Επενδυτικά σχέδια από νέους επιχειρηματίες

Το πρόγραμμα για τη  νέα  επιχειρηματικότητα θα φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ

Από την 1η Ιουλίου ξεκινά η υποβολή επενδυτικών σχεδίων για το πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα των Νέων», που αφορά νέους επιχειρηματίες από 20 έως 40 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 31 Αυγούστου, ενώ τα επενδυτικά σχέδια υποβάλλονται πρώτα ηλεκτρονικά μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr) και έπειτα εντύπως στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την τόνωση της νεανικής επιχειρηματικότητας, συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, προβλέπει την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για την ίδρυση και λειτουργία πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, στις οποίες το μερίδιο συμμετοχής του νέου επιχειρηματία, ως φυσικό πρόσωπο, ξεπερνά το 50%. Ουσιαστικά πρόκειται για πρόβλεψη του νέου Επενδυτικού Νόμου, η οποία καλύπτει τις βασικές ανάγκες των νέων επιχειρηματιών για τα πρώτα 5 έτη λειτουργίας της επιχείρησής τους.
Το ελάχιστο ύψος επένδυσης που απαιτείται είναι τα 100.000 ευρώ, ενώ τα είδη της ενίσχυσης που προβλέπονται είναι η επιχορήγηση και η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing).
Μάλιστα, το συνολικό ύψος της επιχορήγησης στην πενταετία δεν μπορεί να υπερβεί το 100% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου, ενώ το πλαφόν για το συνολικό ποσό που μπορεί να καταβληθεί ως επιχορήγηση ανά business plan είναι το 1 εκατ. ευρώ σε περίπτωση χρήσης χρηματοδοτικής μίσθωσης και τα 500.000 ευρώ στις άλλες περιπτώσεις.


Ποιες δαπάνες ενισχύονται
Οι δαπάνες που ενισχύονται αφορούν την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης. Δηλαδή από τις αμοιβές για νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης, μέχρι τους τόκους εξωτερικής χρηματοδότησης και δαπάνες για ενέργεια, ύδρευση και θέρμανση, καθώς και διοικητικές επιβαρύνσεις και φόρους προς το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως δημοτικά τέλη κλπ. Πάνω στην ίδια κατευθυντήρια γραμμή προβλέπεται και η ενίσχυση δαπανών για μισθοδοσία, ενώ παράλληλα ενισχύονται και δαπάνες χρηματοδοτικής μίσθωσης εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής.
Ποιοι μπορούν να ενταχθούν
Στο ειδικό καθεστώς «Επιχειρηματικότητα Νέων» του επενδυτικού νόμου μπορούν να υπαχθούν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες, εκτός από αυτές που εξαιρούνται βάσει του άρθρου 2 του επενδυτικού νόμου 3908/11, ενώ για την υπαγωγή στο πρόγραμμα απαιτείται η εκπόνηση συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου από επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί από τον Ιανουάριο 2011 και μετά ή που δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες ίδρυσης κατά τον χρόνο κατάθεσης της αίτησης. Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί ότι η επιχορήγηση μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 35% της δαπάνης, κάτι που εξαρτάται από την εκάστοτε περιφέρεια. Η σημαντικότερη καινοτομία του προγράμματος είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα ένταξης του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου ή τμήματος αυτού και σε άλλα καθεστώτα ενισχύσεων του επενδυτικού νόμου, με την προϋπόθεση της μη ενίσχυσης των ίδιων επιλέξιμων δαπανών.
Μάλιστα, οι δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου που προτείνεται προς ένταξη και οι οποίες δεν ενισχύονται από το παρόν Ειδικό Καθεστώς μπορούν να καλυφθούν με ίδια κεφάλαια, με συμμετοχή σε άλλο καθεστώς κρατικών ενισχύσεων (είτε στον Επενδυτικό Νόμο είτε σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ), με χαμηλότοκο δάνειο μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ ή με άλλη εξωτερική χρηματοδότηση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρίσκουν όλες τις σχετικές πληροφορίες, καθώς και το πλήρες πλαίσιο λειτουργίας του νέου επενδυτικού νόμου, στις ιστοσελίδες: www.starupgreece.gov.gr (κατηγορία «Χρηματοδοτήσεις»), www.mindev.gov.gr, www.ependyseis.gr.
Ποια σχέδια δεν υπάγονται
Επενδυτικά σχέδια στους τομείς του χάλυβα, των συνθετικών ινών, του άνθρακα και της ναυπηγίας.
Επενδυτικά σχέδια δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και των θυγατρικών εταιρειών τους όταν οι παραπάνω δημόσιοι φορείς συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιό τους με ποσοστό μεγαλύτερο του 49%. Επενδυτικά σχέδια εταιρειών στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού με ποσοστό μεγαλύτερο του 49% του μετοχικού τους κεφαλαίου ή λαμβάνουν επιχορήγηση από τους φορείς αυτούς (τακτική ή έκτακτη) που υπερβαίνει το 50% των ετήσιων εσόδων τους. Επενδυτικά σχέδια εταιρειών που λειτουργούν με τη νομική μορφή της κοινωνίας της εταιρeίας αστικού δικαίου ή της κοινοπραξίας, με την εξαίρεση των σχημάτων Συνέργειας και Δικτύωσης (Clusters).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13 Απρίλιος 2018, 12.56
power-of-love------------instagram-Το κοινό τους θέλει μαζί! Η Αθηνά Χρυσαντίδου και ο Δώρος Παναγίδης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του Power of love, γι'αυτό και η ανάρτηση...
13 Απρίλιος 2018, 12.50
---------7--------pics Η θάλασσα ξέβρασε τη νεκρή φάλαινα στη Σαντορίνη. Το μήκος της ξεπερνούσε τα 9 μέτρα. Οι νέες εικόνες από το Ακρωτήρι κάνουν το γύρο του...
13 Απρίλιος 2018, 12.47
--15------------21- Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία που συγκλόνισε πανελλήνιο, όταν 21 16χρονοι μαθητές, από το Μακροχώρι Ημαθίας, άφησαν την...
real-estate
pharmacy
ktel
phones
steile-arthro
astra
san-simera
Ο ΚΑΙΡΟΣ
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ