στις προηγούμενες εκλογές και σε τι βαθμό;
Σ.Χ.: Oι Πολίτες σε Δράση και εγώ προσωπικά έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε περήφανοι για όσα υλοποιήσαμε αυτήν την πολύ ιδιαίτερη περίοδο –την προσαρμογή στο καλλικρατικό πλαίσιο και την περιστολή των δαπανών. Είναι αλήθεια ότι ποτέ τα προγράμματά μας δεν υπόσχονται λαγούς με πετραχείλια! Δεν το κάναμε το 2010, δεν το κάνουμε ούτε σήμερα που είμαστε σαφώς σε πολύ πλεονεκτικότερη θέση. Μην ξεχνάτε ότι σ’αυτό το μικρό διάστημα μπήκαν στην περιοχή μας πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ για έργα και δράσεις που εξυπηρετούν το μέλλον αλλά και το παρόν του Δήμου. Χωρίς καμιά επιβάρυνση του δημότη προγραμματίσαμε, εντάξαμε και υλοποιήσαμε έργα σύμφωνα με τις προτεραιότητες που είχαμε θέσει –ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, οικιστική ανάπτυξη, πολιτισμός, αθλητισμός και παιδεία. Μιλήσαμε, για παράδειγμα, τότε για το νέο Κλειστό Γυμναστήριο και τώρα αυτό το στολίδι είναι στη διάθεση των δημοτών και των διεθνών διοργανώσεων.
Μιλήσαμε για ενίσχυση του πολιτισμού και τα Αικατερίνεια είναι πλέον θεσμός, δίπλα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κατερίνης τώρα στέκει αναβαθμισμένη και η Βιβλιοθήκη του Κορινού και, τολμώ να ισχυριστώ, ότι με το νέο Χώρο Θεάτρου και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων ο Δήμος Κατερίνης θα έχει τις καλύτερες πολιτιστικές υποδομές σε όλη τη Μακεδονία, μετά τη Θεσσαλονίκη!
Πάντως αυτό που θεωρώ πραγματικό κατόρθωμα ήταν ότι κρατήσαμε το Δήμο σε καλή λειτουργία. Οι υπάλληλοί μας πληρώνονται κανονικά όπως και οι ασφαλιστικές τους εισφορές, οι συντηρήσεις, τα καύσιμα, η θέρμανση στα σχολεία και στους βρεφονηπιακούς μας σταθμούς, η αποκομιδή των αποριμμάτων, ο βιολογικός καθαρισμός, όλα λειτούργησαν σα να μην περάσαμε τη λαίλαπα της κρίσης. Δεν έλλειψε ούτε μια μέρα η Βοήθεια στο Σπίτι, δεν έκλεισαν τα ΚΑΠΗ... όλες οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας έκαναν τη δουλειά τους. Αυτά τα φαινομενικά αυτονόητα πράγματα χρειάστηκαν πολλή δουλειά και χαίρομαι που είχαμε την ομάδα και το πείσμα για να τα φέρουμε εις πέρας.
Ε.: Αν έπρεπε να ξεχωρίσετε κάποια από τα έργα που έχουν γίνει, ποια είναι αυτά και ποιος είναι ο σχεδιασμός του συνδυασμού για το μέλλον; Με δεδομένες τις περικοπές στις κρατικές χρηματοδοτήσεις, ποια θα είναι η πηγή άντλησης χρημάτων;
Σ.Χ.: Από αυτά που έγιναν ξεχωρίζω τα σχολεία -το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με αναπηρία, που είναι πρότυπο σε πανελλήνιο επίπεδο και τα τρία νέα βιοκλιματικά πράσινα σχολεία που θα λειτουργήσουν με τη νέα σχολική χρονιά. Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και το νέο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες είναι κι αυτά έργα που μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση για τη συνοχή και την ευαισθησία της τοπικής μας κοινωνίας.


Για το μέλλον, όμως, τα έργα που γίνονται εκτός του αστικού ιστού της Κατερίνης θα παίξουν σπουδαίο ρόλο. Η Περιφερειακή Οδός θα αλλάξει την εικόνα και την προσβασιμότητα της περιοχής μας, οι αγροτικές υποδομές δίνουν ήδη και θα δώσουν ακόμη περισσότερη στήριξη στους αγρότες μας, οι αστικές αναπλάσεις και η επέκταση των αποχετευτικών δικτύων θα κάνουν πιο ελκυστικό ολόκληρο το Δήμο και για μόνιμη εγκατάσταση και επενδύσεις και για τουριστικές επισκέψεις.
Για τα έργα που έγιναν στο Δήμο μας, σας παρακαλώ, να δείτε τις αναλυτικές πληροφορίες που έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει η Δημοτική Αρχή και που βρίσκονται online στο διαδίκτυο και στο έντυπό μας. Θεωρώ σημαντικό για κάθε δημότη να γνωρίζει την πραγματικότητα. Θα ευχόμουν να είχαν την ίδια έφεση και ορισμένοι από τους συνυποψηφίους μας για τη Δημαρχία!
Ο προγραμματισμός μας για την επόμενη πενταετία έχει τις ίδιες προτεραιότητες –αγροτική, οικιστική και τουριστική ανάπτυξη! Ακούω ότι ορισμένοι λοιδωρούν τα υδροπλάνα! Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι κι εγώ προσωπικά προτιμώ να δουλεύει –όπως δούλεψε όλα αυτά τα χρόνια- ο βιολογικός καθαρισμός και αντί για αστικά λύματα να φτάνει καθαρό νεράκι στις ακτές μας, όπως προτιμώ να κρατάμε καθαρές τις παραλίες και συντηρημένους τους ορεινούς μας δρόμους ...αλλά προσέξτε! Αν θέλουμε αναβάθμιση του τουρισμού μας πρέπει να κινήσουμε γη και ουρανό και να προσελκύσουμε επισκέπτες με μεγαλύτερο εισόδημα. Το ίδιο θα επιδιώξουμε και με την τουριστική χρήση του λιμανιού και το νέο προβλήτα για να δένουν μικρά κρουαζιερόπλοια. Με τέτοιες ιδέες θα βελτιώσουμε τον τόπο μας και όχι με μεμψιμοιρία και αμφισβήτηση για την αμφισβήτηση!
Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις, οι μέχρι σήμερα επιδόσεις μας είναι η καλύτερη εγγύηση για το μέλλον! Συγκαταλεγόμαστε στους κορυφαίους δήμους στην Ελλάδα από άποψη απορρόφησης κονδυλίων ΕΣΠΑ! Ο ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν διάλεξε δικό μας έργο για να υποδείξει πως πρέπει η χώρα μας να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα για να ξεπεράσει την κρίση και να ξαναμπεί στο δρόμο της ανάπυξης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13 Απρίλιος 2018, 12.56
power-of-love------------instagram-Το κοινό τους θέλει μαζί! Η Αθηνά Χρυσαντίδου και ο Δώρος Παναγίδης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του Power of love, γι'αυτό και η ανάρτηση...
13 Απρίλιος 2018, 12.50
---------7--------pics Η θάλασσα ξέβρασε τη νεκρή φάλαινα στη Σαντορίνη. Το μήκος της ξεπερνούσε τα 9 μέτρα. Οι νέες εικόνες από το Ακρωτήρι κάνουν το γύρο του...
13 Απρίλιος 2018, 12.47
--15------------21- Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία που συγκλόνισε πανελλήνιο, όταν 21 16χρονοι μαθητές, από το Μακροχώρι Ημαθίας, άφησαν την...
real-estate
pharmacy
ktel
phones
steile-arthro
astra
san-simera
Ο ΚΑΙΡΟΣ
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ