ΣΤΑΡΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ

ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

Με αφορμή την πρόσφατη ελαφριά χιονόπτωση που είχαμε  στην περιοχή μας, αλλά και σε αρκετά σημεία του Ελλαδικού χώρου, θα πρέπει να γίνει σαφές πως πρέπει να πέσει χιόνι και πρέπει να προκληθεί παγετός κάποιες τον αριθμό ημέρες, καθώς το φυτικό βασίλειο έχει αυτές τις απαιτήσεις για να αναπτυχθεί όπως πρέπει.

Όχι τόσο για το γραφικό ή το όμορφο της υπόθεσης του χιονιού, αλλά για να μπορέσουμε να δούμε τις φετινές παραγωγές στην φυτική καλλιέργεια να αναπτύσσονται όπως πρέπει και για να μην ξαναέχουμε το φαινόμενο της ακαρπίας που συνδέεται με την μη ύπαρξη παγετού ή χιονιά.

Το ξεκαθαρίζουμε και το τονίζουμε λοιπόν, πως ναι θέλουμε χιόνι, ναι χρειαζόμαστε τον παγετό για να έχουμε μια φυσιολογική και ποιοτικά παραγωγική χρονιά στον πρωτογενή τομέα, γνωρίζοντας σαφέστατα πως υπάρχουν συνάνθρωποι μας που δεν έχουν την δυνατότητα ή δεν μπορούν να ζεσταθούν αφού η πολιτεία επιμένει και βρίσκεται στον κόσμο της όσον αφορά την τιμή του πανάκριβου πετρελαίου θέρμανσης!

 

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 2η ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ «520»

Μέσα στο 2013 περισσότερα από 16.000 νέα προϊόντα Ελληνικών επιχειρήσεων κυκλοφόρησαν παγκόσμια και πάνω από 500 εταιρίες απέκτησαν τους κωδικούς τους με το γνωστό πρόθεμα «520», σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας που διαχειρίζεται τους Ελληνικούς Barcode. Στα τρόφιμα και ποτά συνεχίζει η δυναμική να είναι μεγάλη, έχοντας το 69,5% με μπροστάρηδες ποιοτικά Ελληνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το κρασί και το μέλι.

Αξιοσημείωτο όμως είναι και το γεγονός ότι έχουμε μια στροφή  σε εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως η βιοκαλλιέργεια και η παραγωγή τρουφών αλλά και σαλιγκαριών. Η Μακεδονία είναι η 2η γεωγραφική περιοχή με τον μεγαλύτερο όγκο των νέων κωδικών, με πρώτη την Αττική. Μάλιστα θα πρέπει να αναφερθεί πως η Μακεδονία προσπέρασε περιοχές όπως είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου που μας ακολουθούν και αυτό δεν το θεωρώ καθόλου τυχαίο ως γεγονός. Βλέπετε η κρίση δημιούργησε εκείνες τις προϋποθέσεις και συνθήκες για να γίνουμε εξωστρεφείς και να αναπτύξουμε την δυναμική που κάνει την διαφορά!

 

ΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΑΚΤΙΝΙΔΙΕΣ ΚΑΙ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΘΟΔΙΚΟΥΣ  ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ!

Στροφή και έμφαση στις δενδρώδεις καλλιέργειες του αβοκάντο και της ακτινιδιάς δίνει η Περιφέρεια Κρήτης, προκαλώντας προβληματισμό στην περιοχή μας, όπως και σε άλλες περιοχές όπου αυτές οι καλλιέργειες και κυρίως η ακτινιδιά είναι πολύ διαδεδομένη.

Βέβαια σε μια ελεύθερη οικονομία, όπως συμβαίνει στην χώρα μας,  δεν υπάρχουν περιορισμοί και ο καθένας μπορεί να καλλιεργήσει ότι θέλει. Από την άλλη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απουσιάζει από τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό στον αγροτικό τομέα, αφήνοντάς  τους στο έλεος του Θεού και παρεμβαίνει μόνον… θεραπευτικά και υποχρεωτικά όταν και αν του ζητηθεί.

Εμάς τους Μακεδόνες αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας θα πρέπει να μας προβληματίσει το όλο θέμα, αφού η αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα των φίλων Κρητικών είναι γνωστή σε όλους μας. Το θέμα ήταν να μην φτάσουμε εκεί. Τώρα που φτάσαμε νομίζω ότι θα βρούμε μπροστά μας, στο εγγύς μέλλον,  το θέμα αυτό!

 

ΕΞΕΛΕΓΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εκλέχθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος κατά την πρώτη Γενική Συνέλευση της που έγινε στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (στην γειτονική Θέρμη Θεσσαλονίκης).

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, κατά την συνεδρίασή ΔΣ που επακολούθησε, συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Πρόεδρος           Κατερίνα Γρηγοριάδου, Αντιπρόεδρος Κώστας        Παπάζογλου, Γραμματέας Στέλλα Γκουδίνογλου, Ταμίας Γιάννης Σαρακατσιάνος, Έφορος Μελών Μιχάλης Παπαδόπουλος, Σύμβουλος  Συλλογικών Δομών Βαγγέλης Φραμπασχάλης  και Σύμβουλος Μάρκετινγκ        Κώστας Μαυροσκώτης.

Με τους επαγγελματίες του χώρου να έχουν τον νου τους στην οικονομική ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων οι κύριοι σκοποί της Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος είναι: H ανάδειξη και αξιοποίηση των Ελληνικών αρωματικών, φαρμακευτικών φυτών. Η προώθηση της έρευνας, παραγωγής, διάθεσης και χρήσης τους , καθώς και των συναφών προϊόντων. Η διάδοση της τεχνογνωσίας και η συμβολή στην χάραξη εθνικής πολιτικής σχετικά με το αντικείμενο. Η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης του αντικειμένου με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

 

ΣΕ ΠΟΙΑ ΤΥΡΙΑ  ΕΒΑΛΕ ΒΕΤΟ Η ΙΤΑΛΙΑ

Βέτο έβαλε η Ιταλία, σταματώντας τις διαπραγματεύσεις εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στην Ε.Ε. και συνολικά 6 κεντροαμερικανικές χώρες. Κι αυτό γιατί στην σύσκεψη που έγινε στα τέλη του Ιούλη δύο απ’ αυτές, η Κοσταρίκα  και το Ελ Σαλβαντόρ, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αναγνώριση μερικών ΠΟΠ-ΠΓΕ όπως τα τυριά Fontina, Gorgonzola, Grana padano, Parmigiano reggiano, Provolone Valpadana και το Prosciutto της Parma. Με αφορμή αυτή τη θέση η Ιταλία ζήτησε τη διακοπή των διαπραγματεύσεων (οι οποίες μπήκαν σε φάση stand by μέχρι τον Σεπτέμβρη), γιατί θεώρησε ότι το άνοιγμα ακόμη και μιας συζήτησης γύρω από το περιεχόμενο αυτής της αντίθεσης  μπορούσε να αποτελέσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων  για  ελεύθερες συναλλαγές μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Και μέσα σε όλα αυτά σκέφτομαι και απορώ τι έχει απογίνει με το θέμα της Ελληνικότητας της φέτας μας που συνεχίζει να βρίσκεται παραπεταμένη και παραμελημένη. Ένα από τα Εθνικά μας προϊόντα που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την χώρα μας!

 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης υπέγραψε το τελικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με θέμα «χαρακτηρισμός και οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) που βρίσκεται σε θαλάσσιες περιοχές της Πιερίας» και δήλωσε  «οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι της οικονομίας μας και έναν τομέα της πρωτογενούς παραγωγής που μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας. Οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, που καθορίζονται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς των περιοχών, είναι το χωροταξικό εργαλείο για περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του κλάδου, που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις και να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας. Στη Βόρεια Ελλάδα, και ειδικά στο Θερμαϊκό Κόλπο, έχουμε το πλεονέκτημα της εμπειρίας και της ποιότητας σε αυτή τη παραγωγική δραστηριότητα. Τοπικοί φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, κεντρικό κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις μαζί μπορούμε, οργανώνοντας το χώρο, χερσαίο ή θαλάσσιο, αποδοτικά και αποτελεσματικά, να καταφέρουμε πολλά. Με γνώμονα πάντα τις αρχές της αειφορίας: περιβαλλοντική προστασία, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή». Με το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα χαρακτηρίζεται και οριοθετείται ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών θαλάσσια έκταση 12.085 στρεμμάτων και δυναμικότητας 12.000 τόνων μυδιών κατ’ έτος, που βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή της Πιερίας και αποτελείται από 4 ζώνες παραγωγής ως εξής: Ζώνη Μεθώνης, έκτασης 2.755 στρεμμάτων,  Ζώνη Μακρύγιαλου, έκτασης 3.795 στρεμμάτων, Ζώνη Κίτρους – Μακρύγιαλου, έκτασης 5.060 στρεμμάτων και Ζώνη Αλυκών Κίτρους, έκτασης 475 στεμμάτων. Φορέας ίδρυσης και διαχείρισης της ΠΟΑΥ είναι ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Θερμαϊκού Κόλπου – Μύδια Μακρύγιαλου Πύδνας ΑΕ», με διακριτικό τίτλο «ΠΟΑΥ Μύδια Μακρύγιαλου – Πύδνας ΑΕ». Στον Φορέα Συμμετέχουν η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, η Πιερική Αναπτυξιακή, ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυδοκαλλιεργητών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13 Απρίλιος 2018, 12.56
power-of-love------------instagram-Το κοινό τους θέλει μαζί! Η Αθηνά Χρυσαντίδου και ο Δώρος Παναγίδης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του Power of love, γι'αυτό και η ανάρτηση...
13 Απρίλιος 2018, 12.50
---------7--------pics Η θάλασσα ξέβρασε τη νεκρή φάλαινα στη Σαντορίνη. Το μήκος της ξεπερνούσε τα 9 μέτρα. Οι νέες εικόνες από το Ακρωτήρι κάνουν το γύρο του...
13 Απρίλιος 2018, 12.47
--15------------21- Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία που συγκλόνισε πανελλήνιο, όταν 21 16χρονοι μαθητές, από το Μακροχώρι Ημαθίας, άφησαν την...
real-estate
pharmacy
ktel
phones
steile-arthro
astra
san-simera
Ο ΚΑΙΡΟΣ
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ