Πρ. Παυλόπουλος: Αν χρειαστεί μπορούμε να σταθούμε και απέναντι στην Τουρκία

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 22ας ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1878 ΚΑΙ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΠΥΔΝΑΣ – ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ


Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία και την ΠΓΔΜ έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος την Κυριακή 4 Μαρτίου βρέθηκε στον Κολινδρό συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για την Επανάσταση της 22ας Φεβρουαρίου 1878. Εξάλλου, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Κολινδρού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού και του παραδόθηκε το κλειδί της ιστορικής κωμόπολης.
Στις εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με την επισημότητα και λαμπρότητα, συμμετείχε πλήθος κόσμου. Παρευρέθηκαν, επίσης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο υφυπουργός εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, οι βουλευτές Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, Χάρης Τζαμακλής, Στέργιος Καστόρης και Κώστας Κουκοδήμος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, καθώς και εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων τοπικών φορέων.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κατερίνης, Κίτρους και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος. Για τη σημασία και την απήχηση της Επανάστασης του 1878 στο μακεδονικό ζήτημα καθώς και για τον ρόλο της  Εκκλησίας στους απελευθερωτικούς αγώνες μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριος Παπάζης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προτομή του αντάρτη Επισκόπου Νικολάου Λούση, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη  παρέλαση στην οδό Αγίου Δημητρίου, με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από όλα τα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Πύδνας Κολινδρού καθώς και των πολιτιστικών συλλόγων.
Στη συνέχεια, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Κολινδρού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης και του παρεδόθη το κλειδί της ιστορικής κωμόπολης. Την ομόφωνη απόφαση του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού για την ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ως επίτιμου δημότη ανέγνωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αυγουστίνος Ανδρικόπουλος.
Στο προοίμιο της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Ευάγγελος Λαγδάρης τόνισε χαρακτηριστικά πως ο τόπος αυτός σε όλη τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του πολλές φορές υπερασπίστηκε με πάθος την ταυτότητα και την ευγένεια της καταγωγής του, την ιστορική του συνέχεια και τη διάρκεια της ελληνικότητάς του, που δεν είναι όνομα διακοσμητικό αλλά μια αδιαπραγμάτευτη επιλογή, αφού ο Ελληνισμός δεν είναι ούτε γεωγραφία ούτε ιστορία αλλοτριωμένη σε ιδεολόγημα, αλλά στάση και νόημα ζωής με οικουμενικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό και χρειάζεται, συμπλήρωσε, αυτές τις κρίσιμες ώρες για το έθνος μας, όπου και πάλι τα σύννεφα πυκνώνουν απειλητικά, να εδραιώσουμε την ενότητά μας και την κοινωνική μας συνοχή διατηρώντας στο ακέραιο την αίσθηση του συλλογικού μας χρέους, ώστε να διασφαλίσουμε «ες αεί» την εθνική μας αξιοπρέπεια και ακεραιότητα.
Ο κ. Παυλόπουλος, στην αντιφώνησή του και σε μια βαρυσήμαντη ομιλία, που απέπνεε γνώση ιστορικού βάθους και πολιτικής παιδείας, αρχικά αναφέρθηκε στην ηγετική προσωπικότητα του Νικολάου Λούση και στον ρόλο που διαδραμάτισε η Επανάσταση του 1878 αλλά και γενικότερα η εξέγερση των Ελλήνων της Μακεδονίας στο να αναθεωρηθούν οι όροι της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου που έπλητταν τα εθνικά μας συμφέροντα. Έτσι, τόνισε πως η Εξέγερση του Κολινδρού ως επιμέρους έκφραση της Επανάστασης του Ολύμπου αποτέλεσε το προοίμιο του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων, που οδήγησαν τελικά στην πολυπόθητη ένωση της Μακεδονίας με την ελεύθερη Ελλάδα.
Στη συνέχεια ανέλυσε διεξοδικά τις προϋποθέσεις για τη σύναψη και αποδοχή μιας συμφωνίας με τη FYROM, που θα εξαλείφει κάθε ίχνος αλυτρωτισμού, που, όπως με κρυστάλλινη διαύγεια εξήγησε, περιλαμβάνει τρεις διαστάσεις: α) το όνομα δεν μπορεί να υπονοεί αλλαγή συνόρων, β) το όνομα αυτό δεν νοείται να παραπέμπει σε εθνότητα εκτός των συνόρων και γ) το όνομα επίσης δεν μπορεί να παραπέμπει σε γλώσσα εκτός των συνόρων που θα έθετε και θα διεκδικούσε μειονοτικά δικαιώματα.
Τέλος, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας πως οι σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας αλλά και η διασφάλιση της ευρωπαϊκής της προοπτικής απαιτούν σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, όπως και πλήρη σεβασμό της συνθήκης της Λωζάνης, που δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και προπαντός δεν αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών», παρά μονάχα «γκρίζες σκέψεις». «Εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι. Δεν το θέλουμε, αλλά αν η ιστορία μας υποχρεώσει, θα το πράξουμε όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε.
Μετά το τέλος της τελετής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε γεύμα, όπως και οι λοιποί επίσημοι προσκεκλημένοι, που  παρέθεσε ο δήμος προς τιμήν τους στο κέντρο «Τα Πεύκα». 
Ο Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους ανεξαιρέτως εκείνους που συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης, είτε πρόκειται για το υπαλληλικό προσωπικό και τους υπεύθυνους αντιδημάρχους του Δήμου, είτε πρόκειται για τις αστυνομικές δυνάμεις της Πιερίας, είτε για τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και τους προέδρους των πολιτιστικών συλλόγων που είχαν ουσιαστική συμβολή στην όλη εκδήλωση. Είναι φανερό ότι ο εορτασμός της επετείου για τα 140 χρόνια από την «Ανταρσία» του Κολινδρού δεν αποτελεί απλώς μια ιστορική εθιμοτυπική απόδοση χρέους για τους αγωνιστές της, αλλά την καθιστά αυτονόητα ένα επικαιρικό και διαχρονικό γεγονός μείζονος σημασίας, αφού ακόμη παραμένουν «ανοιχτά ζητήματα» στον χώρο της πολύπαθης Μακεδονίας μας. Τέλος, το ίδιο το γεγονός, ακούσια αλλά αποφασιστικά, αποτελεί, όπως και άλλα, συνεκτικό στοιχείο για αρμονική συνύπαρξη και πολύμορφη συνεργασία όπως και για τη σφυρηλάτηση ισχυρών δεσμών στα διάφορα διαμερίσματα του δήμου μας, αφού η κοινή συμμετοχή και συναντίληψη που διαμορφώνεται εξαλείφει ή αίρει προκαταλήψεις και τοπικιστικού χαρακτήρα δυσχέρειες, οι οποίες  θα εμπόδιζαν την κοινή μας πορεία για ανάπτυξη και ευημερία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
03 Μάιος 2018, 09.55
-46-----Έγινε ελάχιστα αισθητός από τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα τα...
03 Μάιος 2018, 09.53
-------17Ποιοι κινδυνεύουν να πάρουν δίπλωμα στα 20 έτη Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την οδήγηση, αλλά και τις ποινές για τυχόν εμπλοκή του 17χρονου σε...
03 Μάιος 2018, 09.51
--------48---- Η σορός του εντοπίστηκε σε υπαίθριο χώρο απέναντι από το ΟΑΚΑ Νεκρός εντοπίστηκε ο Μάριος Καλομοίρης, που αγνοείτο από τις 30 Απριλίου. Ο 48χρονος...
real-estate
pharmacy
ktel
phones
steile-arthro
astra
san-simera
Ο ΚΑΙΡΟΣ
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ