ΣΤΑΡΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ

_ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΠΝΟΥ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΠΝΩΝ

Επιστολή στις μεταποιητικές εταιρίες “Μιχαηλίδη”, “ΣΕΚΕ”, “MISSIRIAN” και “SOCOTAB”, απέστειλαν από κοινού οι Πρόεδροι των Ομάδων Καπνού του νομού Πιερίας.                                    
Στην επιστολή αναφέρουν: “Κύριοι, ενόψει του καθορισμού των συμβολαίων για την διαμόρφωση των τιμών των αντίστοιχων συμβάσεων με τους καπνοπαραγωγούς της περιοχής μας  θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα εξής:
Μετά την πραγματοποιηθείσα συνάντηση μεταξύ των προέδρων των ομάδων παραγωγών  του νομού και των εκπροσώπων σας, αναλυτικά σας εκθέσαμε τις προτάσεις μας σχετικά με το παραπάνω ζήτημα. Μέχρι και σήμερα δεν λάβαμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση ώστε να προχωρήσουμε για την υπογραφή των παραπάνω συμβολαίων.
Θα θέλαμε δε παράλληλα να μας γνωστοποιήσετε πως, που, πότε και με ποιον τρόπο θα γίνει η παραλαβή και η παράδοση των καπνών.”  Και συνεχίζουν οι Πρόεδροι των Ομάδων Καπνού της Πιερίας: “Στο συγκεκριμένο ζήτημα θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι, επειδή η περίοδος του Αυγούστου είναι και περίοδος συγκομιδής, απαίτηση των καπνοπαραγωγών είναι να παραδίδουν τις αντίστοιχες ποσότητες καπνού στον τόπο παραγωγής, ώστε να μην αναγκάζονται να μεταφέρονται 40 και 50  χιλιόμετρα μακριά. Επί των ανωτέρω θα παρακαλούσαμε ακόμη μια φορά να έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις.      Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα αντιμετωπίσετε τα παραπάνω αιτήματά μας με την  αντίστοιχη κατανόηση και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων γι’ αυτό,” συμπληρώνουν στην επιστολή τους οι Πρόεδροι των Ομάδων Καπνού της Πιερίας.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ Η ΑΚΑΡΠΙΑ ΣΕΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΜΑΣ

Οι ιδιομορφίες που είχαμε τον χειμώνα που μας πέρασε, όπως ο όχι και τόσο ψυχρός Γενάρης, οι πρώιμοι ισχυροί παγετοί του Δεκέμβρη που προηγήθηκαν, οι ασυνήθιστες και με διάρκεια συννεφιές του Φλεβάρη και οι αρκετές βροχές στην ανθοφορία πάνω πολύ πιθανόν να είναι οι αιτίες της φετινής ακαρπίας σε μια σειρά δενδροειδών καλλιεργειών, όπως είναι τα μήλα και πυρηνόκαρπα (κερασιές, βερικοκιές, ροδακινιές, νεκταρινιές κλπ.). Και βέβαια απομένει οι ειδικοί που θα ασχοληθούν και ερευνήσουν αυτό το φαινόμενο να ενημερώσουν το τι συμβαίνει και που οφείλονται αυτές οι τόσο μεγάλες κλιματικές αλλαγές. Κι εδώ βέβαια έρχεται και το θέμα κάλυψης από τον ΕΛΓΑ που όσο κι αν ακούγεται πως είναι δύσκολο θα πρέπει να αναλάβει αυτό που του αναλογεί, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κατ΄ εξαίρεση αποζημιώσεις που έχουν πάψει να υφίστανται. Η περιοχή μας έχει υποστεί ζημιές στις δενδρώδεις καλλιέργειες και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι αποσπασματικά ή μεμονωμένα, αλλά συνολικά και ικανοποιητικά!

 

ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ;;

Το κίνημα άρνησης  πληρωμής  των αυξημένων εισφορών στον ΕΛΓΑ βρήκε τελικά πρόσφορο έδαφος σε πολλούς αγρότες ανά την επικράτεια οι οποίοι δεν υπέκυψαν στα εκβιαστικά διλήμματα και οργάνωσαν μάλιστα τον αγροτικό κόσμο σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Στην Πιερία πάντως οι αγρότες υπήρξαν μάλλον διαφοροποιημένοι έναντι των συναδέλφων τους στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο και έσπευσαν να δηλώσουν υποταγή στις νέες εισφορές. Ημαθία, Πέλλα και Λάρισα, αλλά και άλλες περιοχές,  ήταν οι νομοί όπου οι αγρότες αρνήθηκαν να καταβάλουν τις υψηλές εισφορές που καθιέρωσε ο ΕΛΓΑ και ισχύουν από την 1η Γενάρη 2011 και περιμένουμε να δούμε όλοι την εξέλιξη που θα υπάρξει στο όλο θέμα.
Οι αντιδρώντες αγρότες επιμένουν και λένε όχι στις νέες εισφορές του ΕΛΓΑ και αν κερδίσουν με την εμμονή τους αυτή αντιλαμβάνεστε το πως θα νοιώσουν και το πως θα συμπεριφερθούν οι υπάκουοι συνάδελφοί τους!

 

12.000.000 ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ
ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΑΤΗ ΦΕΤΑ ΜΑΣ

Πόσα πράγματα γνωρίζετε για ένα μοναδικό όσο και εκπληκτικό αγροτοκτηνοτροφικό  προϊόν που κάνει την χώρα μας να υπερέχει έναντι όλων των υπολοίπων και που όσοι κι αν προσπαθήσουν ποτέ δεν θα μπορέσουν να μας φτάσουν αντιγράφοντας την παραγωγική του διαδικασία; Ο λόγος για την φέτα, για την παρασκευή της οποίας απαιτούνται περίπου 700.000 τόνοι Ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος.
Με την δε παρασκευή της φέτας ασχολούνται περισσότερες από 100.000 μικρές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ανά την επικράτεια. Η χώρα μας με συνολικά 12.000.000 εκτρεφόμενα αιγοπρόβατα, παράγει ετησίως σχεδόν 95.000 τόνους φέτας στα περίπου 400 σύγχρονα τυροκομεία της, τυροκομεία που διαθέτει και ο νομός Πιερίας. Οι μικροδιαφορές από φέτα σε φέτα οφείλονται και στις εγχώριες φυλές αιγοπροβάτων που καταναλώνουν τα 5.500 είδη της εκπληκτικής χλωρίδας της χώρας μας. Εν κατακλείδι όμως θα λέγαμε πως το ζήτημα της νοθείας της φέτας μας συνδέεται και με τις Ελληνικές φυλές προβάτων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της, όμως για το θέμα αυτό θα επανέρθω….

 

ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΧΟΙΡΙΝΟΥ

Θεωρώ πως αξίζει τον κόπο να έχουμε υπόψη μας κάποια αριθμητικά χαρακτηριστικά που αφορούν την χοιροτροφία, με την οποία άλλωστε ως χώρα έχουμε άμεση σχέση. Οι χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις στην χώρα μας παράγουν 1.750.000 χοιρινά. Το 85% αυτών παράγεται από συνολικά 250 εκμεταλλεύσεις, που διαθέτουν πάνω από 100 χοιρομητέρες. Ετησίως διατίθενται περί τα 1,7 εκατομμύρια σφάγια και ο αριθμός των χοιρομητέρων είναι στις 100.000.
Το σύνολο της αγοράς του χοιρινού σε νωπό ντόπιο και εισαγόμενο φτάνει τα 600 εκατ. Ευρώ, ενώ για τα αλλαντικά ξεπερνάει τα 200 εκατομμύρια. Η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα της Ε.Ε. στο χοιρινό κρέας είναι η Δανία, που παράγει περίπου 19.000.000 χοιρινά. Η ζήτηση στο χοιρινό κρέας θα αυξηθεί κατά 2% περίπου, τα επόμενα 10 χρόνια και τέλος η παραγωγή του χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε.θα μειωθεί, ενώ θα αυξηθεί στις ΗΠΑ, την Βραζιλία και την Χιλή.
Τα συμπεράσματα μπορούν εύλογα να εξαχθούν και θέλω να πιστεύω πως δεν θα μείνουμε απλώς στην εξαγωγή συμπερασμάτων αλλά θα πρέπει να λάβουμε και τα μέτρα μας!

 

21 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΠΡΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Την ύπαρξη καλλιεργειών και την παραγωγή μια τεράστιας σειράς αρωματικών φυτών προσπαθώ να αναδείξω προς όφελος των αγροτών-παραγωγών της Πιερίας και της ευρύτερης περιοχής, που εναγωνίως ψάχνονται να ακολουθήσουν,μετά την παύση της καλλιέργειας του καπνού μετά το 2013 ή και νωρίτερα.
Θα πρέπει εδώ να αναφέρω την ύπαρξη μιας σειράς τέτοιων αρωματικών φυτών, όπως είναι: η Ρίγανη, το Φασκόμηλο, η Σάλβια σκλάρεα(Αιγιάννης), το Θυμάρι το κοινό, το Τσάι του βουνού, το Χαμομήλι, η Τριανταφυλλιά η δαμασκηνή, η Μέντα, ο Βασιλικός,  η Λεβάντα, ο Μάραθος, το Μελισσόχορτο, ο Ύσσωπος, η Μαντζουράνα, το Βαλσαμόχορτο, η Γλυκύρριζα, τα Σινάπια, η Καλέντουλα, η Εχινάτσεα, το Τανάτσετο και η Μπελαντόνα.
Τα περισσότερα απ’ αυτά τα αρωματικά φυτά βεβαίως τα γνωρίζετε. Υπάρχουν όμως και αρκετά που είναι άγνωστα στο ευρύ αγροτικό κοινό και τα οποία μετά από σχετική έρευνα μπορούν να αναπτυχθούν και στην περιοχή μας, δίνοντας παράλληλα ένα καλό εισόδημα. Και σ’ αυτό βεβαίως θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί, με μπροστάρη την επίσημη πολιτεία η οποία θα πρέπει να πάψει επιτέλους να είναι απλός θεατής στην όλη κατάσταση!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13 Απρίλιος 2018, 12.56
power-of-love------------instagram-Το κοινό τους θέλει μαζί! Η Αθηνά Χρυσαντίδου και ο Δώρος Παναγίδης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του Power of love, γι'αυτό και η ανάρτηση...
13 Απρίλιος 2018, 12.50
---------7--------pics Η θάλασσα ξέβρασε τη νεκρή φάλαινα στη Σαντορίνη. Το μήκος της ξεπερνούσε τα 9 μέτρα. Οι νέες εικόνες από το Ακρωτήρι κάνουν το γύρο του...
13 Απρίλιος 2018, 12.47
--15------------21- Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία που συγκλόνισε πανελλήνιο, όταν 21 16χρονοι μαθητές, από το Μακροχώρι Ημαθίας, άφησαν την...
real-estate
pharmacy
ktel
phones
steile-arthro
astra
san-simera
Ο ΚΑΙΡΟΣ
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ