ΣΤΑΡΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ

Ο ΕΛΓΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Με «γεμάτα» ταμεία και έτοιμος να πληρώσει στην ώρα του τις αποζημιώσεις για τη μαγιάτικη χαλαζόπτωση, που έπληξε σχεδόν όλη την κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θόδωρος  Σαρρής. Στα πλαίσια, μάλιστα, της πρόσφατης συνέντευξης τύπου μίλησε ο ίδιος για τον προγραμματισμό των πληρωμών αποζημιώσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των αποζημιώσεων παραγωγών που υπέστησαν ζημιές το 2011, με την καταβολή από τον ΕΛΓΑ συνολικού ποσού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τα προγράμματα ΠΣΕΑ μέχρι το τέλος του έτους θα δοθούν άλλα 55 εκατ. Ευρώ. Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε σχετικά με το θέμα των απλήρωτων εισφορών από τους παραγωγούς πως «οι αγρότες που οφείλουν εισφορά θα αποζημιωθούν για τη χαλαζόπτωση, αρκεί να πληρώσουν την εισφορά του 2012, η εισφορά του 2011 δεν είναι απαραίτητο να καταβληθεί αν και τους το ζητάμε γιατί έτσι είναι το σωστό». Τέλος, διαβεβαίωσε ότι οι πληρωμές των αποζημιώσεων για την εν λόγω χαλαζόπτωση θα γίνουν σε διάστημα τριών μηνών μετά την ολοκλήρωση της εκτίμησης των ζημιών. Κρατήστε αυτήν την δήλωση-εξαγγελία, δέσμευση του Προέδρου του ΕΛΓΑ και θα την χρειαστείτε σίγουρα και σύντομα!

ΔΟΘΗΚΕ ΟΠΩΣ ΑΝΑΜΕΝΟΤΑΝΕ  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤ/ΣΜΟΥΣ ΜΕΧΡΙ 31/12/2012

Στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε η «υπόσχεση» που έδωσε στη τελευταία συνέντευξη τύπου ο υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ναπολέων Μαραβέγιας, για παράταση ως το τέλος του χρόνου στις διαδικασίες μετατροπής των συνεταιρισμών. Σύμφωνα με την απόφαση, που υπογράφει ο ίδιος με θέμα: «Παράταση προθεσμιών του άρθρου 19 του Ν. 4015/2011», στο μόνο Άρθρο της αποφασίζεται ότι «Παρατείνουμε τις προθεσμίες που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 19 του νόμου 4015/2011, για χρονικό διάστημα έξι μηνών, από τη λήξη τους, ήτοι μέχρι 31-12-2012». Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν έγινε δυνατό για αντικειμενικούς λόγους να γίνουν οι μετατροπές που προβλεπόταν από τον τελευταίο νόμο στις Ενώσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, δίνεται παράταση έως το τέλος του έτους, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετατροπής τους». Ερωτηθείς για το πώς προχωράνε οι μετατροπές μέχρι σήμερα ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχολίασε ότι περί τους 3.500 συνεταιρισμούς δεν έχουν κάνει αίτηση για να εγγραφούν στο μητρώο. Προφανώς η νέα κυβέρνηση θα έχει να διαχειριστεί άλλο ένα ακόμη θέμα υπό τη μορφή της πολύ καυτής πατάτας, όπως είναι ο νέος νόμος για το αγροτοσυνεταιριστικό κίνημα.....

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟΙ ΩΣ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

Μπορεί ο κλάδος των κονσερβοποιημένων φρούτων στην Ελλάδα να έχει χάσει πλέον τη δυναμική που είχε μέχρι και το 2001, όμως ο εξαγωγικός του προσανατολισμός εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πηγή συναλλάγματος σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Η είσοδος της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς και η απουσία κοινοτικών ενισχύσεων από το 2008, έχουν ανατρέψει τα δεδομένα του ελληνικού κλάδου, ο οποίος όμως φαίνεται να επιδεικνύει αντοχή και να ξεπερνά το μεταβατικό στάδιο με επιτυχία, αφού η χώρα μας παραμένει στην πρώτη θέση των παγκόσμιων εξαγωγών. Έτσι, μετά από μια περίοδο αναπροσαρμογής, που είχε σαν αποτέλεσμα την εκρίζωση ορισμένων εκτάσεων κυρίως με ποικιλίες συμπύρηνου ροδάκινου, μέχρι και πριν από δυο χρόνια οι εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου έκαναν λόγο για σταθεροποίηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και ικανοποιητική απορρόφηση του προϊόντος από τις βιομηχανίες.
Σύμφωνα με  στοιχεία του 11ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Μεταποίησης Φρούτων, που διοργάνωσε στο Λιτόχωρο Πιερίας, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), η χώρα μας παραμένει η πρώτη εξαγωγική δύναμη παγκοσμίως στον τομέα μεταποίησης φρούτων (κυρίως ροδάκινων και σε μικρότερες ποσότητες βερίκοκων), με εξαγωγές 270.000-280.000 τόνων κομποστοποιημένων φρούτων ετησίως. Οι ελληνικές εξαγωγές έχουν σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα την τελευταία τριετία, ωστόσο η εξαγωγική δραστηριότητα έχει υποστεί σημαντική κάμψη την τελευταία δεκαετία. Το ρεκόρ του κλάδου σημειώθηκε το 2001 με τις εξαγωγές να ανέρχονται στους 360.000 τόνους. Σημαντική είναι επίσης και η μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων μέσα στην τελευταία δεκαετία από 231.000 σε 152.000 στρέμματα γης.

 

 

ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ

Σταθερά ανοδική είναι η παραγωγή βιολογικών αγροτικών αγαθών σε Βουλγαρία και Σκόπια. Αυτό συμβαίνει εν μέρει λόγω της ζήτησης από ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές αλλά και από την αύξηση των κρατικών επιδοτήσεων.
Η χώρα είναι ηγέτης στην ευρύτερη περιοχή σε ότι αφορά στην παραγωγή βιολογικών τροφίμων ενώ θα συνεχίσει να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που της προσφέρει το γεγονός αυτό.
Εξ άλλου, η χρηματοδότηση που παρέχεται για τον εν λόγω τομέα με τη μορφή των επιχορηγήσεων, αυξάνει σταθερά. Συγκεκριμένα, ενώ το 2007 οι σχετικές επιχορηγήσεις ανέρχονταν συνολικά στα 180.000 ευρώ, τώρα πλέον ανέρχονται στα 1,8 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η αγροτική έκταση που διατίθεται για βιολογικές καλλιέργειες, αυξήθηκε κατά 52.660 στρμ. (2%), ο δε αριθμός των αγροτών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα αυξήθηκε από 120 άτομα αρχικά, σε περισσότερα από 1.300 άτομα. Επίσης, αυξάνονται οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων (όπως μέλι, πιπεριές, τυρί κλπ), τα οποία οι καταναλωτές μπορούν πλέον να βρουν σε περισσότερα σημεία πώλησης.
Την ίδια ώρα, το μερίδιο των βιολογικών έναντι των συμβατικών προϊόντων στη Βουλγαρία αυξήθηκε σε ποσοστό 30% σε ετήσια βάση το 2011, σύμφωνα με τον υφυπουργό Γεωργίας της γείτονας. Κι εμείς στην γη της επαγγελίας συνεχίζουμε να διυλίζουμε τον κώνωπα!

 

ΑΓΟΡΑ ΣΙΤΗΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ  “ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ ΑΒΕΕ”ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

 

Τις επόμενες ημέρες όπως είναι γνωστό, πρόκειται να αρχίσει η συγκέντρωση σιτηρών και στην περιοχή μας.

Η γνωστή  μεγαλύτερη παραγωγική εταιρία στο κλάδο της πτηνοτροφίας στην Ελλάδα,   η  “Ζωοτροφές Αμβροσιάδης ΑΒΕΕ” η οποία εδρεύει στον Κορινό Πιερίας, και παράγει προϊόντα ποιότητας και υψηλής προστιθέμενες αξίας, πρόκειται να συγκεντρώσει ποσότητες σιτηρών από τους αγρότες-σιτοπαραγωγούς της ευρύτερης περιοχής και για τον λόγο αυτό καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με το εν λόγω φορέα να έρθουν σε τηλεφωνική επικοινωνία, με τον κ. Γρηγόρη Τοπαλίδη, στο τηλέφωνο 23510-42282 και στο κινητό 6974-095110.

Διευκρινίζεται πως η  παράδοση των προϊόντων θα γίνεται  στο εργοστάσιο του Κορινού Πιερίας σε μορφή χύμα.

 

 

“ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ” ΣΤΗΝ

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΠΟΥΖΙΩΝ;

Δυστυχώς παρά τις παρεμβάσεις μας για την εφαρμογή των Kοινοτικών κανονισμών, παρατηρείται και φέτος διακίνηση ατυποποίητων καρπουζιών κατ ευθεία από τα μποστάνια, χύμα εντός των μεταφορικών μέσων (ακόμη και σε φορτηγά που έχουν μεταφέρει οικοδομικά υλικά) από ποικιλώνυμους "εξαγωγείς" ημεδαπούς και αλλοδαπούς και μάλιστα χωρίς συμμόρφωση τους σε φορολογικές υποχρεώσεις, με πρόσχημα ένα κακώς εννοούμενο πρόσκαιρο συμφέρον των παραγωγών και χωρίς την τήρηση κανόνων ποιότητας, τυποποίησης, υγιεινής και ασφάλειας των καταναλωτών, με ανεξήγητη κατά την άποψη μας ανοχή και λανθασμένες ερμηνείες των κανόνων που ισχύουν από τους τοπικούς αρμόδιους τονίζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (INCOFRUIT HELLAS) Γιώργος Πολυχρονάκης. Χαιρετίζουμε επισημαίνει την παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και πιστεύουμε ότι θα έχει αποτελέσματα ώστε να μη παρατηρηθεί σταδιακή απαξίωση της αξίας των ελληνικών καρπουζιών με συνέπεια την ανάσχεση της δραστηριότητας του υγιούς ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13 Απρίλιος 2018, 12.56
power-of-love------------instagram-Το κοινό τους θέλει μαζί! Η Αθηνά Χρυσαντίδου και ο Δώρος Παναγίδης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του Power of love, γι'αυτό και η ανάρτηση...
13 Απρίλιος 2018, 12.50
---------7--------pics Η θάλασσα ξέβρασε τη νεκρή φάλαινα στη Σαντορίνη. Το μήκος της ξεπερνούσε τα 9 μέτρα. Οι νέες εικόνες από το Ακρωτήρι κάνουν το γύρο του...
13 Απρίλιος 2018, 12.47
--15------------21- Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία που συγκλόνισε πανελλήνιο, όταν 21 16χρονοι μαθητές, από το Μακροχώρι Ημαθίας, άφησαν την...
real-estate
pharmacy
ktel
phones
steile-arthro
astra
san-simera
Ο ΚΑΙΡΟΣ
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ