ΣΤΑΡΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΚΑΙ ΑΚΡΙΔΕΣ «ΤΡΩΝΕ»

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Μόνον αυτό δεν είχε η καπνοκαλλιέργεια στο νομό μας, τώρα μας «χτύπησε» μια νέα πληγή. Ο λόγος για το πράσινο σκουλήκι και τις ακρίδες που έκαναν την εμφάνισή τους σε ημιορεινές περιοχές της καπνοπαραγωγικής Πιερίας, στην Παλαιόστανη και το Μοσχοπόταμο αντίστοιχα, όπου οι έμπειροι καπνοκαλλιεργητές Πρόεδροι των Ομάδων Καπνού του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Πιερίας Διονύσης Παππάς και Ορεινών Πιερίων Νίκος Δάγκας, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και ανέδειξαν το ζήτημα ζητώντας από όλους τους  φορείς να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες. Την στιγμή που η καπνοκαλλιέργεια αποτελεί μια εξαιρετικά καλή και θετική πρόταση που αποδίδει σίγουρο και εξασφαλισμένο εισόδημα, θέλω να πιστεύω πως ο ΕΛΓΑ θα σκύψει με την δέουσα στοργή και σοβαρότητα πάνω από τις πληγείσες περιοχές. Στην κρίσιμη καμπή της περιόδου αιχμής της συλλογής του καπνού καλείται η επίσημη πολιτεία να στηρίξει ενεργά και ουσιαστικά τους πληγέντες καπνοπαραγωγούς αυτών των περιοχών!

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

 ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ

Στην πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2012 προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τελικά, την περασμένη Παρασκευή 12 Ιουλίου, μετά από συνεχείς αναβολές και υποσχέσεις του προηγούμενου διαστήματος που προκάλεσαν πολλά προβλήματα δυσλειτουργίας στους κτηνοτρόφους μας. Η αποζημίωση προς τους εκατοντάδες χιλιάδες κτηνοτρόφους όλης της χώρας καταβάλλεται  ήδη τμηματικά και ανά περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ το συνολικό ποσό της αποζημίωσης ανέρχεται στα 81.331.919,15 Ευρώ. Έστω και με αρκετή καθυστέρηση, μέσα στο κατακαλόκαιρο, τα χρήματα αυτά έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή που τα έχει απόλυτα ανάγκη ο κτηνοτροφικός κόσμος ανά την χώρα. Δεν χρειάζονται λοιπόν ούτε εύσημα ούτε τυμπανοκρουσίες εκ μέρους της πολιτείας που έστω και καθυστερημένα, για μια ακόμη φορά έκανε το αυτονόητο!

 

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ

ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΠ 2014-2020

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ενημερωθεί ο αγροτοκτηνοτροφικός πληθυσμός της χώρας μας από τις αλλαγές που επέρχονται στη Νέα αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική(ΚΑΠ) της περιόδου 2014-2020, που αποφασίσθηκε προ ημερών από το κονκλάβιο της Ε.Ε. Νομίζω ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά και άλλοι φορείς της χώρας μας(Περιφερειακές Ενότητες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ομάδες Παραγωγών, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Ενώσεις Νέων Αγροτών ανά την επικράτεια) μπορούν και πρέπει να αναλάβουν αυτό το βάρος της υπεύθυνης και συγκεκριμένης ενημέρωσης του αγροτικού μας πληθυσμού.

Στο πλαίσιο των ρόλων του καθενός βεβαίως, από την δική μου την πλευρά θα πληροφορηθείτε το προσεχές διάστημα την πρωτοβουλία ή και τις πρωτοβουλίες που έχω σχεδιάσει για την υπεύθυνη ενημέρωσή σας….

 

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΚΤΡΩΜΑ

ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ 4015/2011

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, την Τρίτη 9 Ιουλίου, η τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται παραλείψεις και δυσλειτουργίες που προέκυψαν απτην εφαρμογή του Ν. 4015/2011 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της γεωργίας, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προβλέπει μεταξύ άλλων την δυνατότητα συμμετοχής των Περιφερειών σε αγροτοδιατροφικές συμπράξεις, δίνεται νέα παράταση μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2013 στις Αγροτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις προκειμένου να συμμορφωθούν με τα προβλεπόμενα στον ν. 4015, παρατείνεται μέχρι την ίδια ημερομηνία η θητεία των διοικήσεων των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, παρατείνονται μέχρι το τέλος του έτους οι προθεσμίες για την κάλυψη του ορίου των 30.000 € για το συνεταιριστικό κεφάλαιο των αγροτικών συνεταιρισμών, όπως επίσης και η διαδικασία εκλογής οργάνων τους και η διαδικασία εκλογής οργάνων της ΠΑΣΕΓΕΣ. Επίσης, μέχρι το τέλος του έτους παρατείνεται και η δυνατότητα μετατροπής των ΕΑΣ σε Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις.

 

ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗ

 ΚΑΡΠΟΔΕΣΗ  ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΩΝ ΜΑΣ;

Τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες για νόμιμη αποζημίωσητων γεωργικών εκμεταλλεύσεων της Κρήτης αλλά και άλλων περιοχών που υπέστησαν ζημιά από μηδενική καρπόδεση ελαιοδένδρων εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων παρέθεσε ο Κοινοτικός Επίτροπος Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που είχε υποβάλει  ευρωβουλευτής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δυνατότητες αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών. Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος απάντησε ότι: Η Ελλάδα μπορεί να χορηγεί εθνικές ενισχύσεις για την αντιστάθμιση των ζημιών από δυσμενείς καιρικές συνθήκες οι οποίες καταστρέφουν άνω του 30% της μέσης ετήσιας παραγωγής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Σε αυτήν την περίπτωση η μέση ετήσια παραγωγή υπολογίζεται με βάση την παραγωγή των τριών προηγουμένων ετών ή τριών ετών κατά μέσον όρο με βάση τα πέντε προηγούμενα έτη, με εξαίρεση τα περισσότερο και λιγότερο παραγωγικά χρόνια. Οι ενισχύσεις αυτές μπορούν να φθάσουν το 80% των απωλειών (90% στις μειονεκτικές περιοχές) και θα πρέπει να μειωθούν κατά τα ποσά που εισπράχθηκαν στο πλαίσιο καθεστώτων ασφάλισης και κατά τις δαπάνες που δεν πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι ενισχύσεις αυτές πρέπει, κατ ‘αρχήν, να κοινοποιούνται στην Επιτροπή βάσει της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ πριν από τη χορήγηση. Η Επιτροπή θα αξιολογήσειτα μέτρα υπό το πρίσμα των κοινοτικών κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας 2007-2013. Τέλος, η Ελλάδα μπορεί επίσης να χορηγήσει ενίσχυση de minimis. Οι ενισχύσεις αυτές θα πρέπει να περιορίζονται σε 7.500 ευρώ ανά δικαιούχο σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών, εντός των ορίων του εθνικού ανώτατου ορίου που καθορίζεται για την ίδια περίοδο στο παράρτημα του κανονισμού (75.382.500 ευρώ για την Ελλάδα).

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ…ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥΣ

ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ!

Μέσα στο φθινόπωρο του 2013 θα είναι έτοιμο για προκήρυξη το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, προκειμένου να δεχτεί κι άλλους υποψηφίους. Υπολογίζεται ότι 5000-6000 δικαιούχοι νέοι αγρότες ανά την επικράτεια θα μπορέσουν να ενταχθούν στη δράση, με πριμ πρώτης εγκατάστασης κατά μέσο όρο στα 17.000 Ευρώ. Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση που παρείχε προ ημερών  ο παραιτηθείς πλέον Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, το ποσό των 100 εκατ. Ευρώ θα εξασφαλιστεί από τη μετακίνηση κονδυλίων κατά το 2014 και το 2015 από προγράμματα με χαμηλή απορρόφηση. Ο ίδιος είπε ότι «λόγω της οικονομικής συγκυρίας, οι επενδυτικές δράσεις δεν έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση από τους επενδυτές, όπως παλαιότερα, ή λόγω έλλειψης τραπεζικής χρηματοδότησης». Τα νούμερα και οι δείκτες συνεχίζουν να ευημερούν, αλλά η ωμή πραγματικότητα δυστυχώς είναι σκληρή και αμείλικτη καθώς δεν κινείται φύλλο στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα σ αυτούς που έχουν απόλυτη ανάγκη έμπρακτης στήριξης, όπως είναι οι νέοι αγρότες μας!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13 Απρίλιος 2018, 12.56
power-of-love------------instagram-Το κοινό τους θέλει μαζί! Η Αθηνά Χρυσαντίδου και ο Δώρος Παναγίδης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του Power of love, γι'αυτό και η ανάρτηση...
13 Απρίλιος 2018, 12.50
---------7--------pics Η θάλασσα ξέβρασε τη νεκρή φάλαινα στη Σαντορίνη. Το μήκος της ξεπερνούσε τα 9 μέτρα. Οι νέες εικόνες από το Ακρωτήρι κάνουν το γύρο του...
13 Απρίλιος 2018, 12.47
--15------------21- Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία που συγκλόνισε πανελλήνιο, όταν 21 16χρονοι μαθητές, από το Μακροχώρι Ημαθίας, άφησαν την...
real-estate
pharmacy
ktel
phones
steile-arthro
astra
san-simera
Ο ΚΑΙΡΟΣ
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ